Aafrika pingviin

REKLAAM Pildi allikas

Aafrika pingviinid (Spheniscus demersus) näevad välja sarnased Humboldti pingviinid . Aafrika pingviinide esiküljel on lai must riba, mis on tagurpidi hobuseraua kujuline. Neil on rinna piirkonnas laiali mustad täpid. Aafrika pingviinid teevad valju hõõrdumise, mis on andnud neile alternatiivse nime 'Jackassi pingviin'.

Aafrika pingviin Omadused



Aafrika pingviinid on umbes 60 tolli pikkused ja kaaluvad 7–11 naela. (2,5 kuni 4 kilogrammi). Aafrika pingviinid elavad ja paljunevad Lõuna-Aafrika rannikul ja avamere saartel. 17. ja 18. sajandil tapeti Aafrika pingviin toidu ja õli tõttu. Hiljuti on guano kogumine hävitanud pesitsuspiirkondi. Ühel ajal arvati elanikkonda miljonites. See arv on 1993. aastal vähenenud umbes 160 000-ni.



Aafrika pingviinide vahemik

Aafrika pingviin on ainus Aafrikas pesitsev pingviiniliik ja seda ei leidu kusagil mujal. Selle levik langeb kokku külma, toitaineterikka Benguela hoovusega. Aafrika pingviinide leviku määrab veelgi avamere saarte olemasolu pesitsuskohtadena.

Aafrika pingviin Dieet

Aafrika pingviinid toituvad peamiselt pelaagiliste kalade, nagu sardellid, sardiinid (sardiinid), stauriidid ja ümmargused heeringad, millele on lisatud kalmaare ja koorikloomi. Saagijahil olles võivad Aafrika pingviinid saavutada maksimaalse kiiruse kuni 20 kilomeetrit tunnis.

Kaugus, mille Aafrika pingviinid peavad toidu leidmiseks läbima, varieerub nii ajaliselt kui ka ruumiliselt. Läänerannikul võib tüüpiline toitumisretk ulatuda 30–70 kilomeetrini. ühe reisi jaoks. Lõunarannikul läbivad toidulinde keskmiselt 110 kilomeetrit reisi kohta. Kui pingviinid poegi toidavad, on pesitsuskolooniast läbitav kaugus piiratud. Aafrika pingviini keskmine sukeldumine kestab umbes kaks ja pool minutit ning on regulaarselt umbes 30 meetri sügavune, kuigi on registreeritud kuni 130 meetri sukeldumissügavusi.

siberi husky segatud saksa lambakoera kutsikatega

Aafrika pingviin Pesitsemine

Pesad on ehitatud teistest pesadest kaugel. Neid saab ehitada põõsaste alla või liivarandadele. Tavaliselt munetakse kaks muna ja aastate pärast, kui toitu on palju, jäävad mõlemad tibud ellu. Munade koorumiseks kulub inkubeerimisel 38–41 päeva. Seda ülesannet jagavad mõlemad vanemad 1–3-päevases vahetuses võrdselt. Tibusid hoitakse pärast koorumist mõlemad vanemad umbes 40 päeva soojas ja kaitstud. Tibud saavad täiskasvanud suled 70–100 päeva vanuseks. Sel ajal lähevad nad merele ja on omaette.

Aafrika pingviin Paljundamine

Aafrika pingviinid hakkavad paljunema 2–6-aastaselt, kuid tavaliselt 4-aastaselt. Nagu enamiku teiste pingviinide puhul, paljuneb ka Aafrika pingviin koloniaalselt, peamiselt kivistel avamere saartel, pesitsedes kas ise välja kaevatud urgudes või lohkude või põõsaste all olevates lohkudes. Pesakoha varjupaik on oluline varju pakkumiseks (ja parasvöötme eest kaitsmiseks) ning munade ja tibude röövloomade, näiteks kaljakajakate ja püha ibise, kaitsmiseks.

Erinevalt paljudest teistest linnuliikidest on Aafrika pingviinidel pesitsusaeg pikenenud. Enamikus kolooniates on linde mõnes paljunemisjärgus terve aasta. Suured piirkondlikud erinevused on siiski olemas ja paljunemisperioodi tipp Namiibias (november ja detsember) kipub olema varem kui Lõuna-Aafrika tipp (märtsist maini).

Aafrika pingviinid on monogaamsed ja sama paar naaseb tavaliselt igal aastal samasse kolooniasse ja sageli samasse pesapaika. Ligikaudu 80–90% paaridest jääb järjestikustele pesitsusperioodidele koos ja mõned on teadaolevalt koos püsinud üle 10 aasta. Aafrika pingviinide keskmine sidurimõõt on 2 ja inkubatsiooniperiood umbes 40 päeva, kusjuures isased ja emased osalevad inkubatsioonikohustustes võrdselt. Inkubatsioonivahetuse pikkus sõltub toidu kättesaadavusest hetkel, kuid on tavaliselt umbes kaks ja pool päeva.

Mõlemad vanemad jätkavad tibude pesitsemist ja umbes esimese 15 päeva jooksul kasvatab tibusid pidevalt üks täiskasvanuid. Pärast seda saavutavad tibud täieliku kontrolli oma kehatemperatuuri üle. Kuid selles etapis on tibud endiselt kiskjate ohus ja täiskasvanud valvavad tibusid kuni umbes 30-päevase vanuseni, pärast mida saavad mõlemad vanemad üheaegselt merele minna. Üksi jäetud tibud moodustavad sageli lastesõimed, mis aitavad pigem vähendada täiskasvanute tibude rünnakuid kui kiskluse vältimist.

Aafrika pingviinitibud võivad 60–130 päeva vanuselt igal ajal põgeneda. Toiduperiood ja tibude lendmass ning edukalt poeginud tibude arv haudes sõltub toidu kättesaadavusest ja kvaliteedist. Täiskasvanud jätkavad tibude söötmist, kui noored veel koloonias viibivad. Kui noored lõpuks kolooniast lahkuvad, teevad nad seda ilma vanemateta. Need noorukid jäävad oma sünnikolooniatest eemale 12–22 kuuks, pärast seda naasevad nad tavaliselt oma sünnituskolooniasse, et sulanduda täiskasvanute sulestikuks.

Aafrika pingviin Kohandused

Pingviinid on kohandatud peamiselt jahedas veekeskkonnas ja vajadus vähendada soojuskadu on kõigi pingviinide jaoks väga oluline. Kuid mõned liigid, sealhulgas Aafrika pingviin, on suutnud sooja maapealset keskkonda edukalt ära kasutada. Käitumuslikud ja füsioloogilised kohandused on võimaldanud Aafrika pingviinil üle saada parasvöötme maismaal eluks üleisoleerimise probleemist.

Ameerika kiusaja tasku suurus

Üks viis, kuidas Aafrika pingviinid on parasvöötmes maapealse eluga kohanenud, on piirduda oma tegevustega paljunemiskohtades peamiselt koidiku ja hämaruse perioodidena. Aretuslinnud pesitsevad enamasti urgudes või mõne muu varjualuse all, näiteks rändrahnud ja põõsad, mis pakuvad päeval kaitset tugeva kuumuse eest. Linnud, kes ei hauda ega hauda tibusid, ja muud pesitsuseta linnud veedavad päeva merel või päts rannarühmades ja ujuvad regulaarselt. Mõned linnud jäävad koloonias avamaale (s.t. väljapoole urgu ja muid varjualuseid pesasid); kuid need linnud sättivad end tavaliselt seljaga päikese poole, nii et nende jalad, lestad ja suu pinnad on varjutatud.

Aafrika pingviin Looduskaitse

Arvestades aastase languse määra umbes 2% aastas, on tõsine mure Aafrika pingviinide pikaajalise elujõulisuse pärast looduses. 1990. aastate lõpuks oli elanikkond veidi taastunud ja 1999. aastal oli seal hinnanguliselt 224 000 inimest. Aafrika pingviin on Lõuna-Aafrika lindude punases raamatus klassifitseeritud haavatavaks, seda peetakse IUCNi ohustatud liikide kategooriate osas haavatavaks ning see on loetletud CITESi II rändes ja rändliikide kaitse Bonni konventsioonis.

Aafrika pingviinide populatsiooni olulise vähenemise põhjused on hästi teada. Esialgu oli langus tingitud peamiselt pingviinimunade kasutamisest toiduks ja elupaikade muutmiseks ning häiretest, mis olid seotud guanode kogumisega pesitsuskolooniates. Need tegurid on nüüdseks enamjaolt lakanud ja praegused peamised ohud hõlmavad konkurentsi pelaagiliste kalade saaklooma kaubandusliku kalapüügiga ja õlireostust. Muud ohud hõlmavad konkurentsi Cape Fur Sealsiga pesitsuskolooniate ruumi ja toiduressursside pärast, samuti pingviinide hüljeste röövimist. Metsikud kassid on kohal ja tekitavad probleeme mõnes koloonias. Aafrika pingviinid seisavad silmitsi munarakkude ja tibude röövimisega lindude röövloomade, näiteks kaljakajakate ja pühade ibiste poolt, samas kui mandri kolooniates on looduslikud maapealsed röövloomad, nagu mangust, genetid ja leopard.

Aafrika pingviin on kaitstud liik, kuid nende elupaiku kahjustavad jätkuvalt Aafrika lõunaranniku lähedal asuvate tankerite naftareostused. Hiljuti on piirkonnas edukalt püütud luua uusi Aafrika pingviinide pesitsuskolooniaid. Pingviinide abistamiseks, mida õlilaigud on kahjustanud, on olemas ka päästeteenistused.