Aafrika metsik koer

Pildi allikas

Aafrika metsik koer Aafrika metsik koer (Lycaon pictus) on ainult Aafrikast pärit imetaja. See kuulub kanakuliste sugukonda, kuhu kuuluvad ka koerad, koioodid, dingod, šaakalid ja hundid. Aafrika metsikut koera tuntakse teiste nimedega, näiteks maalitud jahikoer, Aafrika jahikoer, neeme jahikoer ja maalitud hunt. Suahiili keeles tähistatakse seda kui “Mbwa mwilu”.

Aafrika metskoerte teaduslik nimetus „Lycaon pictus” pärineb kreeka keelest „hunt” ja ladina keeles „maalitud”. Aafrika metsik koer on perekonna ‘Lycaon’ ainsad liigid.

Aafrika metsiku koera kirjeldus

Aafrika metskoeral on ainulaadse mustriga karvkate. Ebaregulaarne muster on värvitud valgete, kollaste, pruunide ja mustade tähistega. Iga muster on iga inimese jaoks ainulaadne, täpselt nagu a Kaelkirjakud muster ja inimese sõrmejäljed on individuaalselt unikaalsed. Aafrika metskoertel on õhuke, kõhn keha ja pikad, peened jalad. Neil on suured ümarad eristuvad kõrvad ja pikk saba, mille otsas on valge ploom.



Nende koonud on mustad ja neil on must joon, mis ulatub otsaesisele. Aafrika looduslike koerte pikkus on umbes 1,5 meetrit (sealhulgas pea ja saba pikkus umbes 30–40 sentimeetrit). See seisab õlal umbes 75 sentimeetrit ja kaalub 37–80 naela.

kui suureks saavad valged saksa lambakoerad

Ida- ja Lääne-Aafrika koerad on tavaliselt väiksemad kui Lõuna-Aafrika koerad. Mehed on kõigis piirkondades tavaliselt suuremad kui naised. Aafrika metsikud koerad erinevad teistest kanakuliste sugukonna liikmetest selle poolest, et neil on kummalgi käpal ainult viis varba viie asemel, kuna neil puuduvad kasteküünised (mis on teiste kanide puhul viies number). Aafrika metskoertel on umbes 42 hammast, sealhulgas premolaarid, mis on palju suuremad kui teistes kaniidides, mis võimaldavad tal tarbida suures koguses luu.

Aafrika metskoera elupaik

Aafrika metskoerte eelistatud elupaikadeks on avatud metsamaad, rohumaad ja savannid. Lõunapoolsete piirkondade koerad elavad sahara kõrbe avatud savannides.

Aafrika metskoera dieet

Aafrika metsikud koerad on ranged kiskjad. Nad röövivad mitmesuguseid karjatatavaid loomi, eriti keskmise suurusega käpalisi, nagu sebrad, antiloopid, impalad, gazellid ja springboksid. Enamik nende toidust on imetajate saagiks, kuid mõnikord jahivad nad suuri linde, näiteks jaanalindu. Suuremad pakkid võivad küttida suuremaid loomi, näiteks gnune. Tippsigu jahitakse ka, kuid tuleb olla ettevaatlik, et tüügaste teravad kihvad ei tekitaks potentsiaalselt surmavat haava, kuigi tavaliselt on otsustavaks ohutus arvukuses. Metsikud koerad tarbivad raipet harva ega naase varasema tapmise juurde.

Aafrika looduslike koerte käitumine ja jaht

Aafrika looduslikud koerad elavad koos pakendites, milles on 10–20 isendit. Kodu vahemikud erinevad suuruse järgi ja sõltuvad saagi olemasolust, kuid võivad olla ka üle 1000 ruutkilomeetri (620 ruut miili). Pakendis on sageli rohkem isaseid kui naisi. Enamik paki liikmeid on mingil viisil omavahel seotud. Pakid sisaldavad alfa isast ja emast, kes on peamised pesitsuspaarid.

yorkie maltese täiskasvanud



Meestel ja naistel on kummalgi oma hierarhia, kus vanim naine on domineeriv indiviid ja vastupidi, noorim mees võtab isased üle. Metsikud koerad on väga seltsivad loomad ja neil on pigem allaheitlik kui domineeriv hierarhia. Domineerimine luuakse ilma igasuguse võitluse või verevalamiseta. Isegi toiduga seoses indiviid kerjab energeetiliselt, mitte ei lähe konflikti. Sellist mitteagressiivset lähenemist rõhutatakse võib-olla seetõttu, et vigastuste tekkimisel jääb karja jahimeestest puudu ja ta ei suuda oma liikmetele nii palju pakkuda.

Aafrika looduslike koerte pakkidel on tihedad sotsiaalsed sidemed ja need sidemed on jahipidamise ajal suureks eeliseks. Nad on jahipakina ülimalt koostööaltid, kui saak jookseb pikalt ja ületab tagantjärele. Jaht pole strateegiliselt üldse kaval. Varasel jahedal hommikul ja hilisel pärastlõunal lähenevad metsikud koerad oma saagile täielikus vaates. Üllatusrünnakud pole vajalikud, kuna Aafrika metskoertel on jõudu saaki taga ajada, kuni see on ammendatud.

Metsikute koerte tippkiirus on 60 kilomeetrit tunnis (37 miili tunnis) ja saak suudab enamasti nii kiiresti galoppida. Kuid lõpuks jälitatakse saaklooma 6 kilomeetri (3,5 miili) kaugusel. Tüüpilist jahti peetakse pigem vastupidavuse tagaajamiseks. Nendel pikamaajooksudel levivad metsikud koerad, et vältida külgsuunaliste põgenemiskatsete saaki. Saakloomad on siksakitavad kõrvalehoidvad liikumised, mis ajavad segi üksiku jahimehe, näiteks a Gepard on metsikute koerte paki suhtes ebaefektiivsed.

Jahipakk hoiab kogu jahi vältel pidevalt ühendust, tekitades kõrge kõlaga kontaktkõnesid. Kui kurnatud saak lõpuks aeglustub, ümbritsevad koerad seda oma pehmemat alaosa sihtides ja tapavad oma ohvri. Metsikute koerte jahtidel on kõrge õnnestumisprotsent: 3 jahist 4-st toob kaasa tapmise. Ehkki sihikule võidakse võtta terve kari käpalisi, on lõpuks ohvriks see, kes jääb vanuse või haiguse tõttu maha.

musta labradori ja pitbulli segu

Aafrika metskoertel on väga võimas hambumus ning nende suured molaarid ja premolaarid võimaldavad neil oma saak luud kergesti purustada. Kui koerad on oma saagi söönud, naasevad nad karja ja pakuvad toitu nii poegadele, vanematele koertele kui ka liikmetele, kes ei kuulu jahile.

pool husky pooleldi pomeranian koer

Aafrika metskoera paljunemine

Aafrika metsiku koera jaoks pole erilist pesitsusperioodi, kuigi paaritus võib vihmaperioodi teises osas umbes märtsis ja juunis suureneda. Pärast umbes 70-päevast tiinusperioodi sünnitab emane pesakond, milles on umbes 10 poega (vähesed jäävad tavaliselt kiskjate tõttu ellu).

Kutsikad sünnivad maa-aluses või mõnes teises hüljatud loomas (tavaliselt Aardvarkis). Kutsikad võõrutatakse 10. nädalal ja kui nad jõuavad 3 kuuni, lahkuvad nad pesast, et hakata koos pakiga jooksma. Nad on võimelised tapma väikeseid saaklooteid 11. kuul ja suudavad ise toime tulla umbes 14. kuul. Kutsikad saavad paljuneda, kui nad saavad suguküpseks 12-18 kuu jooksul.

Isased metsikud koerad jäävad oma sünnipaki juurde, kuid emased võivad lahkuda ja liituda teiste pakkidega, kellel puuduvad suguküpsed emased. See käitumine on üsna ebatavaline, kuna see on vastupidi enamiku teiste sotsiaalsete loomadega. Metsikute koerte muud ebatavalised jooned on see, et emased võistlevad isastele juurdepääsu nimel ja isased jäävad sageli poegade kasvatamiseks, samal ajal kui emane jahipakiga liitub. Metsiku koera keskmine eluiga on 10 aastat.

Aafrika metskoera kaitse staatus

Aafrika looduslikud koerad on ohustatud liik. Kunagi oli neid umbes 500 000, praegu on neid praegu vaid 2000–5000, kes elavad peamiselt rahvusparkides või -hoidistes.

Metsikutele koertele on suureks ohuks jahindus ja elupaikade kadumine. Metsikute koerte jaoks on probleem ka suuremate kiskjatega nagu lõvid ja tähnilised hüäänid, kuna mõlemad jälitavad sama tüüpi saaki. Lõvid tapab nii palju metsikuid koeri kui võimalik, kuid see ei söö neid. Metsikud koerad tapavad ka põllumajandustootjad, kes soovivad oma karja kaitsta ja koduloomade eest võivad haigused levida. Need probleemid on kõik kaasa aidanud metsikute koerte populatsioonide väiksusele.