Alpide metskits

Pildi allikas

The Alpide metskits (Capra ibex) elab kivistes piirkondades mööda lumepiiri Euroopa Alpide metsade kohal. See on tihedalt seotud Hispaania ibexiga (Capra pyrenaica) ja Lähis-Ida Nubia ibexiga (Capra ibex nubiana). Kaljukitsed on paaris sõrmedega sõralised, tuntud ka kui sõralised.



Kõik sõralised ühendati kunagi käpaliste järjekorras, kuid nüüdseks on nad eraldatud paaris- ja paaritu sõrmega loomade vahel.

Kane kirjeldus

Kaljukits on looduslike mägikitsede liik, millel on tohutu seljaga kaarduvad sarved. Isase metskitse sarved võivad kasvada 70–140 sentimeetri (28–55 tolli) pikkuseks. Emasarved on veidi lühemad, õhemad ja kaarduvad veidi rohkem tahapoole. Sarvi kasutatakse kiskjate eest kaitsmiseks.



Kaljukits kasvab umbes viie jala pikkuseks ja seisab õlgade kõrgusel umbes 3,5 jalga ning kaalub umbes 270 naela. Isane metskits on tavaliselt suurem ja raskem kui emane. Kaljudel on lühikesed, kuid mitte karvased kasukad, mille värvus varieerub talvel punakaspruunist kuni suvel pruunikashallini. Isase metskitse lõual on habe. Kaljukitsed on märkimisväärselt kindla jalaga ja väledad, mis võimaldab neil hüpata mööda kiviseid ääri.

šokolaadilabori rottweileri segu

Kaljukitse elupaik

Kaljukitseid leidub kaljudel maastikel puidu- ja lumepiiride vahel Euroopa Alpide alpimetsade kohal. Kitsed hõivavad järske ja kiviseid elupaiku kõrgusel 6500–15 000 jalga (2000–4 600 meetrit). Metskitsedel on ainulaadne kabja struktuur, mis muudab selle suurepäraseks ronijaks järskudel kividel.

Kane dieet

Kaljukitsed on taimtoidulised ja jäävad ellujäämiseks peamiselt rohule, lilledele, okstele ja sammaldele. Kaljukits seisab sageli ka tagajalgadel, et puudelt lehtedeni ja võrseteni jõuda. Nad tulevad hilisel pärastlõunal ja õhtuti alla oma järsudelt elupaikadelt toitumiseks allpool asuvatele alpiniitudele. Kuid talvel kipuvad metskitsed elama madalamal, kui toitu napib. Suveperioodil peavad metskitsed vett jooma igal teisel päeval ja otsima seetõttu piirkondi, kus on usaldusväärne veeallikas.

Kaljukitse käitumine

Kaljukitsed on ööpäevased ja elavad poissmeeste rühmades 10 - 20 isendiga karjades. Need isased ja emased karjad liituvad koos ainult paaritumisajal.

väikesed husky segu tõud

Võimalus tõusta suurtesse kõrgustesse on ka metskitse kaitsetehnika, kuna väga vähesed kiskjad saavad neid järgida oma elupaiga kõige järsematesse piirkondadesse. Mesilaste kiskjate hulka kuuluvad hundid, karud, rebased ja ilvesed. Kui metskitsid tajuvad ohtu, tõusevad nad üles oma väga tugevatele tagajalgadele ja suunavad sarved kiskjate poole. Väikesed lapsed (noored metskits) on vastuvõtlikud ka suurte röövlindude, näiteks kotkaste rünnakutele.

Kitsed saavad hoolitsemisharjumuste jaoks abi lindudelt, keda nimetatakse Gackleseks ja kes nokivad parasiite oma mantlist.

Nagu enamik kitsi, piserdab metskits ennast oma uriiniga, mis annab talle tugeva kehalõhna.

Kaljukitse paljunemine

Kaljukitse sigimisaeg algab hilissügisel, kui isane asub nn rutuni. Sel ajal eralduvad isased poisslastest karjadest ja lähevad oma teed emase karja otsimiseks. Pesitsusajal toimuvad isaste vahel võitlusrituaalid, et teha kindlaks, kellel on õigus saadaolevate emasloomadega aretada. Füüsiline kahjustus on rituaalide ajal haruldane, hoolimata sellest, et isastel on suured ja rasked sarved.

Emase metskitse tiinusperiood on umbes 6 kuud (150–180 päeva), pärast mida sünnib üksik laps (kaksikuid esineb harva), tavaliselt mais. Mesilased võivad elada kuni 20 aastat.

Kaljukitse kaitsestaatus

19. sajandi alguseks oli metskits praktiliselt välja surnud, jahti peeti selle oletatavate müstiliste omaduste pärast. Pärast 150-aastast ulatuslikku kaitset ei ole looduses arvukus väljasuremise ohus. Gran Paradiso rahvuspargis, mis on selle kaitseks rajatud 1922. aastal Itaalia Alpidesse, elab nüüd üle 3000 Alpide metskitse. Alpide mujal elab umbes 5000 Alpide metskitse. Teised metskitsed, keda ähvardab väljasuremine, on Etioopia kaljukits ja Pürenee poolsaare Hispaania kaljukits.