Veekarbik

REKLAAM Pildi allikas

The Veekarbik (Acrocephalus paludicola) on Vana-Maailma rästas, kes paljuneb parasvöötmes Ida-Euroopas ja Lääne-Aasias. Selle populatsioon on hinnanguliselt 15 000 paari. Veekarbik on keskmise suurusega kärbsenäpp ja õhuke lind, millel on liivavärviline sulestik, muutuva peene musta triibuga. Edasised tuvastavad tunnused on liivakarva kroon ja turris välimusega saba.



Nii isased kui ka emased on välimuselt sarnased ning noorukitel puudub rinnal ja külgedel triibutamine.

Veeselind

Nagu enamik kärbseseeni, on see putuktoiduline, kuid sööb muid väikseid toiduaineid, näiteks marju. Veelind on rändlind ja veedab külmad talved Lääne-Aafrikas. Pärast mitmeaastast ebakindlust avastati lõpuks Senegalis Djoudji riiklikus linnujaamas Djoudji riiklikus lindude kaitsealas suure osa Euroopa elanikkonna talvised alad, kusjuures sellel ühel kohal oli 5–10 000 lindu. Veekindlate edelarändetee tähendab seda, et see liigub regulaarselt kuni Suurbritanniani läände.

poksija pitt pulli segu

See väike pasalind on liik, mida leidub niisketes sarapeenardes, mille taimestik on alla 30 sentimeetri. Drenaaž on tähendanud, et see liik on vähenenud ja selle tugipunkt on nüüd Valgevene lõunaosas asuv Polesie piirkond, kus pesitseb 70% maailma rahvastikust.

Pärast paaritumist ja tiinust munetakse madalas taimestikus pesasse 3–5 muna. Veepõõsas on väga paljutõotav, enamikul meestel ja emastel on järglasi mitme partneriga. Veekärbse munad on pruunid ja tihedalt laigulised, kollakas hallid.

laborisegu kaevuga

Veepõõsaste laul on kiire, lobisev ja-ja-ja, mis on punktiveeritud tüüpiliselt akrotsefaliini (kääbus) viledega.

Veesiblikate praegune staatus on see, et see on kantud murelindude punasesse nimekirja. Kaitstud 1981. aasta metslooma- ja maastikuseaduse, EÜ linnudirektiivi I lisa ja Berni konventsiooni II liite alusel.