Aasia elevant

REKLAAM Pildi allikas

The Aasia elevant (Elephas Maximus), leidub peamiselt suures osas Bangladeshis, Indias, Sri Lankal, Indohiinas ja Indoneesias. Aasia elevanti peetakse ohustatuks, loodusesse on jäetud 25 600–32 750 isendit. Aasia elevandid kuuluvad elevantide (Elephantidae) sugukonda, mis kuulub imetajate perekonda ‘Proboscidea’. Aasia elevanti kutsuti varem India elevandiks.

Aasia elevandi omadused

Aasia elevandil on suur kuppelpea, suhteliselt väikeste kõrvadega, kaarjas selg ja üks prehensiilne sõrm, mis asub pagasiruumi otsas. Aasia elevandil on jalgade esiküljel 5 ja tagaküljel 4 varvast. Suur Aasia elevant võib tavaliselt kaaluda 6 tonni ja mõõta õlgade kõrgust 10 jalga. Isastel Aasia elevantidel on kihvad ja emastel ‘kõrvad’, mis on lühikesed teised lõikehambad, mis jäävad lihtsalt ülahuulest väljapoole.

Aasia elevandil on madal kael, mis on kumer ülespoole ja väljaulatuvad otsmikud, mis ilmnevad kahe märgatava muhkena. Nende huulealune on pikk, kitsas ja terav. Aasia elevantide nahk on vähem kortsus kui Aafrika elevantidel ja ainult umbes 50% Aasia elevandipullidest on pikkade kihvadega.



Aasia elevantidel on üsna halb nägemine ja nad on võimelised selgelt nägema ainult väga lühikestel kuni umbes 10 meetri kaugustel. Kuid neil on suurepärane kuulmine, mis ületab inimstandardeid. Nende suured kõrvad toimivad võimenditena ja hoiatavad võimalike ohtude eest. Aasia elevantidel on suurepärane haistmismeel, mis arvatakse olevat parem kui kõigi teiste maismaaimetajate omal. Neil on suurepärane taktilisuse abil saavutatud tasakaal. Pagasiruum, uskumatult mitmekülgne elund, aitab sellele võimele suuresti kaasa.

teekupp prantsuse puudlid müügiks

Aasia elevantide paljunemine

Isased Aasia elevandid on üsna üksikud ja liituvad karjaga vaid paaritusperioodidel. Mõnikord teevad isased elevandid duelli ja võitjast saab kogu karja peamine paaritumispartner. Aasia emased elevandid põgenevad rituaali raames lühikeseks ajaks minema, enne kui nad võiduka tüürimehega paarituvad. Paarituspaar jääb siis kokku umbes 3 nädalaks, enne kui mees suundub poissmeeste karja.

lab rottweiler mix kutsikas

Aasia emase elevandi rasedusaeg on vahemikus 19 kuni 22 kuud. Kui ta sünnitab, moodustavad teised karja emased tiine lehma ümber ringi. Ta võtab sünnituse ajal kükitamise positsiooni ja sünnitus võtab umbes 2 tundi. Vaid 2 tundi pärast sündi võib vasikas püsti tõusta ja hakkab ema imema.

Beebielevandid (vasikad) imevad ema, kasutades suu, mitte oma pagasiruume. Beebielevante võõrutatakse piimast 2–4 aastaks. Ehkki vasikat tõmbab loomulikult ema ligi, on karjas olevad teised emased sageli vaheldumisi lapse eest hoolitsevad. Kui ema sureb, hoolitsevad ülejäänud emased elevandid orvuks jäänud vasika eest.

Piirkondades, kus suured kiskjad, näiteks suured kassid, röövivad vastsündinud elevante, sõlmib ema liitu teiste karja liikmetega. Ema ja sellega seotud kaitsjad puhuvad vastsündinud vasikale tolmu üle, et see kuivaks.

Emased elevandid võivad poegida 15–16-aastaselt. Nad on täielikult kasvanud 20-aastaselt. Elevandid on tööeas 20–40-aastased. Emased elevandid hakkavad kiilaks minema umbes 30-aastaselt ja hakkavad aeglustuma umbes 40-aastaselt ning hakkavad ainult kergeid ülesandeid täitma alles siis, kui nad saavad 50-aastaseks. Emane Aasia elevant elab umbes 70-aastaseks.

Aasia elevandi suurused



  • Elevandid on kõigist maismaaolenditest kõige suuremad.

  • Isane elevant võib seista 2,7 meetri kõrgusel.

  • Isase elevandi kaal võib olla 3–5 tonni.

    yorkie shih tzu mix must


  • Emased elevandid võivad seista 2,3 meetri kõrgusel.

  • Emased elevandid võivad kaaluda 2,3–4,5 tonni.

  • Vastsündinud elevandibeebid (vasikad) seisavad umbes 0,9 meetri kaugusel 3 jalast.



  • Vastsündinud elevandibeebid kaaluvad 90 kilogrammi (200 naela).

    shih tzu puudli rist

Aasia elevanditüved

Elevantide pagasiruum on kõigi loomade elunditest kõige mitmekülgsem. Pagasiruumi saab kasutada mitmesuguste ülesannete täitmiseks, näiteks 600-kilogrammise palgi nihutamiseks rohutera korjamiseks. See on kondita lihamass ja sisaldab kuni 100 000 väga painduvat lihast. Tavaliselt on see 2 meetrit pikk ja kaalub umbes 140 kilogrammi.

Pagasiruumi otsas on väike sõrm nagu huul, mis võimaldab eristada suurust, kuju, tekstuuri, kuuma ja külma. Loom kasutab oma pagasiruumi toitmiseks ja joomiseks, tuues toitu ja vett suhu. Samuti kasutab elevant oma pagasiruumi hingamiseks, häälitsemiseks, poegade paitamiseks. Täielikult vette uppudes saab pagasiruumi kasutada ka snorgeldamiseks. Kohvrid mahutavad kuus liitrit vett ja neid kasutatakse sageli painduva dušivooliku toruna. See on suurepärane lõhnaorgan ja seda saab hõlpsasti suunata sinna, kust lõhn tuleb.

Tugeva pakiruumiga maapinna löömisega annab elevant märku oma vihast või pahameelest. Kui elevant on ebakindlal või harjumatul pinnal, kasutab ta maa löömiseks pagasiruumi väliskülge, tehes kindlaks, kas maa on kõndimiseks piisavalt tugev. Kui ohutus on kinnitatud, viiakse eesmine jalg testitud alale. Tagumine jalg järgneb ja asetatakse ettevaatlikult täpselt samale jalajäljele.