Aasia läikiv täheke

Aasia läikiv täheke

Aasia läikiva tähekese pilt on saanud loa Creative Commonsi litsentsiga Omistamine-jagamine sarnaselt .
Algallikas : Dr Yap Lip Kee
Autor : Dr Yap Lip Kee



Aasia läikiv täheke - kogukonna lind

Aasia läikiv tärnAasia läikiv täheke ( Aplonis panayensis ), tuntud ka kui Filipiinide läikiv täheke, on a lind Sturnidae või tärnide perekonnast. Nii isas- kui emaslindudel on metallist tumerohelised suled, mis võivad välja näha mustad või lillad. Silmad on erepunased. Ebaküpsete lindude alakülg on triibuline mustvalge ja ülemised suled pruunikasmustad. Lind on keskmise suurusega, umbes 20 cm pikk. Neil on õhuke keha ja kitsad tiivad, mis aitavad nende lennul, tavaliselt puu otsas, olla kiire ja otsene. Perekonda Starlingit peetakse üheks kõige lärmakamaks lindude perekonnaks. Aasia läikivtähel on üleskutse ajal lühikese vilega kõne ning lennu ajal heliseb või torustatakse. Nagu teisedki Sturnidae perekonna linnud, suudavad nad jäljendada muid helisid.




borderterjer chihuahua segu



Need linnud on kogukonnale orienteeritud ja kogunevad umbes 20-liikmeliste rühmadena. Kari hakkab koos puu otsas sööma, koos toituma ja koos lendama. Enne maandumist roostes puus esitab kari sümmeetriliste mustritega lennates puu kohal keerukat tantsu. Linnud seadsid oma pesad ülejäänud karja lähedale ja haudusid kogu aasta vältel, enamasti märtsist juunini. Nad ehitavad pesasid varjatud, kõrgendatud kohtadesse, näiteks aukudesse puude sisse või inimese loodud ehitiste räästa alla. Pesad varieeruvad keerukuses alates auku lisatud väikesest rohust kuni rohust ja paberist tehtud üksikasjalike pesadeni. Emaslind muneb kolm tumesinist pruunide laikudega muna.


Nende dieet koosneb valdavalt pehmetest puuviljadest, nagu mango, papaia ja banaan, samuti marjadest, viigimarjadest ja putukatest. Nad eelistavad istuda puudes ja maanduvad harva maapinnale. Ainult langenud vili ahvatleb neid maani ja siis nad hüppavad kohmetult.

lühike sinine nina pitbull




Aasia läikiv täheke elab Indias, Tais, Filipiinidel, Indoneesias ja ümbritsevates riikides. Selle linnu eelistatud elupaik on troopilised või subtroopilised niisked madal- või mangroovimetsad. Need linnud ei rända. Suur Aasia läikiva tärniga elanikkond elab linnades, pesitsedes mahajäetud hoonetes ja puudes. Selle liigi ohustatud liikide seisund on kõige vähem murettekitav, kuna see on inimese arenguga hästi kohanenud. Puuviljaistandustes peetakse seda isegi invasiivseks linnuks.




Pilt Aasia läikivast tärnist, autor Dr Yap Lip Kee, litsentseeritud Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 üldine litsents .

Aasia läikiv tärn on liigitatud kõige vähem murettekitavaks. Ei kuulu enam riskirühma. Sellesse kategooriasse kuuluvad laialt levinud ja rikkalikud taksonid.