Atlandi puffin

REKLAAM Pildi allikas

The Atlandi puffin (Fratercula arctica) on üks neljast puffini tüübist ja on silmatorkav pelaagiline merelind. Seda tunneb ära erksavärviline ümar nokk ja pingviiniga sarnane välimus. Tuntud ka kui harilik puffin, on see ainus puffiniliik, mida leidub Atlandi ookeanis.



Väga vähesed inimesed on neid looduses näinud. Selle nähtamatuse põhjus on tingitud asjaolust, et Ühendkuningriigis on väga vähe kohti, kus võib näha mandrilt pärit puffinsid nende haavatavuse tõttu maapealsetel imetajatel, eriti rottidel.

Puffinid ei ole ohus ja kui suudate hüpata paadipurjele nende elanike saarte poole, saate neid vaadata tuhandetes. Hinnanguliselt elab kogu maailmas umbes 12 miljonit Atlandi ookeani puffini, kusjuures Suurbritannial on kogu Suurbritannia rannikul suur osa neist arvudest.



Mõned lihtsad juurdepääsupunktid hõlmavad Pembrokeshire'i ranniku lähedal asuvat Skomeri saart (mõnikord kirjutatud Skoma), Põhja-Walesis Anglesey lähedal asuvat Puffini saart (Ynys Seiriol) ja Staffa saart, kuhu pääseb Šotimaa läänesaartel asuva mulli või Iona rannikult. .

Lindu uudishimulik välimus koos värvika tohutu nokaga ja silmatorkava piruka sulestikuga on tekitanud hüüdnimesid nagu „ookeani kloun” ja „meripapagoi”.

Atlandi puffini omadused

Atlandi puffini pikkus on 28–34 sentimeetrit, tiibade siruulatus on 50–60 sentimeetrit. Isane puffin on veidi suurem kui emane puffin, kuid nad on sama värvi. Atlandi puffin on peamiselt must ja alt valge, hallide kuni valgete põskedega ja punakasoranžide jalgadega.

pitbull boxer mix kutsikate pildid

Atlandi puffinite nokk on suur ja kolmnurkne ning paljunemisperioodil erkoranž, tagaosa kollase äärisega sinine laik. Iseloomulikud erkoranžid nokaplaadid kasvavad enne sigimisperioodi ja heidetakse pärast aretust. Lennukitel lendades näivad neil hallid ümarad tiivad ja valge keha. Puffinitel on otselend, madalal vee kohal. Vaikse ookeani põhjaosast pärit seotud sarv-puffin (Fratercula corniculata) näeb välja väga sarnane, kuid sellel on veidi erinevad peajooned.

Atlandi Puffin Dieet

Atlandi puffinid toituvad enamasti väikestest kaladest nagu heeringas ja eriti liiva-angerjas, mis on paljude maailma merelindude jaoks üks olulisemaid toiduallikaid. Spetsiaalselt kohandatud nokka tõttu saavad lunarad minna pikkadele kalaretkedele, hoides oma varasemat saaki nokas korralikus reas.

Atlandi puffinid hoiavad keelt keelega suulae okkade vastu, jättes nokadele vabaduse avaneda ja püüda rohkem kalu. See muudab iga reisi palju tulemuslikumaks, kui see oleks siis, kui nad peaksid iga kord saaki tagasi uru juurde viima. Nende dieedi täiendavad komponendid on koorikloomad ja molluskid. Lundil võib mõnikord olla korraga tosin või rohkem kala korraga. Atlandi puffinid püüavad oma saaki vee all lennates, sukeldudes korraga umbes 20–40 sekundit, kasutades tiibu jõuliselt alla ja võrkjalgu, et neid õiges suunas suunata.

Atlandi puffini käitumine

Atlandi puffins on koloniaalpesitsejad, kes kasutavad rohtukasvanud kaljudel urke. Atlandi ookeanid pesitsevad ka kivide ja laastude vahel (mõiste, mis on antud purustatud kivimile, mis ilmub kaljude, mäekaljude või oruõlgade põhjas, moodustades laudnõlva). Isased puffins teevad suurema osa tööst, mis mõnikord puhastatakse rohu, sulgede või vetikatega vooderdatud pesapiirkonnast. Ainus maa peal veedetud aeg on pesitsemine ja paarilised leitakse enne kolooniatesse saabumist.

Atlandi puffin vaikib tavaliselt merel, välja arvatud pehmed nurruvad helid, mida see mõnikord lennu ajal teeb. Pesitsuskolooniates röögivad linnud sügavalt. Atlandi puffinid kasutavad nokka kurameerimisrituaalides, näiteks kui mees ja naine koputavad nokka kokku. Puffinite rühma nimetatakse kokkutulekuks.

Atlandi puffini paljundamine

Atlandi puffin on seksuaalselt küps vanuses 4-5 aastat. Atlandi puffinid on monogaamsed (neil on ainult üks kaaslane) ja neil on vanemlik hoolitsus. Igal aastal toodetakse üks munarakk ja inkubatsioonikohustused jagatakse mõlema vanema vahel.

Inkubatsiooniaeg on kokku umbes 39–45 päeva ja tibul kulub lendamiseks umbes 49 päeva. Põgenedes jätab tibu urgu üksi ja lendab või ujub merele, tavaliselt õhtu jooksul. Vastupidiselt levinud arvamusele ei jäta vanemad noori puffineid maha.

Atlandi lundkiskjad

Atlandi hariliku kiskja hulka kuuluvad must-seljakajakas (Larus marinus) ja samalaadse suurusega liigid, kes võivad lendu püüdes pugeda kätte saada või kolooniast eraldatud ära korjata. Väiksemad kajakaliigid, näiteks kalakajakas (Larus argentatus), kes ei suuda tervet täiskasvanud lutti alla tuua, kuid võtab munad või hiljuti koorunud tibud ning varastab ka kalu.

Atlandi puffini kaitse staatus

Atlandi puffinite populatsioon vähenes oluliselt 19. sajandil, kui neid kütiti liha ja munade järele. Atlandi puffineid jahitakse ja süüakse endiselt arvukalt, kuid praegu ei mõjuta see populatsioone üldiselt, vähemalt teiste ohtudega. Fääri saartel võib linde pärast aretamise lõppemist kohalikuks tarbimiseks jahtida.

kuninga charles spanjel puudli segu

Atlandi puffini hiljutise populatsiooni vähenemise põhjuseks võib olla kajakate ja skuude suurenenud kisklus, rottide, kasside, koerte ja rebaste sissetoomine mõnele pesitsemiseks kasutatavale saarele, mürgiste jääkidega saastumine, kalavõrkudesse uppumine, toiduvarude vähenemine ja kliimamuutused.

Atlandi ookeanide arv kasvas märkimisväärselt 20. sajandi lõpus Põhjameres, sealhulgas Mai saarel ja Farne saartel. Viimastel aastatel on arv kasvanud umbes 10% aastas. 2006. aasta pesitsusperioodil loeti mai saarele umbes 68 000 paari.