Austraalia Pelican

Pildi allikas

Austraalias on lindude mitmekesisus ja üks põnevamaid linde on suur veelind, Austraalia pelikan (Pelecanus conspicillatus).



Austraalia pelikan asub Austraalias ja Uus-Guineas paljudes sise- ja rannikuvetes, kuid kaldub vältima väga kuivi kõrbepiirkondi, mis asuvad peamiselt mandri keskosas.

Need pelikanid esinevad ka Indoneesias ja mõnikord Uus-Meremaal ja mõnel Vaikse ookeani saarel Austraalia lähedal. Austraalia pelikan on suurim kaheksast pelikanide liigist, mis on leitud kogu maailmas.



Kasutage allpool toodud teavet, et saada rohkem teada Austraalia Pelikani omaduste, elupaiga, toitumise, käitumise ja paljunemise kohta.

Austraalia Pelikani omadused

Austraalia pelikanid on suured kaldalinnud, kelle pikkus on 1,6–1,9 meetrit (kaal 5,3–6,2 jalga) ja kaal 4–6,8 kilogrammi, mõned suuremad linnud kaaluvad kuni 8,2 kilogrammi.



Austraalia pelikanide tiibade siruulatus on väga suur - 2,5 - 3,4 meetrit (8,2 - 11,2 jalga). Emased on isastest veidi väiksemad. Nende sulestik on valge ja esmased tiivasulged mustad ning sabal on mustad märgised.

Austraalia pelikani nägu on valge ning kuklas ja kuklas osaliselt alla kaela on halli triip. Silmad on pruunid ja kollased. Nende jalad ja jalad on sinakashalli värvi ning neil on 4 võrguga varvast.

Austraalia pelikanidel on tohutult kottidega arved, mis on kahvaturoosad. Nende tohutu arve on maailma lindudest suurim ja mõõdab 49 sentimeetrit (19,5 tolli) ning mahutab 9–13 liitrit vett. Arve otsas on väike konks ja need on seest hammastega, et libedat kala kinni hoida. Arve on delikaatselt üles ehitatud. Alumine lõualuu koosneb kahest õhukesest ja nõrgast liigendluust, millest kott ripub.



Võib-olla on raske ette kujutada sellist lindu, nagu lendaks pelikan, kuid ta võib hõlpsasti lennata, kuna tal on äärmiselt kerge luustik, mis kaalub ainult 10% tema kogukaalust. Austraalia pelikanid on väga ujuvad linnud ja ei vaju vee alla, kuid pelikanidel pole sulgedel palju veekindlat õli ning seetõttu võivad nad muutuda märjaks ja külmaks.

Austraalia Pelikani elupaik

Austraalia pelikanid eelistavad suuri avaveeallikaid, nagu magevee- ja soolajärved, jõed, sood, laguunid, rannajooned ja muud märgalade bioomid, millel pole liiga palju veetaimestikku.

Vesi on pelikanide jaoks kõige olulisem elupaik ja see võib asuda paljudes erinevates ümbruskondades, näiteks rohumaal, metsas, suudmealadel, kuni seal on palju kalavarusid.

millised on pitbullide erinevad tüübid

Austraalia Pelikani dieet



Austraalia Pelicansi põhidieet on kala. Kuid nad on teadnud süüa ka väikseid kilpkonni, kulleseid, krevette ja muid koorikloomi. Pelikanid joovad, avades oma arve vihmavee kogumiseks.

Austraalia Pelikani käitumine

Austraalia pelikanid elavad suurtes parvedes või kolooniates ning läbivad pikki vahemaid sobivate veeallikate ja pesitsuspaikade otsimisel.

Austraalia pelikanid teevad kalade jahtimisel koostööd ühisturühmades, karjatades saaki madalasse vette, kus nad saavad oma õhtusöögi oma tohutute arvetega kokku korjata. Söötmisel mängivad olulist rolli pelikani arve ja kott. Arve on tundlik ja see aitab kalu leida häguses mudases vees.

Pelikaani rühmad võivad olla äärmiselt suured, mõned neist võivad olla üle 1000 linnu. Rühmad ajavad kalad kesksesse asendisse ja sukeldavad seejärel oma tohutud arved vette, püüdes kalad oma piikidesse. Seejärel tühjendatakse vesi, kui pelikan surub arve vastu rinda, nii et järele jääb ainult kala. Seejärel manööverdatakse kala nii, et selle saaks pea peaga kiirelt terve pelikansi kõri alla neelata. Kotti saab kasutada ka võrguna inimeste visatud toidu püüdmiseks.

See on hämmastav vaatepilt, kui pelikanid lendavad õhku, ujudes üle veepinna, lehvitades oma tohutuid tiibu ja tõustes õhku. Pelikanid ei ole võimelised püsivaks lehvitavaks lennuks, kuid võivad märkimisväärselt hõljuda suurel kõrgusel ja väga pikkade vahemaade tagant, hõljudes õhuterminalidel, millest nad sõltuvad. Nad võivad õhus püsida üle 24 tunni, läbides sadu kilomeetreid. Ühelt termiliselt teisele liikudes saavad pelikanid läbida pikki vahemaid minimaalse vaevaga, saavutades õhukiiruse kuni 56 kilomeetrit tunnis.

Maandumisel laskuvad nad taevast vesise raja poole, libisevad ja peatuvad laialt levinud tohutute tiibade abil piduritena. On teada, et Austraalia Pelican hõljub kõrgusel kuni 3000 meetrit (3 kilomeetrit).

Nagu paljud kahlavad linnud, moodustavad pelikanid teadaolevalt suurte parvedena lennates V-moodustise.

Austraalia pelikanide häälitsus on rindkere müristamine või sügav möirgamine.

Austraalia Pelikani kohtlemise kuvamised ja paljundamine

Austraalia pelikaani pesitsusaeg varieerub sõltuvalt aastaajast. See esineb hiliskevadel Austraalia lõunaosas ja troopilistes piirkondades talvel. Aretamiseks on olulised keskkonnatingimused, eriti vihmasadu.

Pelikanid on koloniaalaretajad ja kogunevad väga suurtesse rühmadesse, millest mõned sisaldavad saartel või eraldatud liivarandadel pesitsevaid kuni 40 000 isendit.

Meespelikanid sooritavad emaste ligimeelitamiseks kurameerimisrituaale, näiteks keerulist tantsimist. Isased võivad korjata ka väikseid esemeid, nagu pulgad või kuivad kalad, mida nad õhku viskavad ja uuesti kinni püüavad, korrates kuvamist mitu korda. Nii mees kui ka naine sooritavad „kott-lainetamist“, mis seisneb selles, et nad löövad mitu korda sekundis oma arveid kokku ja panevad kotid tugevas tuulekeses nagu lipp lainetama.

Pelikani arve ja kott muutuvad kurameerimise ajal dramaatiliselt. Kotikese esikülg muutub erksalt lõheroosaks, samas kui kotikese nahk kurgu piirkonnas muutub metallikollaseks. Arve ülaosa ja aluse osad muutuvad koobaltsiniseks ning alusest otsani ilmub must diagonaalriba. Värvimuutus ei kesta kaua ja tavaliselt inkubeerimise ajaks taandub.

Kurameerimismassi edenedes tõmbuvad isased ükshaaval tagasi. Lõpuks, pärast jälitusi maal, vees või õhus, on järel ainult üks isane. Eduka isase juhib pesitsuskohta emane. Pesad on madalad lohud või kaabitsad, mida mõnikord vooderdavad rohi, oksad ja suled.

Emas pelikan muneb 1-3 kriitvalget muna, mille mõõtmed on 93 x 57 millimeetrit ning määrduvad ja kriimustuvad, kui vanemate jalgu inkubeeritakse. Nii isased kui ka emased inkubeerivad mune kordamööda. 32 - 37 päeva pärast kooruvad munarakud ja pelikani tibud sünnivad alasti ja pimedana. Esimene koorumine on alati suurem ja vanemad söövad seda kõige rohkem toitu. Väiksem haudemüük võib selle tõttu nälga surra või isegi suurem vend seda rünnata.

Pelikani tibudele söödetakse esimese 2 nädala jooksul regurgitiseeritud vedelik, mis saadakse nende arvete surumisel vanema söögitoru alla ja järgnevad 2 kuud söödetakse neid väikeste kaladega, näiteks kuldkala või karpkala ja selgrootutega. Noored lahkuvad pesast 28 päeva pärast ja liituvad kuni 100 alaealise lastesõimedega, kus neid hooldatakse, kuni nad on õppinud toitma, lendama ja iseseisvuma.

Austraalia pelikan küpseb ja on võimeline paljunema vanuses 2 - 3 aastat. Nende eluiga looduses on 10–25 aastat.

pitweiler kutsikad müügiks

Austraalia Pelikani kaitse staatus

IUCN klassifitseerib Austraalia Pelicani kategooriasse “Vähim mure”. Üks pelikanide põhiprobleeme on inimene ja tema õngekonksud, mis võivad pelikaani kotti rebida. Samuti on probleemiks õngenöörid, kuna linnud võivad takerduda hüljatud joontesse.