Austraalia Swiftlet

Pildi allikas

Austraalia Swiftlet (Aerodramus terraereginae) on väike lind, kes on endeemiline Queenslandile, Austraaliale, eriti troopilistes kirdepiirkondades.



Swiftletil on kaks alamliiki: Chillagoe Swiftlet (A. t. Chillagoensis) ja A. t. terraereginae, mida mõnikord peetakse kaheks eraldi liigiks.

Nagu teisedki Aerodramus Swiftlets, paigutatakse see liik sageli perekonda: Collocalia.



Kasutage allolevat teavet, et saada lisateavet Australian Swiftleti omaduste, elupaiga, toitumise, käitumise ja paljunemise kohta.

Austraalia Swiftleti omadused

Austraalia Swiftleti pikkus on 11–12 sentimeetrit, kaal 10,5–12,5 grammi ja tiibade siruulatus umbes 11 sentimeetrit.



Austraalia Swiftletid on ühtlaselt hallid, mõnel neist on tumepruun ülemine osa, kahvatuhall / pruun alumine osa, mõnikord päikese käes peaaegu valge ja kahvatu küngas. Kiireks lennuks on neil kahvliga saba ja kitsad tiivad. Nende nokk on väike ja neil on lai lõhe, mida ümbritsevad harjased, mis on kohandatud lendude ajal putukate püüdmiseks.

bernese mägikoer armas

Swiftletidel on lühikesed jalad, mis takistavad lindudel ahvenat, kuid see võimaldab neil klammerduda vertikaalsete pindade külge. Neil on mõlemal jalal neli varvast. Swiftletidel on väikesed rinnalihased ja väga pikad esmase lennusulged, mis on kohandatud nende peamiseks libisemisvõtteks.

Austraalia Swiftleti elupaik

Austraalia Swiftleti võib leida troopiliste rannikualade ja avamere saarte ümbruses, mis asuvad 1000 meetrit üle merepinna, kuid sagedamini alla 500 meetri. See kipub karja otsima üle vihmametsade, randade ja kurude servade ning mõnikord karjamaade ja savannide serva.

Austraalia Swiftleti dieet



Austraalia Swiftlet on putuktoiduline ja lennusöötja, kes röövib putukaid ja ujuvaid ämblikke. Toitub tavaliselt päeval ja pesitsuskolooniast 30 kilomeetri raadiuses, naastes ööseks koobastesse öömajale.

Austraalia Swiftleti käitumine

Lennu ajal on Austraalia Swifletil kõrge kõne. Pesitsushooajal on kuulda metallist klõpsu.



Austraalia Swifletidel on võimalus kasutada lihtsat, kuid tõhusat kajapaigutusviisi, et liikuda täielikus pimeduses läbi koobaste kuristike ja šahtide, kus nad öösiti ööbivad ja paljunemisperioodil paljunevad.

Need linnud väljastavad pesadele lähenedes ka rida väikeseid klõpse, millele järgneb kõne, et ilmselt läheduses olevaid linde teelt hoiatada.

Austraalia Swiftleti paljundamine

Austraalia Swiftleti pesitsusaeg toimub oktoobrist märtsini. Need väikesed rannalinnud pesitsevad kolooniates, kus ranniku koobastes või kivide ja kivide ümbruses on sadu isendeid.

Austraalia Swiftletid on monogaamsed, mis tähendab, et nad paarivad kogu elu. Isased teevad emaste ligimeelitamiseks õhust väljapanekuid ja pesas toimub paaritumine. Pesad on tavaliselt ehitatud koobastesse ja on kinnitatud koobaste seinte või lagede külge ning võivad olla maapinnast kuni 20 meetri kaugusel. Pesad on tavaliselt korvikujulised ja poolläbipaistvad ning on valmistatud rohust, okstest, casuarina nõeltest ja sulgedest, mis on segatud linnu süljega.

Emaslind muneb kaks sidurit, millest kumbki sisaldab ühte tuhmi valget muna. Esimest muna inkubeerivad mõlemad vanemad umbes 26–27 päeva. Teine muna inkubeeritakse samuti ja seda aitab esimese koorunud tibu soojus.

Vanemad lahkuvad pesast korraga 30 minutiks, et endale ja tibudele toitu otsida. Noored lendasid 51 päeva pärast koorumist.


Austraalia Swiftleti kaitse staatus

Austraalia Swiftleti kaitsestaatuse kohta andmed puuduvad.