Mustad kaimanlased

REKLAAM Pildi allikas

The Must Caiman (Melanosuchus niger) levila on järgmine: Boliivia, Brasiilia, Kolumbia, Ecuador, Prantsuse Guajaana, Guyana, Peruu ja Venezuela.

Musta Kaimanit leidub erinevates magevee elupaikades, nagu aeglaselt liikuvad jõed, ojad, järved, üleujutatud savannid ja märgalad.

Ehkki see kattub teiste Lõuna-Ameerika kaimaniliikide levialaga, näib see hõivavat erinevaid elupaiganišisid. Must Kaiman on perekonna ‘Alligatoridae’ suurim liik. Must Kaiman võib kasvada 20 meetri pikkuseks (6 meetrit), muutes selle Caimani perekonna suurimaks liikmeks ja suurimaks kiskjaks Amazonase vesikonnas.



Mustade kaimanlaste üldilme sarnaneb Ameerika alligaatoriga (Alligator mississippiensis). Nagu nende üldnimetus ütleb, on mustadel kaimanlastel tume värv.

bluetick coonhound beagle segu

Musta Caimansi alalõual on hall vööt (vanematel loomadel on pruun) ja nende keha külgedel on kahvatukollased või valged ribad, ehkki need on noorematel silmatorkavamad. See sidumine kaob looma küpsedes vaid järk-järgult. Mustal Kaimanil on kondine harja punaste silmade kohal ja must, ketendav nahk. Musta Caimansi nahavärv aitab öise jahi ajal maskeerida, kuid võib aidata ka soojust imada.

Mustad kaimanlased söövad kalu, sealhulgas piraanakalasid, säga ja muid loomi, sealhulgas linde, kilpkonni ja maal elavaid loomi, nagu kapibara (Hydrochaeris hydrochaeris) ja hirvi, kui nad tulevad veepiirile jooma. Suuremad isendid võivad võtta tapiire ja anakondasid. Nende hambad on loodud haarama, kuid ei rebi, nii et nad neelavad pärast uppumist oma toidu tervena alla. Noorkalad söövad koorikloomi ja putukaid, enne kui liiguvad suuremale maismaale saagiks. Tervetel täiskasvanud mustadel kaimanitel pole muid kiskjaid peale inimeste ja jaaguaride ning nad on ühed tipukiskjad (kiskjad, keda täiskasvanuna ei kipu looduses olulises osas oma levialast elukad, kes pole nende enda liigid) elupaik. Nende peamine kiskja on inimene, kes jahib neid naha või liha järele.

Musta Caimani paljundamine

Emasloom Must-Kaiman ehitab kuival ajal kuhjapesa (läbimõõduga 1,5 meetrit), kuhu munetakse 30–65 muna. Pesasid leidub nii varjatud kui ka avatud kohtades. Emased jäävad pesade lähedale.

koeratõug, mis näeb välja nagu mopp

Kui munad on haudumiseks valmis, avab ta pesa ja aitab haudeprotsessis. Haudumist peetakse 42–90 päeva jooksul, mis langeb kokku märja hooaja algusega.

Kuna paljud emased pesitsevad sageli vahetus läheduses, võib ühes piirkonnas koorunud poegade arv olla suur. See viib arvuliselt ohutuseni. Mustad kaimanlased söövad mõnikord oma poegi.

Musta Kaimani looduskaitse staatus

IUCNi punane nimekiri: LRcd (madala riskiga, sõltuv looduskaitsest).
Hinnanguline metsik populatsioon: 25 000 kuni 50 000.

Elanike taastumist ähvardab tänapäeval nii ebaseaduslik jahipidamine kui ka suurenenud konkurents arvukama tavalise kaimaniga (Caiman crocodilus).

See viimane liik on kolinud aladele, kus kunagi asustas Must Kaiman ja suurenenud sigimisvõime tõttu vohas.

Jahimehed saavad mõlemat liiki hõlpsasti võtta. Elupaikade hävitamine metsade hävitamise ja soode põletamise kaudu (Prantsuse Guajaana) jätkab pealetungi.