Must kaelusega pael

Pildi allikas

The Must kaelusega pael (Himantopus himantopus), on suur kahlaja perekonna Recurvirostridae sugukonnast. Musta kaelusega tikud on tumeda seljaga kaldalinnud, millel on valge põhi ja pikad sirged arved. Naistel on selg pigem pruunim, isastel aga rohkem must. Kõigi lindude sugukonna lindude eristavaks tunnuseks on äärmiselt pikad kiilutaolised jalad, mis on punaka värvusega ja umbes 8–10 tolli pikad.

Black Necked Stilts esivarbad on pikad ja põhjas kergelt võrguga, tagumise varvata. Musta kaelusega varred on nokast sabani pikkusega umbes 14,5 tolli ja kaaluvad umbes 14,5 kuni 16 untsi.

chihuahua jack terjeri segu kutsikad

Mõni mustakaelalise populatsiooni populatsioon on rändlind ja liigub talvel ookeani rannikule.





Musta kaelusega kile pikad jalad on äärmiselt hästi kohanenud madalas vees kahlamiseks ja toidu otsimiseks. Musta kaelusega tikud võivad toita ka kuival maal, kuid nokaga maani jõudmiseks peavad nad jalgu painutama. Nende pikki peenikesi nokasid kasutatakse mudas ja liivas toidu uurimiseks. Nad on ka suurepärased ujujad ja tugevad lendajad. Nad söövad peamiselt putukaid ja koorikloomi. Mustkaelalised toituvad ka kullikestest, molluskitest, veemardikatest ja muudest veeputukatest, teodest, väikestest kaladest, lendavatest putukatest ning vee- ja sootaimede seemnetest.

Mustkaelalisi laike leidub magevee- ja soolaveesoodes, mudavooludes, märgades savannides, basseinides, rohttaimedes ja üleujutatud põldudel. Musta kaelusega vaiad on väga laialt levinud, neid leidub Ameerika Ühendriikide lõuna- ja lääneosas ning Floridas ja teistes Pärsia lahe rannikuriikides, Lõuna-Ameerika põhjaosas, Lääne-Indias ja Galapagose saartel. Nende pesitsuspiirkond ulatub Oregoni ja Delaware'i põhja poole mööda rannikuid ja sisemaad kuni Idaho, Texase ja Kansaseni.

Musta kaelusega vaiad pesitsevad väikestes kolooniates maapinnal, ehitades oma pesa nii värsketesse kui ka soolastesse ja madalatesse rannalahedesse. Nende pesad on üsna madalad ja ehitatud soisele pinnasele, vooderdatud rohu, umbrohu, okste või kestakildudega. Mustkaelalised munakud munevad tavaliselt 3–4 puhvri värvi muna, millele on märgatud pruuni värvi.

yorkshire terjeri pitbulli segu

Mõlemad vanemad inkubeerivad mune umbes 25 päeva. Noored musta kaelusega tikud lahkuvad pesast varsti pärast koorumist ja mõlemad vanemad hoolitsevad selle eest. Vanemad kaitsevad oma poegi ülimalt ja lendavad sissetungijate poole või harjutavad invaliidistunud lindude tegevust, et kiskjad oma poegadest eemale juhtida.

Black Necked Stilt tibud on helepruunihallid, mustade laikudega ja väga hästi maskeeritud. Kui täiskasvanud annavad häirekõne, hajutavad tibud laiali ja lebavad lamedalt vastu maad. Tibud suudavad lennata umbes 4 nädalat pärast koorumist.