Must ninasarvik

Pildi allikas

Musta ninasarviku omadused

The Must ninasarvik (Diceros Bicornis), nimetatakse mõnikord ka „konks-huule ninasarvikuks”. Ninasarvik on imetaja perekonda Perissodactyla ja on pärit Aafrika ida- ja keskosast, sealhulgas Keeniast, Tansaaniast, Kamerunist, Lõuna-Aafrikast, Namiibiast ja Zimbabwest. Kuigi ninasarvikut nimetatakse mustaks, on see välimuselt tegelikult pigem hall-valge värv. Mõnikord omandab see mulla värvi, mille ümber ta elab.

Musta ninasarviku elupaigad on enamasti võsastunud tasandikud, karmid mäed ja võsastunud maad.

Täiskasvanud must ninasarvik on õlgade kõrgusel 140–170 sentimeetrit (57,9–63 tolli) ja pikkus on 3,3–3,6 meetrit (10,8–11,8 jalga). Täiskasvanu kaalub 800–1400 kilogrammi (1760–3 080 naela), mõned võivad kaaluda 1820 kilogrammi (4000 naela), kusjuures emased on isasloomadest väiksemad. Ninasarvikud, kelle kolju on kaks sarve, on valmistatud keratiinist, suurema eesmise sarvega tavaliselt 50 sentimeetrit, mõned võivad ulatuda kuni 140 sentimeetrini. Mõnikord võib areneda kolmandik väiksem sarv. Neid sarvi kasutatakse söötmise ajal kaitseks, hirmutamiseks ja juurte üleskaevamiseks ning okste murdmiseks.

Must ninasarvik on väiksem kui valge ninasarvik ja on liikumises vilunum. Mustad ninasarvikud võivad endiselt näidata märkimisväärset agressiivsust, kuigi nad on peamiselt häbelikud ja üksikud loomad. Mustad ninasarvikud elavad enamasti üksi, välja arvatud järglaste kasvatamisel ja kasvatamisel.



Mustadel ninasarvikutel on haaramiseks ja hoidmiseks kohandatud huule ‘prehensile’ - ‘prehensile’. Musta ninasarviku eelluunhuuli kasutatakse sarnaselt sõrmega nende eelistatud okste ja lehtede valimiseks ja korjamiseks.

Musta ninasarviku nahk peidab paljusid väliseid parasiite, mida söövad linnud, näiteks ninasarvikuga koos elavad härgakakud ja sidrud.

Musta ninasarviku dieet

Must ninasarvik on rohusööja, kes sööb lehttaimi, oksi, võrseid, okkalisi puupõõsaid ja puuvilju. Musta ninasarviku dieet aitab vähendada puittaimede hulka, mille tulemusel kasvab teiste rohttaimede jaoks rohkem rohtu.

Musta ninasarviku hääletamine

Mustal ninasarvikul on lai vokaalivahemik ja see võib suhelda samamoodi nagu elevant suudab inimese kuulmisulatusest tunduvalt madalamate sageduste abil. Hingamine on ka ninasarviku suhtluse oluline osa.

Musta ninasarviku käitumine

Mustad ninasarvikud on rasked brauserid, mis piiravad puittaimede kasvamist nende elupaigas. See on oluline, kuna see võimaldab kasvada kõrrelistel, mis pakuvad rohelistele tasandikele toitu paljudele teistele loomadele.

mis on goberi koer

Mustadel ninasarvikutel on kalduvus rünnata peaaegu kõike, seda nende halva nägemise tõttu. On teada, et mustad ninasarvikud ründavad puid ja kive ekslikult. Nad tuginevad tugevalt oma tugevale haistmismeelele ja hästi arenenud kuulmisele. Kui see tabab võõra kohaloleku lõhna, võtab ta instinktiivselt selle eksitamise ohuna. Enamik nende süüdistustest on bluffid, kuid kuna nad tegutsevad sel viisil, on neile antud halb maine kui agressiivne ja ohtlik. Mustad ninasarvikud elavad siiski kooskõlas teiste loomadega üldiselt. Mustad ninasarvikud ründavad teisi loomi, kuid kui nende territoorium on ohus, võitlevad nad ka omavahel. Mustad ninasarvikud võitlevad üksteisega territooriumi ja emaste pärast - isegi kurameeriv isane ja naine võitleb mõnikord omavahel. Mustad ninasarvikud kasutavad võitlemisel relvana suuremat oma kahest sarvest. Mõnikord võib see katkeda, kuid see taastub ja kasvab lõpuks tagasi.

Musta ninasarviku paljunemine

Täiskasvanud mustad ninasarvikud on oma olemuselt üksildased, tulevad kokku ainult paaritumiseks. Paaritumisel pole sesoonset mustrit, kuivemates keskkondades kipuvad sünnitused olema vihmaperioodi lõpu poole.

Naise musta ninasarviku tiinusperiood on 16 kuud. Ta sünnitab ühe vasika. Vasikas kaalub sündides umbes 100 naela.

Emased mustad ninasarvikud kaitsevad oma sarvi, et kaitsta oma poegi kiskjate, näiteks lõvide ja hüäänide eest. Kuigi nad on ägedad, on mustadel ninasarvikutel siiski pehmem külg.

Mustad ninasarvikuemad on oma noorte suhtes väga kiindunud ja hoolitsevad nende eest aastaid, kaitstes neid ja õpetades iseseisvalt ellu jääma. Erinevalt valgest ninasarvikvasikast jookseb must ninasarvikvasikas ema taga. Noored mustad ninasarvikud elavad oma ema juures kuni teise õe-venna sündimiseni. Nad on umbes 2-aastased, kui see juhtub, ja on peaaegu täiskasvanud ning valmis iseseisvalt elama.

Musta ninasarviku eluiga

Musta ninasarviku eluiga on vahemikus 25–40 aastat, vangistuses elavad nad veidi kauem, kuna on rohkem kaitstud - tavaliselt umbes 45-aastased.

kas hollandi karjased heidavad

Musta ninasarviku anatoomia



Musta ninasarviku kaitse staatus

Kaitse staatus: kriitiliselt ohustatud. Mõne kultuuri inimesed usuvad, et ninasarviku sarv sisaldab ravimeid. Tõenäoliselt pole see tõsi, kuid see on üks peamisi põhjusi, miks ninasarvikud salaküttitakse. Praegu on elus vähem kui 2550 musta ninasarvikut. Kõiki viit ninasarviku liiki on väljasuremisoht.

Musta ninasarviku alamliik

Seal on 3 musta ninasarviku alamliiki, lõuna-keskosa ninasarvik (Diceros bicornis minor), mis on kõige arvukam ja ulatus kunagi Tansaania keskosast lõunasse läbi Sambia, Zimbabwe ja Mosambiigi Lõuna-Aafrika põhja- ja idaosani.

Edela-ninasarvik (Diceros bicornis bicornis), mis on paremini kohandatud Namiibia, Lõuna-Angola, Lääne-Botswana ja Lääne-Lõuna-Aafrika kuivadele ja poolkuivatele savannidele.

Ida-Aafrika ninasarvik (Diceros bicornis michaeli), peamiselt Tansaanias.

Lääne-Aafrika ninasarvik (Diceros bicornis longipes) teatas Maailma Looduskaitseliit (IUCN) 7. juulil 2006, et Lääne-Aafrika must ninasarvik on esialgselt välja surnuks kuulutatud.