Sinine vaal

REKLAAM

The Sinine vaal (Balaenoptera musculus) kasvab kuni 33 meetrit (110 jalga) ja kaalub 200 tonni või rohkem. Arvatakse, et sinivaal on suurim loom, kes kunagi elanud. Viimane vaade sinivaaladele oli San Salvadori kanalil Puerto Egase lähedal, Santiago saar . Pikk ja peenike sinivaalade keha võib olla sinakas-halli varjundiga.



Sinivaalal on pikk kitsenev keha, mis näib olevat venitatud võrreldes teiste vaalade jämedama ehitusega. Nende pea on lame ja U-kujuline ning sellel on silmatorkav seljandik, mis kulgeb puhumisaugust ülemise huule ülaossa. Nende suu esiosa on paksudest plaatidest paks, umbes 300 plaati (mõlemad umbes ühe meetri (3,2 jalga) pikad) ripuvad ülalõuast, kulgedes 0,5 meetrit (1,6 jalga) tagasi suhu.



Kehaga paralleelselt kulgeb kõri 60 kuni 90 soone vahel (nn ventraalsed voldid). Need plaadid abistavad vee suust evakueerimist pärast sissetungimist. Seljauim on väike, nähtav vaid lühidalt sukeldumiste ajal. Asub umbes kolmveerandil kogu keha pikkusest, varieerub see kujult üksikult. Hingamiseks pinnale tõstes Sinivaal oma õla ja puhumisaugu veest välja suuremal määral kui teised suured vaalad, näiteks Lõppvaal või Sei vaal.

Mõned sinivaalad Atlandi ookeani põhjaosas ja Vaikse ookeani põhjaosas tõstavad sukeldudes sabahelbed üles. Hingamise ajal annab vaal suurejoonelise vertikaalse ühe samba löögi (kuni 12 meetrit (40 jalga), tavaliselt 9 meetrit (30 jalga)), mida on rahulikul päeval näha kaugelt. Selle kopsumaht on 5000 liitrit. Sinivaaladel on kaks löökauku, mida varjab suur pritsmekate.

Sinivaalade räbalad on kolm kuni neli meetrit (10–13 jalga) pikad. Nende ülemised küljed on hallid ja õhukese valge äärisega. Nende alumised küljed on valged. Nende pea ja saba lest on tavaliselt ühtlaselt hall. Sinivaalade ülemised osad ja mõnikord ka lestad on tavaliselt laigulised.

Sinivaalade keel kaalub umbes 3 tonni ja täielikult laienenud suu on piisavalt suur, et mahutada kuni 100 tonni toitu ja vett. Hoolimata suu suurusest on kurgu mõõtmed sellised, et sinivaal ei suuda rannapallist laiemat eset alla neelata. Tema süda kaalub 600 kilogrammi (1320 naela) ja on kõigi loomade seas suurim.

Sinivaal toitub alati piirkondades, kus krilli kontsentratsioon on kõige suurem, süües mõnikord ühe päevaga kuni 3600 kilogrammi (8000 naela) krilli. See tähendab, et tavaliselt toituvad nad päeval rohkem kui 100 meetri (330 jala) sügavusel ja ainult öösel. Söötmise aeg on tavaliselt 10 minutit, kuigi kuni 20-minutised sukeldumised on tavalised. Pikim registreeritud sukeldumine on 36 minutit.

Paaritumine algab hilissügisel ja jätkub talve lõpuni. Paaritumiskäitumisest või paljunemisaladest on vähe teada. Emased sinivaalad sünnitavad tavaliselt talve hakul üks kuni kaks kuni kolm aastat pärast a rasedusaeg kümme kuni kaksteist kuud . Sinivaalvasikas kaalub umbes 3 tonni ja pikkus on umbes 7 meetrit.

Oma esimese 7 elukuu jooksul joob sinivaalvasikas iga päev umbes 400 liitrit piima. Sinivaala vasikad võtavad kiiresti kaalus juurde, koguni 90 kilogrammi (200 naela) iga 24 tunni järel. Isegi sündides kaaluvad nad kuni 2700 kilogrammi (6000 naela) - sama palju kui täiskasvanud jõehobu .

Sinivaalad võivad kiiruse 50 km / h (30 miili tunnis) saavutada lühikeste pursketena, tavaliselt teiste vaaladega suheldes, kuid 20 km / h (12 mph) on tüüpilisem liikumiskiirus. Söötmisel aeglustub kiirus 5 km / h (3 mph).

brindle pit lab mix

Nagu teiste vaalvaalade puhul, koosneb ka Sinivaala dieet peamiselt väikestest koorikloomadest, mida nimetatakse krilliks, samuti väikestest kaladest ja kalmaaridest.

Sinivaalad elavad kõige sagedamini üksinda või koos ühe teise isendiga. Ei ole teada, kas need, kes reisivad kahekesi, püsivad pikka aega koos või loovad lõdvemad suhted. Kohtades, kus on kõrge toidu kontsentratsioon, on väikesel alal laiali paisatud lausa 50 sinivaala. Kuid need ei moodusta suuri tihedalt seotud rühmi, mida on näha teistel baleenliikidel.

Sinivaalasid oli kuni 20. sajandi alguseni palju kõigil ookeanidel. Vaalapüüdjad jahtisid neid üle 40 aasta peaaegu hävitamiseni, kuni rahvusvaheline üldsus kaitses neid 1966. aastal. 2002. aasta aruande kohaselt oli maailmas vähemalt 5000 rühma vähemalt 5 000 sinivaala.

Sinivaalade kaitsestaatus on ohustatud.