Pudelnose delfiinid

Pildi allikas

The Pudelipõletik delfiin on kõige tavalisem ja tuntum delfiiniliik. See elab kogu maailmas soojadel ja parasvöötmetel ning võib leiduda kõigis Arktikas ja Antarktikas. Pudeldose delfiinid eelistavad madalaid rannalähedasi veekogusid ja neid nähakse tavaliselt Hawaii ja Florida ranniku lähedal.

Bottlenose delfiini sugulaste hulka kuulub Vaikse ookeani valge kahepoolne delfiin (Lagenorhynchus Obliquidens), mida eristab kitsenev pea, hallikasvalge kõht ja kõrge seljauim, Risso delfiin (Grampus Griseus), mille tunneb ära suurte mõõtmetega ja nüri, konksuta pea ning valge nokaga delfiini (Lagenorhynchus Alborostris), suure akrobaatilise ujuja, saba sabaga.

Bottlenose delfiini omadused





Pudeldose delfiinidel on voolujoonelised torpeedokujulised kehad, mis võimaldavad neil kiiresti läbi ookeani libiseda. Bottlenose delfiinide värvus on kreemist süsini või peaaegu must. Tavaliselt on nende selg tumedam ja kõht kergem. Piklikud ülemised ja alumised lõuad annavad loomadele pudeli nime.

Tõeline nina on aga pea peal asuv auk ja nina vahesein on nähtav, kui puhumisauk on avatud. Nende näol on iseloomulik naeratus. Bottlenose delfiinid kasvavad 2–4 meetrit (6–13 jalga) ja kaaluvad umbes 500 kilogrammi (1100 naela). Isased pudeli delfiinid on keskmiselt veidi pikemad ja tunduvalt raskemad kui naised.

Bottlenose delfiinidel on iseloomulikud nahamärgised, mis aitavad neil potentsiaalsetest kiskjatest maskeeruda. Nende sabal on kaks horisontaalset mõla, mida nimetatakse flukeks ja mis ei sisalda luid ega lihaseid, mis aitavad neid läbi vee juhtida.

kui suureks saab chihuahua terjerite segu

Pudelisse delfiinide käitumine

Seda ülimalt intelligentset veeloomade imetajat on alati kujutatud kui üht meestest parimat ookeanisõpra. Suurim nokaga delfiinidest on seda nimetatud lühikese, kidura nokaga, mis sarnaneb pudeli ülaosaga või kaelaga.

Pudeldose delfiinid elavad sotsiaalsetes rühmades, mida nimetatakse koolideks või kaunadeks ja mis sisaldavad kuni 12 inimest. Need on pikaajalised sotsiaalsed üksused. Tavaliselt elab rühm emaseid ja nende poegi koos kaunas ja noorukid segakaunas. Mitmed neist kaunadest võivad kokku liituda, moodustades suuremad rühmad, milles on vähemalt sada delfiini. Mehed elavad enamasti üksi või 2–3-liikmelises grupis ja liituvad kaunadega lühiajaliselt.

Bottlenose delfiin on tavaliselt tuntud oma sõbraliku iseloomu ja uudishimu pärast vette või selle lähedusse sukeldunud inimeste suhtes. Pole haruldane, et sukelduja uurib nende rühm ja nad on sageli üsna vastuvõtlikud õrnale patsutamisele või silitamisele. Aeg-ajalt on delfiinid päästnud vigastatud sukeldujaid, tõstes nad pinnale. Seda käitumist näitavad nad ka oma liigi vigastatud liikmete suhtes.

Pudeldose delfiinid on aga kiskjad ja neil on ka agressiivne käitumine. See hõlmab isaste vahelisi võitlusi auastme ja juurdepääsu eest emastele ning agressiooni haide ja teiste väiksemate delfiiniliikide vastu. Isased delfiinid võistlevad paaritusperioodil üksteisega väga hoogsalt, näidates sitkust ja suurust mitme teoga, näiteks pea tagumik.

Sageli nähtud paadi vibulainega sõitmas ja „murdmas“ (tehes kõhupiike) võib Bottlenose Dolphin mitu meetrit veest välja hüpata. Nad sooritavad neid suuri hüppeid ja saltosid, et hingata ja ka omavahel suhelda.

Bottlenose delfiinid magavad umbes kaheksa tundi päevas, ujuvad kiirusega 12 miili tunnis ja sukelduvad kuni 20 minutit 300 meetri sügavusel.

Pudelroos delfiinidieet

Nende dieet koosneb peamiselt väikestest kaladest, aeg-ajalt ka kalmaaridest, krabidest, kaheksajalgadest ja teistest sarnastest loomadest. Pudeldose delfiinid söödavad päevas umbes 8–15 kilogrammi toitu.

Pudeldose delfiinidel on mõlemas lõualuus 18 - 27 paari väikesi koonilisi hambaid. Nende tihvtitaolised hambad aitavad toitu haarata, kuid mitte närida.

Kui kalaparv on leitud, töötavad loomad meeskonnana, et kalu üksteise lähedal hoida ja saaki maksimeerida. Pudeldose delfiinid otsivad ka kalu üksi, sageli põhjas elavaid liike. Mõnikord kasutavad nad kala löömist, kusjuures kala uimastatakse (ja mõnikord visatakse veest välja) koos helbega, et hõlbustada kalade püüdmist ja söömist.

Pudeliloos delfiinitaju ja suhtlus

Pudeldose delfiinid suhtlevad omavahel kehakeele ja eriliste vilede, klõpsude ja helide abil, mille tekitavad nende õhuaugu lähedal olevad kuus õhukotti (neil puuduvad häälepaelad). Igal loomal on iseloomulik sagedusmoduleeritud kitsaribaline signatuurivokaal (signatuurvile), mis on ainulaadselt tuvastatav. Muu side kasutab umbes 30 muud eristatavat heli.

Bottlenose delfiini paljundamine

Pudeldelfiini peamine pesitsusaeg on märtsist aprillini.

Kurameerimine - Isase kohtlemiskäitumine hõlmab emaslooma külge klammerdumist, emasele poseerimist, silitamist, hõõrumist, näpistamist, suhu tõmbamist, lõualuude plaksutamist ja karjumist. Kopuleerimisele eelneb pikk eelmäng; siis korraldavad need kaks looma end kõht kõhtu, peenis ulatub pilust välja ja sisestatakse tuppe. Akt kestab vaid 10–30 sekundit, kuid seda korratakse mitu korda, vahepeal on mitu minutit pausi.

Rasedus ja sünd - Emase pudeli delfiini tiinusperiood on 12 kuud. Vasikad sünnivad kesksuvel Euroopa vetes ja veebruarist maini Floridas. Noored sünnivad madalas vees, mõnikord abistab teda ämmaemand (kes võib olla mees). Uue üksiku vasika pikkus on sündides umbes 1 meeter (3 jalga).

Imetamisprotsessi kiirendamiseks võib ema piimanäärmetest piima välja visata. Seal on kaks pilu, üks mõlemal pool suguelundite pilu, mõlemas on üks nippel. Vasikat imetatakse 12–18 kuud.

Noored elavad emaga tihedalt koos kuni 6 aastat. Isased ei ole oma järeltulijate kasvatamisega seotud. Emased saavad suguküpseks vanuses 5 - 12 aastat, isased veidi hiljem, vanuses 10 - 12 aastat.

Looduslikud villipudelid delfiinidest

Suured hailiigid nagu tiigerhai, hämar hai ja pullihai saagiks Bottlenose Delfiinil. Delfiin pole aga kiskjate vastu kaugeltki abitu ja on teada, et ta võitleb tagasi oma rünnaku eest. Orca võib seda ka saakida, kuid see tundub väga-väga haruldane.

Pudelnose delfiinide kaitse

Ehkki pudeli delfiine on endiselt üldiselt palju, on need mõnes kohas praktiliselt hävitatud. Neid jahitakse liha ja muude toodete järele mõnes maailma osas

Vaikse ookeani piirkonnas uputatakse neid sageli tuunivõrkudesse, ehkki uusi ‘delfiinisõbralikke’ võrke kasutatakse nüüd laiemalt. Samuti on muret tekitanud inimtekkeline meremüra, näiteks transpordilokaator. Need mürad häirivad vaalu ja delfiine ning mõjutavad nende võimet toituda, navigeerida ja suhelda. Tõendid viitavad sellele, et sõjalised allveelaevade avastamissüsteemid, mis toodavad madala sagedusega aktiivset sonarit, ujutavad ookeanid müra üle ja ohustavad vaalade ja delfiinide ellujäämist, hävitades nende kuulmise ning põhjustades kõrvade ja kopsude verejooksu.

Delfiinid ja inimesed

Bottlenose delfiine (nagu ka teisi delfiine) õpetatakse sageli delfiinide etendustel esinema. Mõned loomade heaolu aktivistid väidavad, et sealsetele delfiinidele pole piisavalt väljakutseid ja basseinid on liiga väikesed; teised väidavad, et delfiinid on hästi hooldatud ning neil on hea elada ja töötada koos inimestega.

Hiljem, 2005. aasta orkaani Katrina laastava streigi käigus akvaariumibasseinist välja uhutud kaheksa pudeli delfiini leidsid päästeväed hiljem elusana, kokku surutud rannavetes oma endise kodu lähedal Mississippi osariigis Gulfportis.

Raske puudega laste teraapias kasutatakse otsest suhtlemist delfiinidega.

Rohkem pudelitega delfiinide kohta käivat teavet

Ühed maailma suurimad pudeli-delfiinid elavad Ühendkuningriiki ümbritsevates ookeanides. Nende suurus on üldiselt väga erinev, kuid Ühendkuningriigi delfiinid kipuvad olema umbes meeter pikemad kui USAs Florida lähedal elavad. Bottlenose delfiine on kahte tüüpi - rannas elavad on tavaliselt väiksemad ja õhemad ning avamerel elavad suuremad ja paksemad.

Delfiinid soojemates, madalamates vetes kipuvad olema väiksema kehaga kui nende nõod jahedamas pelaagilises vees.



Näiteks Šotimaal, maailma põhjapoolseima elanikkonnana asuvas Moray Firthis läbi viidud loomade uuringus registreeriti täiskasvanu keskmine pikkus veidi alla 4 meetri (13 jalga). Seda saab võrrelda Florida elanike keskmise 2,5 meetri (8 jalga) keskmisega. Külmemates vetes viibijatel on ka rasvasem koostis ja veri, mis sobib paremini sukeldumiseks. Bottlenose delfiinid on hõlpsasti äratuntavad halli keha tumeda ja kõvera seljauime järgi.

Iga 5–8 minuti järel peab pudeli delfiin, nagu kõik teised delfiinid, tõusma pinnale, et hingata läbi selle auku, ehkki see tavaliselt hingab sagedamini - kuni mitu korda minutis.

Pudeldose delfiinid elavad sotsiaalsetes rühmades, mida nimetatakse koolideks või kaunadeks ja mis sisaldavad kuni 12 inimest. Need on pikaajalised sotsiaalsed üksused. Tavaliselt elab rühm emaseid ja nende poegi koos kaunas ja noori poisse segakaunas. Mitmed neist kaunadest võivad kokku liituda, moodustades suuremad rühmad, milles on vähemalt sada delfiini. Isased pudeli delfiinid elavad enamasti üksi või 2–3-liikmeliste rühmadena ja liituvad kaunadega lühiajaliselt.

Pudeldose delfiinide ülalõual on 40–52 ja alalõugadel 36–48 hammast. Nende toitumine koosneb peamiselt väikestest kaladest, aeg-ajalt kalmaaridest, krabidest, kaheksajalgadest ja teistest sarnastest loomadest. Pudeldose delfiinid söödavad päevas umbes 8–15 kilogrammi toitu.

Naise pudeldelfiin delfiini tiinusperiood on 12 kuud. Vasikad sünnivad kesksuvel Euroopa vetes ja veebruarist maini Floridas. Nad on sündinud madalas vees, mõnikord abistab teda ka ämmaemand (kelleks võib olla isane pudellõngdelfiin). Uue üksiku vasika pikkus on sündides umbes 1 meeter (3 jalga).

Ehkki pudeli delfiine on endiselt üldiselt palju, on need mõnes kohas praktiliselt hävitatud. Bottlenose delfiine jahitakse liha ja muude toodete järele mõnes maailma osas.

Vaikse ookeani piirkonnas uputatakse pudelnose delfiinid sageli tuunivõrkudesse, ehkki uusi ‘delfiinisõbralikke’ võrke kasutatakse nüüd laiemalt. Samuti on muret tekitanud inimtekkeline meremüra, näiteks transpordilokaator. Need mürad häirivad vaalu ja delfiine ning mõjutavad nende võimet toituda, navigeerida ja suhelda. Tõendid viitavad sellele, et sõjalised allveelaevade avastamissüsteemid, mis toodavad madala sagedusega aktiivset sonarit, ujutavad ookeanid müra üle ja ohustavad vaalade ja delfiinide ellujäämist, hävitades nende kuulmise ning põhjustades kõrvade ja kopsude verejooksu.