Briti mutid

REKLAAM Pildi allikas

Mutid (Talpa europaea) kuuluvad imetajate perekonda Talpidae. Mutid on kogu Suurbritannias väga levinud, kuid neid nähakse harva, kuna nad veedavad peaaegu kogu oma elu maa all. Aretusperioodi eelne muttide populatsioon on hinnanguliselt umbes 31 000 000.

Isaseid moole nimetatakse „kuldideks” ja emaseid muttideks. Muttide rühma nimetatakse tööjõuks.

Mooli kirjeldus

Muttide pikkus on umbes 14 sentimeetrit ja saba on 2,8 sentimeetrit. Mutid on ehitatud hästi kohandatud nende maa-aluste kaevamisviiside jaoks. Mutt suudab vaid ühe tunniga kaevata läbi hämmastava 14 meetri pinnase.





Muttidel on silindrikujuline keha, väga tugevad õlad ja laiad labidataolised küünistega esijäsemed. Selle roosa koon on karvutu ja ülitundlik.

Muttide keha on kaetud pehme, paksu hõbemusta karvkattega, mis varjab väikesi silmi. Mõnel juhul on moolide silmad üsna karusnaha ja nahaga kaetud. See silmade seisund on tõenäoliselt tingitud järkjärgulisest vähendamisest kasutamisest, mida aitab ka loomulik valik. Muttidel pole väliseid kõrvu ja nägemine on väga halb, kuid selle asemel on neil suurepärased lõhna- ja kompimismeeled.

Muttide elupaigad

Moolide eelistatud elupaikadeks on metsased mägipiirkonnad Inglismaa põhja- ja lääneosas, Walesis ja Šotimaal. Nende territooriumi keskel asuvas urus asuv kerakujuline pall on vooderdatud pinnalt kogutud kuivade rohttaimede ja lehtedega.

Muttide dieet

Mutid on kiskjad, kes toidavad peaaegu eranditult maa all elavaid väikesi selgrootuid loomi, näiteks vihmausse ning mardikate ja kärbeste vastseid.

Mutt võib aeg-ajalt väikseid hiiri püüda ka oma urgu sissepääsu juurest. Kuna nende sülg sisaldab toksiine, mis võib vihmausse halvata, suudavad mutid oma veel elus oleva saagi hiljem tarbimiseks säilitada. Just selleks otstarbeks ehitavad nad spetsiaalseid maa-aluseid „riiuleid“. Teadlased on avastanud sellised riiulid, milles on üle tuhande vihmaussi. Enne vihmausside söömist tõmbavad mutid need pigistatud käppade vahele, et kogutud maa ja mustus usside soolestikust välja suruda.

Muti käitumine

Mutid magavad, toituvad ja paljunevad oma tunnelites. Mutid ilmuvad aeg-ajalt maapinnale ühe neile iseloomuliku mutimäe otsa ja isegi siis paljastub tavaliselt ainult pea ja roosa lihakas koon.

Muttidel on hästi arenenud orientatsioonitaju, säilitades maa-aluste tunnelite keeruka paigutuse mõttelise plaani.



Karusnaha ühtlane tekstuur võimaldab tal lamada suvalises suunas, hõlbustades loomal kiiret tagurdamist tunnelites.

Kui pinnas on madal või üleujutuste all, võivad tekkida suured linnusemäed, mida tuntakse linnuste nime all. Need kindlused võivad mõõta kuni meetri kõrgust ning sisaldavad pesakambrit ja mitut radiaalset tunnelit.

sinine nina ja punased nina pitbullid

Muti saba kantakse püsti ja otsaotsal olevad karvad annavad moolile tunneli katust harjates teavet selle ümbruse kohta. Mutid kaevuvad muru sisse, tõstavad mutimägesid ja tapavad muru, mille jaoks neid peetakse mõnikord kahjuriteks. Need võivad õõnestada taimejuuri, põhjustades kaudselt kahju või surma. Vastupidiselt levinud arvamusele ei söö mutid taimejuuri.

Muti paljundamine

Emastel muttidel sünnib aastas üks pesakond, mis sisaldab 2–7 poega. Tiinusperiood on 4 nädalat. Noored lahkuvad emast umbes 5-nädalaselt. Muti keskmine eluiga on 2,5 aastat.

Muttide kaitse staatus

Sellele liigile pole suunatud kaitsemeetmeid.