Briti metsikud kassid

REKLAAM Pildi allikas

The Metsik kass (Felis silvestris) on Suurbritannia ainus metsik kassiliikme liige ja on koduse tabby kassiga väga sarnane. Nüüd Šoti mägismaale piirdudes kadusid Lõuna-Inglismaalt 16. sajandil metsikud kassid, viimane Põhja-Inglismaal registreeritud kass lasti maha 1849. aastal.

Metsiku looduse ja maapiirkonna seadus annab metsikutele kassidele ja nende tihastele range õigusliku kaitse. Metsikuid kasse võib kergesti segi ajada metsikute kassidega, kes on metsikult elavad kodukassid ja keda on Suurbritannias tänapäeval umbes 900 000.

Metsikute kasside pesitsusperioodi eelne populatsioon on hinnanguliselt mitte üle 2000. Mõned hinnangud on veelgi madalamad ja väljasuremist peetakse tõenäoliseks.



Metskassi kirjeldus

Metsikute kasside pikkus on 45–80 sentimeetrit (18–32 tolli) ja kaal 3–8 kilogrammi (6–17,6 naela). Õla kõrgus on keskmiselt umbes 35 sentimeetrit (14 tolli) ja saba pikkus on umbes 30 sentimeetrit (12 tolli).

foksterjeri ja chihuahua segu

Metskasside karusnahk on halli / pruuni värvusega, kreemja alaosa ja tumedate triipudega. Aafrika alamliik kipub olema veidi väiksem ja heledama pruuni värvusega.

Nagu eespool mainitud, sarnaneb metsik kass koduse tabby kassiga, kuid metsik kass on rohkem triibuline ja tal on põõsasem, nüri otsaga paksude mustade rõngastega tähistatud saba.

boksisegu bokseriga

Metsikute kasside elupaigad

Metsikus kass on oma kodukeskkonnas kohanemisvõimalus mitmesuguste elupaigatüüpidega, nagu savann, avatud mets ja stepp. Nad asustavad ka nõmmemaad, kus on karjamaad, võsa ja metsad Šotimaal, Edinburghist ja Glasgowist põhja pool, kuid mitte saartel. Talvel ajab halb ilm nad alla varjulisematesse puistorudesse

Metsikud kassid teevad rebane rebastes, puutüvede all, õõnsates puudes, sulgudes või mahajäetud hiirepesades.

Metskasside dieet

Metskass on kohustuslik kiskja, nagu kõik kassid ja sööb peaaegu iga osa tapmisest; karusnahka pakkuv karv, kondid kaltsiumi ja liha kõik muu, tegelikult on neil vaja juua harva, kuna liha on nii kõrge veesisaldusega. Metskass kannab soolestikus sageli parasitaarseid usse ja sööb pikki rohuliblesid, et aidata oma süsteemi puhastada ja tõenäoliselt ka saada teatud vajalikke happeid, mida lihas pole.

Metskass on väikeste imetajate, lindude, küülikute, jäneste ja ulukite ning muude sarnase suurusega olendite jahimees. Mõnikord koristavad nad ja hoiavad saaki vahemällu, et hiljem selle juurde tagasi pöörduda.

Austraalia lambakoera bostoni terjerite segu

Metsiku kassi käitumine

Metsik kass on äärmiselt arg. See väldib inimasustusele lähenemist. Metskass elab üksinda ja tema territoorium on ruudus umbes 3 kilomeetrit. Isased kattuvad vahemikega emastega, kuid naised ei kattu teiste emastega.



Metskassid on peamiselt krepuskulaarsed (aktiivsed koidu ja hämara ajal). Nagu kõigi väiksemate kasside puhul, ei saa metskassid möirgada, kuid kasutavad suhtlemiseks mitmesuguseid muid helisid, sealhulgas urisemist, möllamist, nurrumist ja siblimist.

Metskasside paljunemine

Metsikud kassid paarituvad veebruaris ja märtsis ning pärast 63 - 68-päevast tiinusperioodi toodavad 1 pesakond 3-5 kassipoega. Kassipojad on sündinud juustega, kuid on pimedad ja kurdid. Nende silmad avanevad 9 päeva pärast ja nad väljuvad kaevust 4-5 nädala vanuselt. Nad saadavad ema 10–12 nädala pärast jahiretkedele. Teisi pesakondi esineb aeg-ajalt augustis. Metsikute kasside keskmine eluiga on 12 aastat.

Metsikute kasside kaitse staatus

Metskassi populatsioon on märkimisväärselt vähenenud ja teda peetakse Suurbritannias nüüd tõsiseks väljasuremisohuks. Šoti metsik kass on nüüd kriitiliselt ohustatud liik. Suurbritannia imetajate usaldus väidab, et liik väidab, et praeguste populatsiooni kaitsmise ja säilitamise meetmete uuendamine võib neid päästa suremast. Nad süüdistavad metskasside vähenemist kodukasside geenide sissetungimises populatsiooni, mis on loodusesse jätnud vaid paarsada puhast looma.