Bush Wren

See oli laialt levinud kogu riigi peamistel saartel kuni 19. sajandi lõpuni, kui sinepid võeti kasutusele ja liideti rottidega invasiivsete imetajate kiskjatena. Ainsad kinnitatud teated Põhjasaare alamliikide kohta alates 1900. aastast pärinevad Rimutaka lõunaosast 1918. aastal ja Urewerast kuni 1955. aastani, tõenäoliste vaatlustega 13. juunil 1949 Waikareiti järve lähedal ja 20. sajandi esimesel poolel mitu korda. Huiarau ahelikus ja Kapiti saarelt 1911. aastal. Ilmselt elas viimane elanikkond piirkonnas, kus loodi Te Urewera rahvuspark, irooniliselt just selle väljasuremise ajal.

sinise kanna kelpie segu



Bush Wren liigitatakse väljasurnud (EX) kategooriasse, pole kahtlust, et viimane isend oleks surnud.

Bushwren (Xenicus longipes), Bush Wren ehk maori keeles Mātuhituhi oli Uus-Meremaale väga väike ja peaaegu lennuvõimetu lind. See kasvas umbes 9 cm pikkuseks ja kaaluks 16 g. See toitus peamiselt selgrootutest, kelle püüdis ta mööda puude oksi joostes. See pesitses maapinnal või selle lähedal. See oli laialt levinud kogu riigi peamistel saartel kuni 19. sajandi lõpuni, kui sinepid võeti kasutusele ja liideti rottidega invasiivsete imetajate kiskjatena. Veel



Uus-Meremaa põõsasrõnga Xenicus longipes mõlemad alamliigid olid neljas Uus-Meremaa pärgade väljasuremine. Viimati registreeriti põhjasaare alamliik Xenicus longipes stokesi Te Urewera vahemikus 1955. Lõunasaare alamliik Xenicus longipes longipes oli viimati nähtud Nelsoni järvede rahvuspargis 1968. aastal ja Steimarti saare lähedal Kaimohu saarel 1972. aastal. Veel



Bush Wren - määratlus = Bush Wren Kaitsestaatus: väljasurnud (1972) Teaduslik klassifikatsioon Kuningriik: Animalia perekond: Chordata klass: Avese järjekord: Passeriformes perekond: Acanthisittidae perekond: Xenicus Liik: longipes Binomial name Veel

Stephens Island Wren ja Bush Wren surid pärast eurooplaste saabumist välja, Bush Wren püsis kuni 1972. aastani. Kahest ülejäänud liigist on Rifleman endiselt levinud nii põhja- kui lõunasaarel, samas kui South Island Wren on piiratud lõunasaare alpi aladel ja seda peetakse haavatavaks. Veel

tuttavaks Uus-Meremaa põõsasrannaks, kirjutab Guthrie – Smith. 'Ma ootasin, et näeksin rohkem võõrast, kelle läheduse oli võimalik tuvastada taimestiku segunemisega, millesse ta oli sattunud võsude värisemisest, karedast sarvest kohisema. Pärast mitmeid hetkelisi, ahvatlevaid pilke linnule, kes toitus seltskonnaga koos kaaslasega - ma kuulsin neid rääkimas -, läks üks paariline üle tee, pakkudes head vaadet ja kinnitades seda, mida olin liikide suhtes kahtlustanud. Veel



variabilis ehk Stead's Bush Wren leiti Stewarti saarelt / Rakiuralt ja lähedal asuvatelt saartelt. Teadaolevalt on see Stewarti saarel säilinud kuni 1951. aastani (Dawson, 1951), kuid tõenäoliselt hävitasid metsikud kassid. See elas Kotiwhenua (Saalomoni) saarel, olles piisavalt levinud, kuni 1960. aastate alguseni. See jäi ellu kiskjateta Suurel Lõuna-Kapimaa saarel, kuni mustad rotid tungisid sinna 1964. aastal. Uus-Meremaa metsloomateenistus üritas liiki päästa, paigutades ümber kõik linnud, keda nad püüdsid. Veel

Põõsasrõngas ehk matuhi, 4-tolline (9 cm) metsa putuktoiduline taim, oli varem laialt levinud kogu Põhja-, Lõuna- ja Stewarti saartel. Viimane populatsioon elas rotivabal Suurel Lõuna-Kapimaa saarel (Stewarti saare lähedal, Lõuna-saare kaguranniku lähedal), kuni Norra rotid hüppasid laevale saarele 1961. aastal ja hävitasid seejärel võsavärinad. Ühtegi pole kuskil alates 1972. aastast nähtud. Stephensi saare pärg oli endeemiline Põhja- ja Lõunasaarte vahel asuvale väikesele saarekesele. Veel

Põõsaste (Xenicus longipes) arv vähenes Uus-Meremaa mandriosas 19. sajandi jooksul rottide kiskluse tõttu ja 20. sajandil oli neid vähe. Viimase populatsiooni Big South Cape Islandil hävitasid rotid. Kuigi 1964 viidi kuus lindu lähedalasuvale rotivabale saarele, ei jäänud nad ellu ja liik oli 1972. aastaks välja surnud. Veel

corgi risti kuldne retriiver



Bush Wren Xenicus longipes võib Fjordlandi kaugemates piirkondades siiski ellu jääda, ehkki seda peetakse üldiselt välja surnuks. Alamliike oli kolm: X. l. longipes, kes elasid Lõuna saarel, X. l. stokesii Põhjasaarelt ja X. l. variabilis, mis asustas Stewarti saart. Põhjasaare Bush Wren on alati olnud haruldane: selle rassi ainsad muuseumieksemplarid on nn tüübinäidised, millest liiki algselt kirjeldati. Lõunasaare Bush Wrenit nähti viimati 1972. aastal. Veel

võsavärvi nähti viimati 1955. aastal ja Lõuna saartel. alamliik 1972. Steadi põõsasrõngad hävitasid rotid Stewarti saare lähedal kolmel saarel 1964. aastal. Vaadake veel Stepheni saare rõngaid Põhjasaar takahe Porphyrio hochstetteri - takahe on raudteeperekonna suurim elav liige. Takahe jahti peeti seni, kuni neid leidus 19. sajandil harva. Veel

Põõsaspirnide pesasid on ebatavaliselt raske tuvastada, avad nendesse isegi heas valguses on peaaegu märkamatud. ... http://www.nzbirds.com/StephensWren.html Stephens Island Wren: Neljandaks liigiks olid põõsasrõngad. Teine saare reserv, mida hoiti peaaegu sama põlisena kui lambalinnu saart, oli selle viimane eelpost. ... http://www.uwsp.edu/geo/faculty/heywood/geog358/extinctb/SteaWren.htm väljasuremine: Steadi põõsasrõngas UWSP GEOG358: Steadi põõsasrõngas (Xenicus longipes variabilis). viimati täheldatud ca. 1955 Stewarti saarel. puukesksaare metsa putuktoidulised endeemilised ... Veel

kuldne lab austraalia lambakoera segu

Stead's bush wren (4. 4-st) = Stead's bush wren Stead's bush wren (4.-st 4-st) Pärast seda, kui rotid tungisid 1964. aastal Suurele Lõuna-Kapimaa saarele, sattus haruldane Steadi põõsas-võsuke ohtu. Eksemplarid viidi lähedal asuvatele rottidevabadele saartele, kuid nad ei paljunenud seal. Rihma arvatakse nüüd olevat välja surnud. Veel

põõsasrõngad ja Stephensi saare pirnid on välja surnud pärast Uus-Meremaa Euroopa kolonisatsiooni. Stephensi saare pärgad pühkis majakavahi kass ära. Ülejäänud kaks, püssimees ja kaljunukk, on languses. Püssimeest võib endiselt paljudes kohtades näha, kuid paljud inimesed ei näe kunagi kivivärvi. Me ei tea kindlalt, kui palju kiviklibu on alles, kuid anekdootlikud tõendid on juba ammu näidanud, et nende leviala kahaneb. Veel

Erinevalt põõsasrõngastest, kes nii munade inkubeerimise kui ka poegade kasvatamise ajal pidevalt kuivad ja märjad suled välja võtab, näis, et kaljurõngad eelistavad alguses teha põhjalikku tööd. Veel