Kaputšin-ahvid

REKLAAM Pildi allikas

The Kaputšin-ahvid on Uue Maailma ahvide rühm, mis on liigitatud perekonda Cebus.

Kaputšin-ahvide levila hõlmab Kesk-Ameerikat (Honduras) ja Lõuna-Ameerika keskosa (Kesk-Brasiilia, Peruu idaosa, Paraguay). Kaputšin-ahvid sarnanevad üldjuhul oma nimekaimu vendadega.

pommeri rist huskyga





Nende keha, käed, jalad ja saba on kõik tumedat värvi (mustad või pruunid), nägu, kõri ja rind on aga valget värvi ja peas must kork. Kaputšin-ahvide pikkus on 30–56 sentimeetrit (12–22 tolli), sabad on sama pikad kui nende keha. Kaputšin-ahvid kaaluvad kuni 1,3 kilogrammi (aju massiga 35 - 40 grammi). Neid peetakse uue maailma kõige intelligentsemateks ahvideks.

Nagu enamik Uue Maailma ahve, on ka kaputsiinahvid ööpäevad ja arboreaalsed. Kui keskpäevane uinak välja arvata, veedavad nad terve päeva toitu otsides. Öösel magavad nad puude vahel, kiilunud okste vahele. Kaputšin-ahvid on oma elupaiga suhtes vähenõudlikud ja seetõttu võib neid kohata paljudes erinevates piirkondades. Kaputšiinide looduslike vaenlaste hulgas on suuri pistrikke, kasse ja madusid.

Kaputšiini ahvi toitumine on mitmekülgsem kui teiste Cebidae sugukonna ahvide seas. Kaputšin-ahvid on kõigesööjad, kes söövad lisaks puuviljadele, pähklitele, seemnetele ja pungadele ka putukaid, ämblikke, linnumune ja väikseid selgroogseid. Vee lähedal elavad kaputsiinahvid söövad ka krabisid ja karpe, lõhustades nende kestad kividega.

Kergesti „oreliveski” ahvidena peetavaid ahve hoitakse kaputšin-ahve mõnikord eksootiliste lemmikloomadena. Mõnikord kasutatakse neid ka teenistusloomadena. Mõnikord rüüstavad nad põlde ja põllukultuure ning lähedal asuvad inimrühmad peavad neid tülikaks. Mõnes piirkonnas on nad oma elupaiga hävimise tõttu muutunud haruldaseks.

Kaputšin-ahvid elavad koos 6–40-liikmelistes rühmades. Need rühmad koosnevad sugulastest emastest ja nende järglastest ning mitmest isasest. Tavaliselt domineerib rühmades üksik mees, kellel on esmased õigused paarituda rühma emastega. Nii vastastikune peibutamine kui ka häälitsemine on suhtlus ja grupidünaamika stabiliseerimine. Kaputšin-ahvid on territoriaalsed loomad, kes märgistavad selgelt oma territooriumi keskosa uriiniga ja kaitsevad seda sissetungijate eest.

Emased kannavad poegi iga 2 aasta järel pärast tiinust 160 kuni 180 päeva. Noored klammerduvad emade rinna külge, kuni nad on suuremad, kui nad selga liiguvad. Täiskasvanud isased kaputšiinid osalevad noorte hooldamisel harva. Emasloomad saavad 4-aastaste ja meeste puhul 8-aastaste täiskasvanuks. Vangistuses on isikud jõudnud 45-aastaseks, kuigi looduses on eeldatav eluiga vaid 15–25 aastat.

brindle pitbull lab mix kutsikad

Sääseperioodil purustavad kapuutsiinahvid tuhatjalgseid ja hõõruvad jäänuseid selga. See toimib loodusliku putukatõrjevahendina.

Perekond: Cebus - kuldkõhuga kapuutsiinahv

The Kuldkõhuga kapuutsiahv (Cebus xanthosternos) on üks paljudest uue maailma ahvide liikidest. Kuldkõhuga kapuutsiinahvidel on eristuv kollane kuni kuldpunane rind, kõht ja õlavarred. Nende nägu on helepruun ja müts, mille jaoks kaputšiinid esimest korda nimetati, tumepruun / must või helepruun. Näo ülaosa ümber on täpiliste värvidega lühikeste juustega riba kontrastiks tumedamate ümbritsevate piirkondadega. Nende jäsemed ja saba on samuti tumedat värvi.

Kuldkõhuga kapuutsiinahvid on piiratud inimese Brasiilia lõunaosas Bahia lõunaosas asuva Atlandi metsaga. Ainult 300 inimest jääb ellu. Kaitsestaatus - kriitiliselt ohustatud.

Perekond: Cebus - tuftitud kaputšin-ahv

The Tuftitud kaputšin-ahv (Cebus apella), tuntud ka kui pruun kaputšiin või must-müts kapucin, on Lõuna-Ameerikast pärit Uue Maailma primaat. See on üks levinumaid primaatide liike neotroopikates. Tufted kaputšiinid on kõigesööjad loomad, kes toituvad enamasti puuviljadest ja selgrootutest, kuigi mõnikord toituvad nad väikestest selgroogsetest ( sisalikud ja linnutibud) ja muud taimeosad.

Nagu teised kaputsiinid, on ka need sotsiaalsed loomad, moodustades 8–15 isendist koosnevad rühmad ja neid juhib alfa või domineeriv isane. Tufted-kaputšiin on teistest kaputsiinidest võimsamalt ehitatud, karedama karvaga ja lühikese, paksu sabaga. Kaitsestaatus - vähim mure.

Perekond: Cebus - valge esiplaaniga kaputsiiniahv

The Valge esiplaaniga kapuutsiinahv (Cebus albifrons) on Uue Maailma primaat, kes on endeemiline kuuele erinevale Lõuna-Ameerika riigile: Boliivia, Brasiilia, Kolumbia, Venezuela, Ecuador ja Peruu. Samuti on liik jagatud mitmeks erinevaks alamliigiks. Nagu iga teine ​​kaputsiiniahv, on ta ka kõigesööja loom, kes toitub peamiselt puuviljadest, kuigi ta võib süüa ka selgrootuid ja muid taimeosi. See on polügaamne loom ja elab üsna suurtes rühmades (15 kuni 35 isendit), sünnitades 2-aastase intervalliga ühe poisi. Kaitsestaatus - vähim mure.

Perekond: Cebus - valge peaga ahv

(pildil lehe ülaosas)

punased nina pitt pullid

The Valge peaga kapuutsiinahv (Cebus capucinus), tuntud ka kui valge näoga kaputšiin või valge kõri kapuutsiin, on väike uue maailma ahv Cebidae sugukonnast. Lõuna-ja Kesk-Ameerika metsade pärismaalased on kurgukapukiinid vihmametsa ökoloogia jaoks olulised oma rolli tõttu seemnete ja õietolmu hajutamisel. Nagu teisedki perekonna Cebus ahvid, on ka valge peaga kaputšiinid nimetatud kapucinide vendade järjekorra järgi: nende vennaste kantud kaplid sarnanevad väga ahvide peavärviga.

Valge peaga kaputšiinidel on enamasti must karv, palja, roosaka näo ümber ja õlgadel on valge kuni kollakas karv; ja muidugi valged kurgud. V-kujuline musta karusnaha piirkond pea võral on eristav. Sageli hoitakse sabaotsi keeratuna, mis annab valgepäistele kaputšinidele hüüdnime ‘ringtail’. Täiskasvanud inimeste pikkus võib olla 435 millimeetrit ja kaal 3,9 kilogrammi. Nende saba on eelpuhutav. Kaitsestaatus - vähim mure.

kõik valge saksa lambakoer

Teised kaputsiiniahvid

The Must kaputšin-ahv (Cebus nigritus), on Lõuna-Ameerikast pärit kaputsiiniahv. Seda leidub Brasiilias ja Argentinas. Tugev tuftitud kaputsiin (Cebus nigritus robustus) on Brasiiliale endeemilise musta kaputsiini alamliik. Kaitse staatus - haavatav.

The Mustatriibuline kapuutsiahv (Cebus libidinosus), on Lõuna-Ameerikast pärit Uue Maailma kapucini ahv. Seda leidub Brasiilias, Argentinas ja Paraguays.

The Blond kapucini ahv (Cebus queirozi) on väidetavalt uus kaputsiiniahviliik, mille avastasid 2006. aasta alguses Brasiilia kirdeosas Recife lähedal Pernambucos asuva föderaalse ülikooli zooloogiauurijad. Pontes ütles, et „niipea kui nägin ahvi kuldkollaste juustega ja valge diademiga peas, teadsin, et see on uus liik”.

The Kaapori kaputšin-ahv (Cebus kaapori) on Brasiiliale endeemiline kapuutsiinahv. Seda liiki leidub Brasiilia osariikides Paras ja Maranhaos. Varem peetud weeper-kaputšiini (Cebus olivaceus) alamliigiks tõsteti see hiljuti liigistaatusesse. Kaitse staatus - haavatav.

The Suure peaga kaputsiiniahv (Cebus apella macrocephalus), on Lõuna-Ameerikast pärit tuftitud kapucini alamliik. Seda leidub Brasiilias, Kolumbias, Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus - vähim mure.

The Nutt kapuutsiahv (Cebus olivaceus), on Lõuna-Ameerikast pärit Uue Maailma kapucini ahv. Seda leidub Brasiilias, Guyanas, Prantsuse Guajaanas, Suriname ja Venezuelas. Kaitsestaatus - vähim mure.