Harilik rähn

REKLAAM Pildi allikas

The Harilik rähn on suur röövlind ja üks kõige nähtavamaid Suurbritannia röövellikke. Harilikul hiirel on suur Briti elanikkond ja teda võib sageli näha selgel päeval Suurbritannia maal. Seda võib täheldada kas aiapostil istudes ja ootamas järgmise söögikorra möödumist, või hõljumas kiiresti kahe või enama rühmana pärastlõunastel termilistel.

Rästaid leidub suures osas Suurbritannias, kuid siiski on neid kõige paremini künklikul maastikul Suurbritannia lääneosas, eriti viljatu avatud pinnasega aladel. Mõned head kohad on näiteks Dartmoor ja Deani mets Gloucestershire'is.

Šotimaal arvatakse harilikku rästikut oma suuruse, käitumise ja märgistuse tõttu sageli noorte kuldkakkude nime all, eriti kui nad hüppeliselt tõusevad.



hunt ja koeratõug

Suurbritannias on umbes 40 000 pesitsuspaari. Rästa elab tavaliselt aasta läbi, välja arvatud selle levila külmemates kohtades.

Buzzardi ühised omadused



Hariliku põõsase pikkus on tavaliselt 51–57 sentimeetrit ja tiibade siruulatus 110–130 sentimeetrit. Emased kaaluvad koguni 1,3 kilogrammi. Isased kaaluvad tavaliselt vähem ning sellisena on nad tõhusamad jahimehed ja lendajad.

Hariliku sulaliste sulestik on rikkalikult pruun, all on heledamad märgised. Lennu ajal on tiivad räbaldunud, koiliku välimusega, kuna see lind libiseb tohutul kõrgusel edasi-tagasi. Sulestik võib Suurbritannias varieeruda peaaegu puhtast valgest mustani, kuid tavaliselt on see pruuni tooni, valge sulgedega kaelakee.

Tavaline põrsadieet

Harilikud põrsad toituvad peamiselt küülikutest, kuid selleks on vaja peaaegu kõiki väikeseid imetajaid, roomajaid ja sageli raipeid (surnud looma korjuseid). Aeg-ajalt võib linde näha seismas uhkelt teelõigul, kes söömise ajal seda kaitses.

Suurepärane oportunist, see kohaneb hästi faasani, teiste väikeste imetajate, madude ja sisalike mitmekülgse toitumisega ning seda võib sageli näha hiljuti küntud põldude kohal usse ja putukaid otsimas.

Tavaline põrsakäitumine

Harilikud põrsad ei moodusta tavaliselt karju, kuid rändel või heas elupaigas võib neid näha koos. Ühel väikesel alal on märgatud koguni 20 hiireviu, ehkki tavaliselt üksteisest keskmiselt 30 meetri kaugusel. Äärmiselt territoriaalsed võitlused puhkevad, kui üks eksib teisele paarilisele territooriumile.

Paljud väiksemad linnud, näiteks varesed ja kikkad, näevad neid ohuna ja takistavad neid liikuma kindlalt puult või piirkonnalt, mobiliseerides neid korduvalt, kuni nad ära lendavad.

Tavaline tuhm reproduktsioon

Paarid elukaaslased. Abikaasa ligimeelitamiseks (või tema olemasoleva kaaslase muljetamiseks) teeb mees enne kevade algust rituaalse õhust väljapaneku. Seda tähelepanuväärset väljapanekut tuntakse kui 'mäeratast'. Ta tõuseb kõrgele taevasse, et pöörata ja langeda allapoole, spiraalselt, keerates ja pöörates alla tulles. Seejärel tõuseb ta harjutust korrates kohe ülespoole.

Harilik põõsas paljuneb metsamaal, tavaliselt äärealadel. Emaslind muneb 2–4 muna, jagades isaslinnuga 33–35-päevast inkubatsioonitööd. Noored lahkuvad pesast paari kuu pärast, muutudes täielikult iseseisvaks umbes 5 kuu pärast ja saavad aktiivseteks kasvatajateks 2-3 aasta pärast.

Tavaline põrsakaitse staatus

Inimeste tagakiusamise ja müksomatoosi sissetoomise tõttu küülikupopulatsiooni hulka 1950. aastatel muutusid hiirevibad väga haruldaseks ja elasid kõrgel maal vaid sellistes piirkondades nagu Walesis Brecon ja Šotimaal Cairngorms. Kui vähesed ellujäänud küülikud taastootsid Myxomatosis viirust ja muutusid nende suhtes resistentsemaks, kasvas nende arv ning koos sellega ka sookurgi ja teiste röövlindude populatsioon ja levik. Arvatakse, et nende arv on kogu Suurbritannias kuni 60 000 paari, mis teeb neist Ühendkuningriigi röövlindudest kõige levinumaid.