Harilik delfiin

Pildi allikas

The Harilik delfiin on nimi, mis on antud kuni kolmele delfiiniliigile, mis moodustavad perekonna Delphinus.

Nendest delfiinidest on kõige tavalisem pika nokaga delfiin ja lühikese nokaga delfiin. Kolmandat liiki (D. tropicalis, üldnimetus tavaliselt Araabia harilik delfiin) iseloomustab ülipikk ja õhuke nokk ning seda leidub Punasel merel ja India ookeanil.

brindle pitbull lab mix

Harilikke delfiine tuntakse ka teiste nimedega: sadulaka delfiin, valge kõhuga pringel, ristirist delfiin, liivakella delfiin ja neeme delfiin. Vaatamata oma nimele ei ole tavaline delfiin populaarse kujutlusvõime delfiin - see eristamine kuulub Pudelipõletik delfiin , suuresti tänu teleseriaalile ’Flipper’.



Harilik delfiin on levinud parasvöötmes, subtroopilistes ja troopilistes vetes kogu maailmas ribas, mis ulatub umbes 40 kraadi lõuna kuni 50 kraadi põhja poole. Nende eelistatud pinnavee temperatuur on 10–28 kraadi Celsiuse järgi. Rahvaarvu summa pole teada, kuid arv on sadades tuhandetes.

Hariliku delfiini omadused



Tavalistel delfiinidel on liivakellamuster ja mõlemal küljel tan või kollakas laik, mis muudab need hõlpsasti äratuntavaks, ehkki neid võib mõnikord segi ajada Triibulised delfiinid . Neil on tume keep, mis ulatub mustast pruunini ja seljauime all on V-kujuline. Nende alaküljed on valged, aeg-ajalt kollase triibuga ja neil on valge sabajääk. Nende helbed on mõlemalt poolt tumedad ja seljauimed ulatuvad kumerast kolmnurkseni ning võivad olla mustad, hallikasvalged või kusagil vahepeal. Isastel ja naistel on ainult peened erinevused, mis mõnikord muudab nende eristamise keeruliseks.

Harilikel delfiinidel on voolujooneline keha ja pikk peenike nokk. Neil on üks löökauk ja nende lestad on teravad. Harilikud delfiinid on kiiresti aktiivsed ujujad.

Sündides on harilikud delfiinid umbes 80 sentimeetri pikkused (32 tolli). Tavalised delfiinid võivad kasvada vahemikus 1,7 kuni 2,4 meetrit (5 jalga 9 tolli - 8 jalga).

Vähe on teada selle kohta, kui palju tavalised delfiinid kaaluvad sündides, kuid täiskasvanuna kaaluvad nad 70–110 kilogrammi (155–245 naela).

Delfiinide tavaline käitumine

Tavalised delfiinid rändavad rühmades, mille arv on umbes 10–50, ja kogunevad sageli koolidesse, kus on 100–2000 inimest. Nende kooli suurus sõltub kellaajast ja aastaajast. Kui nad on hirmunud, kobarduvad nad tihedalt kokku. Tavalised delfiinid on kiired ujujad ja harrastavad akrobaatikat. Need koolid on üldiselt väga aktiivsed - rühmad tõusevad sageli kokku, hüppavad ja sulistavad. Tüüpiline käitumine hõlmab murdmist, sabaga laksutamist, lõua kloppimist, vibulaskmist ja pringlit.

Harilikud delfiinid teevad lühikesi sukeldumisi 10 sekundist kuni 2 minutini, kuigi registreeritud on 8 minutilisi sukeldumisi.

On nähtud, et harilikud delfiinid segunevad teiste vaalalistega, näiteks Vaikse idaosa kollase uimede tuunialal asuvate teiste delfiinidega ja ka loots vaalade koolkondadega. Huvitav teooria viitab sellele, et delfiinid sõitsid väga suurte vaalade peal vibuga, kuidas nad hakkasid paatidel kummardama.

Ameerika punased kuldsed retriiverid

Harilikke delfiine leidub paljudes suletud meredes ja vähem kui 180 meetri sügavustes vetes leidub neid harva. Mõnes piirkonnas leidub harilikke delfiine aastaringselt, kuid teised populatsioonid rändavad hooajaliselt. Harilikke delfiine võib regulaarselt jälgida Galapagos vetes.

Tavaline delfiinidieet

Hariliku delfiini toitumine koosneb peamiselt kaladest ja kalmaaridest.

Ühine delfiinidega suhtlemine

Harilikud delfiinid on väga häälekad ja neid saab kuulda pinna kohal.

Tavaline delfiinide paljunemine

Naiste hariliku delfiini tiinusperiood on umbes 11 kuud ja poegimisperiood vahemikus 1 kuni 3 aastat. Tavalised delfiinid saavad suguküpseks 5-aastaselt ja nende eluiga varieerub vahemikus 20–25 aastat. Need arvud võivad erinevate populatsioonide lõikes olla väga erinevad.

Harilikud delfiinikiskjad

Mõned haid (sealhulgas tiigerhai, tuhmhaid ja pullhai) ja orkad röövivad delfiine. Ka delfiinid jäävad kalavõrkudesse lõksu.

Ühine delfiinikaitse

Tavalised delfiinid seisavad silmitsi inimeste mõju tõttu esinevate ohtude seguga. Peruu rannikult on küttinud populatsioone toiduks ja haisöödaks. Enamikus teistes piirkondades pole delfiine otseselt kütitud. Tööstustraalerite võrkudest on kogu nende leviala ulatuses tabatud mitu tuhat inimest. Tavalisi delfiine oli Vahemere lääneosas kuni 1960. aastateni rohkesti, kuid sealsed esinemised on kiiresti järele jõudnud. Põhjusi ei mõisteta hästi, kuid arvatakse, et need on tingitud ulatuslikust inimtegevusest piirkonnas. USA-s on nad kaitstud liigid ja mõnikord jäävad mõned traalpüügivõrgud kaaspüügina kogemata vahele, ehkki vaatamata sellele on nad kogu levila ulatuses endiselt üsna levinud.