Harilik jõehobu

Pildi allikas

The Harilik jõehobu (Hippopotamus amphibius) võib leida Lääne-, Kesk-, Ida- ja Lõuna-Aafrika järvedest, soodest ja aeglaselt voolavatest jõgedest. Nad võivad kaaluda kuni kolm ja pool tonni ning nende nahk (nahk) üksi võib kaaluda kuni pool tonni. Harilik jõehobu võib olla kuni 13 jalga pikk (kaks korda pikem kui väga pikk inimene) ja 5 jalga pikk.

Levinud jõehobu omadused



cavalier king charles spanjel mänguasja puudlisegu

Harilikul jõehobul on lihav ja mahukas keha, mis balansseerib neljal lühikesel kännujalal. Need “kännud” jalad on üsna mitmekülgsed. Igal jõehobu jalal on 4 varvast ja kuigi need on võrguga kaetud, pihustatakse neid veekasutuseks ühtlaselt piisavalt, et jõehobu toetada, kui see maal on.



Jõehobu nahk on tavaliselt hallikaspruun ja täiesti karvutu, välja arvatud mõned harjased suu ja saba ümber. Ehkki jõehobu nahas pole higinäärmeid (nagu siga), on neil spetsiaalsed näärmed, mis toodavad punast vedelikku. See punane vedelik kaitseb nende nahka päikese ja nakkuste eest, kuigi nad sõltuvad ülekuumenemise ja dehüdratsiooni vältimiseks suuresti jahedast veest ja mudast. Selle vedeliku tootmine suureneb kiiresti, kui jõehobu on põnevil.

Jõehobul on tohutu koonu kujuline pea (naissoost pead on veidi väiksemad). Jõehobud - väikesed silmad, väikesed kõrvad ja ninasõõrmed - on kõrgel peas - see võimaldab jõehobul lõhna tunda, näha ja hingata, kui suurem osa kehast on vee all.

Kuigi jõehobud ei saa ujuda, kuna nende keha on ujumiseks liiga tihe, veedavad nad suurema osa päevast vees. Jõehobud võivad vee all viibida korraga umbes 6 minutit - selleks hingavad nad sügavalt sisse ja sulgevad kõrvad ja ninasõõrmed. Kuna jõehobud ei oska ujuda, liiguvad nad ringi, lükates jalad jõesängilt maha ja galoppides jõe põhjas üllatavalt graatsilises stiilis, mis võiks sarnaneda balletitantsijaga.

Jõehobu tohutu suu koosneb 2 jala laiustest huultest ja hammastest, mis suudavad 10 jalga krokodilli pooleks hammustada. Jõehobud võivad oma suu avada massiliselt 150 kraadi või 4 jalga laiusel, näidates nende suuri meriluusarnaseid kihva ja teravaid lõikehambaid, mis on võimelised väikest paati pooleks hammustama.

Levinud jõehobu käitumine

Uskuge või mitte, aga need suured, kuulekad välimusega loomad on tegelikult väga agressiivsed. Vaatamata oma suurusele suudavad jõehobud inimese eest ära joosta ja jõuavad kiiruseni 30 miili tunnis. Jõehobud on agressiooni näitamiseks välja töötanud mõned tuntud rituaalid - suur haigutamine ei tähenda, et jõehobu oleks väsinud, see on üks nende agressiivsemaid vorme ja näitab vees vastasseisu. Põhimõtteliselt, olles ettearvamatu, hammustatakse või tallatakse kõik, mis nende teele satub.

Siin on mõned hariliku jõehobu levinumad agressiivsed rituaalid:

  • Sõnniku duši all käimine - nad kasutavad oma saba sõnniku aerutamiseks, et näidata domineerimist - seda teevad tavaliselt pullid (isased jõehobud).

  • Kasvatamine, kopsimine ja lõualuude kokkusurumine.

  • Nägu agressorile avatud suuga - seda teeb enamasti kaitsev emane, kui ta kaitseb oma poegi.

Teised agressiivsust näitavad helid ja toimingud on:

  • Vee kühveldamine, pea raputamine, laadimine ja tagaajamine.

  • Röögatus, möirgamine ja plahvatuslikult vee kohal või all väljahingamine.

Ka meessoost jõehobud käituvad alistuvalt - siin on mõned näited:

  • Lähenemine kägaras asendis - pea madal - see on alluva mehe (vähem domineeriva) tegu domineerivale isasele.

  • Maal lamav (madal, nägu allapoole) - see juhtub tavaliselt siis, kui isane jõehobu ähvardab vasikate lasteaeda häirida - nad saavad emase viha eest põgeneda.

Jõehobud on hoolimatud loomad, mis tähendab, et nad liiguvad rühmades ringi, nautides teiste seltskonda. Jõehobud elavad 10–40 isendiga karjades, kuid siiski on täheldatud 100 või enama jõehobu karja. Domineeriv isane on ainus, kellega on lubatud karja emastega paarituda, ehkki mõnikord lubab ta paarituda alluvatel isastel.

Domineeriv jõehobude territoorium on tema sõnnikuga hästi tähistatud. Sõnniku tõhus lõhn hoiatab teisi meessoost jõehobusid, kes võivad tema territooriumile tungida. Mõnikord võivad kaklused tekkida siis, kui territooriumi ähvardab rivaalitsev jõehobu, mis põhjustab vigastusi ja mõnikord surma.

Jõehobud ei ole haigustele vastuvõtlikud, seetõttu võib sobivates elupaikades ja tingimustes nende arv kiiresti kasvada. Ainult jõehobud on röövloomad, kes on teised jõehobud ja kahjuks inimesed, kes jahivad neid oma nahkade, kihvade ja liha pärast.

Pulli jõehobu lõõtsumine mõõdab kõrva lõhestavat 115 detsibelli ja kõlab nagu lõvi möirgamine.

Tavaline jõehobu dieet

Ehkki jõehobudel on väga teravad hambad ja nad on väga suured loomad, on nad tegelikult taimtoidulised, mis tähendab, et nad ei söö liha, ainult taimi. Jõehobud võivad jääda vetesse terve päeva, kuid öösel tulevad nad järvedest, soodest ja tiikidest välja ning suunduvad rohtu karjatama.

Nad on hämmastavalt väledad loomad ja oma suuruse poolest head ronijad. Öösel ronivad nad järskudel kallastel rohtu karjatama. Nad saavad ühe öö jooksul läbi umbes 100 naela rohtu. See karjatamine kestab suurema osa ööst, seejärel suunduvad nad enne päikesetõusu tagasi vette ja rabadesse, et oma toitu seedida ja veel veeta päev veepinna all.

teave Carolina koeratõu kohta

Hariliku jõehobu paljunemine

Isased jõehobud on paaritumiseks valmis umbes 7-aastased ja naised umbes 9-aastased. Jõehobude paaritumine toimub tavaliselt kuival aastaajal, kui enamik jõehobusid on kogunenud veeallikate ümber. Paaritumine toimub tavaliselt vee all. Emane jõehobu kannab oma last umbes 240 päeva. Kui saabub aeg sünnitada, eraldub ta karjast ja isoleerib end.

Sündib üks üksik vasikas, tavaliselt vee all ning ema ja vasikas jäävad karjast eemal 10–44 päeva. Ema jõehobu nihutab oma vasika veepinnale, et ta saaks esimest hingetõmmet, ja siis vasikas võtab hinge, sulgeb ninasõõrmed, murrab kõrvad kokku ja upub ema põetama.

Emane jõehobu sünnitab iga kahe aasta tagant ühe vasika. Vasikad sünnivad tavaliselt vihmaperioodil ja kaaluvad sündides umbes 93 naela. Vasikad hakkavad rohtu sööma umbes 3 nädala vanuselt, kuid jätkab imetamist emalt umbes aasta. Öösel algab tõsine karjatamine umbes 5-kuuliselt. Vasikad hoiavad kaitseks emade lähedal, mitte ainult krokodillide ja lõvide eest, vaid ka jõehobude eest, kes kummalisel kombel ei vaeva maismaal asuvate vasikatega, kuid võivad vees noori isaseid rünnata.

Maal võib vasikaid jälitamise, kaklemise ja templite ajal tallata ka isahobid. Kui isane jõehobu tuleb noorte lähedale, mobiliseerib jõehemo isase jõehobu, kes siis lebab madalal ja annab talle teada, et ta ei tähendanud kahju. Pole kindel, miks isased jõehobud ründavad noori meessoost jõehobusid, võib-olla seetõttu, et nad on isased ja neid peetakse ohuks. Kõige sagedamini arendatakse puukoole, kus on palju väikseid vasikaid, keda kaitseb 1–7 lehma, samal ajal kui teised emad käivad karjamaal.

Tavaline jõehobu kaitse seisund

Jõehobupopulatsioone kogu mandril ähvardab elupaikade kadu ja reguleerimata jahipidamine. Jõehobu on viidud Maailma Looduskaitseliidu (IUCN) poolt 2006. aasta mais koostatud nn punasesse nimekirja. See tähendab, et harilik jõehobu on nüüd tõsises väljasuremisohus.