Harilik jäälind

Pildi allikas

The Harilik jäälind (Alcedo atthis) on üks Britainide kõige erksavärvilisemaid ja huvitavamaid linde.

Ameerika buldog pitbull mix brindle

Jääkalamehed on laialt levinud, eriti Kesk- ja Lõuna-Inglismaal, muutuvad põhja pool vähem levinumaks, kuid pärast mõningast langust eelmisel sajandil suurenevad nad Šotimaal praegu oma levila ulatuses.

Jäälinde leidub madalalal seisva või aeglaselt voolava vee, näiteks järvede, kanalite ja jõgede poolt. Talvel kolivad mõned isendid suudmealadele ja rannikule. Aeg-ajalt võivad nad külastada sobiva suurusega aiatiike.



Aretuspaaride arv on Suurbritannias 6100 (Suurbritannias 4400 ja Iirimaal 1700).

Jääkaluri kirjeldus

Hariliku jääkalamehe pikkus on 17–19 sentimeetrit, kaal 34–46 grammi ja tiibade siruulatus 25 sentimeetrit. Nende nokk on umbes 4 sentimeetri pikkune ja terav. Jäälindudel on lühikesed oranži värvi jalad. Jäälind on väga erksavärviline. Nende tiibade värvus on sinine / roheline ning nende ülemine osa, seljaosa ja saba on erksinist värvi. Nende alaosa on erkoranž ja neil on noka all, kurgus, väike valge rinnanibu.

malta pudeli segu kutsikad



Jäälinnu pea on sinine, oranžide märkidega lindude silmade ees ja taga ning valge märk mõlemal pool pead. Need eredad ja ilusad värvid ilmnevad paremini siis, kui lind on lennus.

Isased jäämäelased ja emased jäämäelased on peaaegu identsed, välja arvatud oranž värvus, mille otsas on must nokk / alalõugade alaosa. Noored jäälinnud sarnanevad välimusega täiskasvanutele, kuid neil on tuhmimad ja rohelisemad ülaosad, kahvatumad alused, must nokk ja esialgu mustad jalad.

Jäälindude nägemine on väga terav. Jäälinnul on monokulaarne nägemine (milles mõlemat silma kasutatakse eraldi) õhus ja binokulaarne nägemine (milles mõlemat silma kasutatakse koos) vees. Veealune nägemine ei ole nii terav kui õhus, kuid võime hinnata liikuva saagi kaugust on olulisem kui pildi teravus.

Harilikul jäälinnul pole mingit konkreetset laulu, kuid nad häälitsevad käreda ‘tsee’ või ‘tsee-tsee’ kõne abil. Nende lennukõne on lühike terav vile, chee, mida korratakse kaks või kolm korda. Ärritavad linnud kiirgavad karmit, ja pesakonnad kutsuvad toitu müristades.

Jääkalamehe elupaigad

Parasvöötmes elavad jäälindjad selgetes, aeglaselt voolavates ojades ning hästi taimestiku kallastega jõgedes ja järvedes. Jäälinde leidub sageli põõsastes ja põõsastes, millel on üleulatuvad oksad madala ja avatud vee lähedal, kus ta küttib. Talvel on jäälind pigem rannikul, toitub sageli suudmealadel või sadamates ning mööda kiviseid mererandu.

Jääkaluri dieet

Jäälind toitub veeputukatest, näiteks sudukeste vastsetest ja veemardikatest ning väikestest kaladest, mille pikkus on 1–5 tolli, näiteks pulgad, kääbussid, väike särg ja forell. Umbes 60% toiduainetest on kala. Talvel toituvad jäälindud koorikloomadest, sealhulgas mageveekrevettidest. Harilik merikurat küttib ahvenat 1–2 meetri (3–6 jalga) kõrgusel veest, oksal, postil või jõekaldal, nokk allapoole suunatud, saaki otsides.

Kuningkala lind libiseb pea, kui avastatakse toitu, et mõõta kaugust, ja sukeldub järsult alla, et haarata oma saaklooma tavaliselt mitte sügavamal kui 25 sentimeetrit (19 tolli) veepinnast allpool.

bordercollie corgi kutsikad

Tiivad avatakse vee all ja avatud silmi kaitseb läbipaistev kolmas silmalaud. Lind tõuseb pinnalt kõigepealt nokana ja lendab tagasi oma ahvenale. Ahvena juures kohendatakse kala seni, kuni teda hoitakse saba lähedal ja pekstakse mitu korda vastu ahvenat. Kui kala on surnud, neelatakse see peaga alla. Mõni kord päevas lastakse uuesti väike hallikas kalaluude ja muude seedimatute jäänuste pellet.

Jääkaluri käitumine

Nagu kõik jäälindlased, on ka harilik merilind väga territoriaalne. Kuna ta peab sööma iga päev umbes 60% oma kehamassist, on oluline omada kontrolli sobiva jõelõigu üle. Suurema osa aastast on see üksildane, ainult üksinda tihedas kattes. Kui tema territooriumile siseneb veel üks jäälind, võivad esineda mõlemad linnud ahvenatelt ja kaklustelt. Üks lind haarab teistest nokast ja proovib seda vee all hoida. Paarid moodustuvad sügisel, kuid igal linnul on oma territoorium, tavaliselt vähemalt 1 kilomeeter.

Jääkaluri paljundamine

Kingfisheri kurameerimine toimub kevadel. Isane läheneb emasele, noka otsas kala. Ta hoiab seda nii, et kala pea on väljapoole suunatud, ja üritab seda emasloomale toita. Kui ta ebaõnnestub, sööb ta lihtsalt kala ise. Enne paaritumist võib ta mõnda aega seda toitumiskäitumist korrata. Jäälinnud teevad liivastel jõekallastel urke. Burrow koosneb horisontaalsest tunnelist, mille otsas on pesakamber ja mille pikkus on tavaliselt umbes meeter.

Emaslind muneb umbes 5 või 7 valget läikivat muna, kuid mõnikord muneb kuni 10 muna. Munade keskmine laius on 1,9 sentimeetrit, pikkus 2,2 sentimeetrit ja kaal umbes 4,3 grammi, millest 50% on kest. Mees ja naine jagavad munade inkubeerimise tööd umbes 20 päeva. Mõlemad inkubeerivad päeval, kuid ainult emane jäälind inkubeerib öösel. Munad kooruvad 19 - 20 päevaga ja pojad püsivad pesas veel 24 - 25 päeva, mõnikord kauem. Kui need on juba piisavalt suured, tulevad noored linnud urgu sissepääsu juurde toitmiseks. Hooajal võib kasvatada kaks kuni kolm haudme.

Haudeperioodil võib jäälinde näha sageli jahtimas jõgede käänakutesse moodustuvate sügavate basseinide ümber. Nendes kohtades on rikkalikult noori kalu, keda jäälind oma poegadele toidab. Kingfisheri näljane haud võib vanematelt nõuda üle 100 kala päevas.

Kõige ohtlikumad on noorte jäälindude alguspäevad. Umbes neli päeva pärast pesadest lahkumist teevad pojad saagi leidmiseks oma esimesed sukeldumised vette. Kahjuks võivad need, kes pole selleks ajaks kalastamist õppinud, vettinud ja uppunud. Ligikaudu pooled elavad üle nädala või kahe.

mis on teetassi puudel

Väga vähesed linnud elavad kauem kui üks pesitsusperiood. Vanim registreeritud jäälind oli 21-aastane.

Jääkaluri kaitsestaatus

Jäälind on külmade ilmade suhtes väga tundlik ja eriti karm talv võib jäälinnu populatsiooni tõsiselt vähendada. Jäälindude populatsioon kõigub seetõttu väga. IUCNi punane nimekiri ei ole neid siiski loetletud.