Harilik palmide tsivet

Pildi allikas

The Harilik palmide tsivet (Paradoxurus hermaphroditus), tuntud ka kui ’Aasia palmivetika’ Musang või ‘Toddy Cat’, on kassi suurune imetaja, kes elab Kagu-Aasia troopilistes vihmametsades. Harilikku palmide tsivet leidub Himaalajast ja Lõuna-Hiinast Filipiinide, Malai poolsaare ja Indoneesia saarteni.



Harilik peopesa on väga kohanemisvõimeline loom ja võib elada tihedates metsades, põllumajanduspiirkondades ja isegi inimeste kõrval.

Palmipuu tsibeti ühised omadused



Harilik peopesa kaal on umbes 3,2 kilogrammi (7 naela) ja keha pikkus on 53 sentimeetrit (21 tolli). Hariliku palmi saba pikkus on 48 sentimeetrit (19 tolli). Selle pikk, jässakas keha on kaetud jämedate, karvaste juustega, mis on tavaliselt hallika värvusega.

Harilikul peopesal on jalgadel, kõrvadel ja koonul mustad märgised. Selle põhiosal on ka kolm rida musti märke.

Selle näo märgised sarnanevad kährikute näo märgistusega. Selle sabal pole rõngaid, erinevalt sarnastest palmisiibuliikidest. Harilikul peopesal on teravad küünised, mis võimaldavad tal ronida puude otsa ja vihmaveerennidesse.

Tavaline palmipuu dieet

Harilik peopesa on öine kõigesööja. Selle peamiseks toiduallikaks on puuviljad nagu chiku (pikaealisest igihaljast puust, mis pärineb Uue maailma troopikast), mango (troopiline mangopuu vili) ja rambutan (keskmise suurusega troopiline puu). Samuti armastab see palmiõielist mahla, mis kääritamisel muutub „toddy“ -oksulahuseks.

Harilik palmide tsivet armastab ka kohvikirsse. Nad söövad väliseid vilju ja kohvioad läbivad nende seedetrakti. An kallis kohv nn kopi luwak on väidetavalt valmistatud nendest kohvioadest. Väidetavalt on Kopi luwak gamy maitsega ja seda müüakse naela eest rohkem kui 100 dollarit.

Harilikud palmiköögid söövad ka roomajaid, mune ja putukaid.

Harilik palmiveedi elupaik

Harilikud palmipõletikud elavad troopiliste metsadega elupaikades, parkides ja äärelinna aedades, kus kasvavad küpsed viljapuud ja viigipuud ning häireteta taimestik.

Hariliku peopesa paljundamine

Hariliku Palm Civetsi liiginimi tuleneb asjaolust, et nii isasel kui emasel on saba all munandit meenutavad lõhnanäärmed. See võib pihustada nende näärmete kahjulikku sekretsiooni. Harilik peopesa on üksik, öine ja arboreaalne. Harilikud Palm Civets veedavad päeva magades puuõõnes. Harilikud palmipõletikud on territoriaalsed.

Harilikud Palm Civetsid paljunevad aasta läbi, kuigi on registreeritud, et kassipoegi nähakse kõige sagedamini oktoobrist detsembrini. Kassipojad on sündinud 2–5 poja pesakonnas. Palmtsiviidid saavad suguküpseks 11–12 kuud. Vangistuses võib harilik peopesa elada kuni 22 aastat.

Noored sünnivad puude lohkudes või kivirahudes. Lühikestel paaritumisperioodidel ja emastel poegadel hõivavad tsivilid koos puhkavaid puid.

musta lab mastifi segu kutsikad

Harilik peopesakäbide käitumine

Harilikud Palm Civetsid söödavad peamiselt öösel. Päeval kiskjatega kohtumise tõenäosus võis eelistada öist söödakäitumist. Tegevusperioodi, umbes kella 18-st õhtul kuni kella 4-ni hommikul, mõjutab päevavalgus. Palmisöövlid muutuvad aktiivseks alles pimeduse saabudes ja taanduvad puhkekohtadele vahetult enne koitu.

Samast piirkonnast toitu otsides kasutavad civets korduvalt samu puhkavaid puid. Viinapuude ja aukudega puhkavaid puid eelistavad tsivettid ja neid kasutatakse mitu päeva järjest.

Huvitavaid fakte hariliku peopesa kohta

Sri Lankal on palmide tsibet sinhalakeelses kogukonnas tuntud kui ‘Uguduwa’. Enamikus saare piirkondades muutuvad küvetid inimestele ähvardavaks seetõttu, et need pesitsevad tavaliste majapidamiste lagedes ja pööningutel ning tekitavad siis öösel valju häält, häirides majaelanike und (müra on enamasti tingitud nende liikumine ja võitlus).

Palmitsiibi kaitse staatus

Harilikud palmipõletikud on klassifitseeritud kui „vähim mure“. Seda on oma looduslikus ulatuses palju ja see pole ohus.