De Brazza ahvid

Pildi allikas

Perekond: Cercopithecus - De Brazza ahv

Brazza ahvist (Cercopithecus neglectus) on Vana-maailma ahv, mille nimetas Prantsuse maadeavastaja Pierre Savorgnan de Brazza. Üldiselt tuntud kui „rabahvid“, leidub neid sageli Kesk-Aafrika märgaladel.

De Brazza ahvil on head peitevõimed ja seetõttu on seda tavaliselt raske leida, mistõttu on täpse liikide arvu saavutamine keeruline.

De Brazza ahv ulatub Angola, Kameruni, Kesk-Aafrika Vabariigi, Kongo, Kongo Demokraatliku Vabariigi, Ekvatoriaal-Guinea, Etioopia, Gaboni, Kenya, Sudaani ja Uganda soode, bambuse ja kuivade mägimetsade vahel.



De Brazza ahvil on punakaspruuni seljaosa, mustade jäsemete ja sabaga ning valge seljaosaga hall agouti karusnahk. Reisist jookseb alla valge triip ja otsaesisele ilmub oranž poolkuu kuju. Selle valged silmalaud sobivad koonu ja habemega. Nii isastel kui ka emastel De Brazza ahvidel on põsekotid, milles nad toitu toites kannavad, ja isastel munandikotti sinine.

Perekond: Cercopithecus - Hamlyni ahv

Hamlyni ahv (Cercopithecus hamlyni), tuntud ka kui öökullinäoga ahv, on vana maailma ahvide liik, kes elab Kongo bambus- ja peamistes vihmametsades. Hamlyni ahv on üliharuldane ja sellest on vähe teada.



Teada on aga see, et see kipub laialt levima kogu Kongo idaosas, kus see vastab üsna tihedalt teisele ahviliigile, L’Hoesti ahvile (C. lhoesti).

saksa lambakoera lühike karvkate

Hamlyni ahv rändab maismaal ja arvatakse, et see võib olla öine. Isane Hamlyni ahv on emasest palju suurem, keskmine täiskasvanu kaalub 7–10 kilogrammi, emased aga keskmiselt 4,5–6 kilogrammi. Arvatakse, et see on dieedis kokkuhoidja-sööja.

Hamlyni ahv elab väikestes rühmades, kus on kümme liiget või vähem, koos ühe isase ja mitme emasega. Hamlyni ahvi on leitud ainult kõrgematest kõrgustest, üle 900 meetri ja kuni 4600 meetrit. Nende värv on tavaliselt tumehall, iseloomuliku valge triibuga, mis ulatub nina juurest ülahuuleni, andes talle öökullilaadse välimuse. Hamlyni ahvi rinnal on lõhnanäärmed, millega ta oma territooriumi tähistab.

Nii isasel kui ka emasel on paljas sinine tuhar ning küpsel isasel on erepunane ja sinine suguelund. Alaealiste värvus on kollakaspruun karvkate ja roosa nägu. Vangistuses on Hamlyni ahvi eluiga 33 aastat. Nagu teisedki selle perekonna esindajad, hõlmab see oma igapäevastes reisides laia ala, enamasti toidu otsimisel.

Perekond: Cercopithecus - L'Hoesti ahv

L'Hoesti ahv (Cercopithecus l’hoesti) ehk mägine ahv on Kamerunist ja Kongo basseinist leitud guenon. Sellel ahvil on kaks erinevat populatsiooni ja alamliiki, mis on levitamisel laialt eraldatud.

L’Hoesti ahvid elavad enamasti mägistes metsapiirkondades väikeste, naissoost domineerivate rühmadena.

L’Hoesti ahvidel on tume karv ja neid saab eristada iseloomuliku valge habemega. L’Hoesti ahv on metsahv ja teda leidub tavaliselt vihmametsades kõrgemal kui 1000 meetrit, samuti vanades sekundaarsetes ja küpsetes metsades. Samuti on leitud, et see asustab üksikuid metsarohtu mägisemaal. See hõivab mitmesuguseid metsaseid alasid, sealhulgas galeriimets, küpsed madalad vihmametsad, metsane savann mäenõlvadel ja metsapiirid. L’Hoesti ahvid teevad oma kodu tähelepanuväärsetes puude pesades.

L’Hoesti ahvid elavad üsna väikestes rühmades, kus domineerivad emased ja sisaldavad ainult ühte isast. Emased on tavaliselt sugulased, samas kui isane viibib vaid paar nädalat või kõige rohkem paar aastat. Täiskasvanud mees helistab väga valjult ja selgelt.

L’Hoesti ahvid on päeval aktiivsed, enamasti varahommikul ja hilisel pärastlõunal. Nad magavad puudel istuvas asendis ja hoiavad okstest või üksteisest kinni. Kui nad on ärevuses või näevad, et neid on täheldatud, põgenevad nad ja varjuvad vaikselt vaiksetesse puudesse. Need on enamasti maapealsed.

Aretus on hooajaline ja sõltub piirkonnast. Pärast 5-kuulist tiinusperioodi sünnib üksik poiss. Ema sünnitab tavaliselt öösel ja seal, kus ta juhtub olema. Sünd toimub tavaliselt kuiva hooaja lõpus, mis võimaldab laktatsiooni ajal, kui sademeid on kõige rohkem. Ta sööb platsenta ja lakub lapse puhtaks, kui see tema kõhu küljes ripub. Teised rühma naised näitavad vastsündinu vastu suurt huvi ja püüavad seda hoida. Mõne kuu pärast muutub põetamine harvemaks, kuid seda jätkatakse umbes 2 aastat, kui on veel üks sünd. Kui isased järeltulijad saavad suguküpseks, lahkuvad nad rühmast. Vangistuses on nende eluiga üle 30 aasta.

L’Hoesti ahvid on peamiselt taimtoidulised ning söövad enamasti puuvilju, seeni, ürte, juuri ja lehti. Kuid see sööb aeg-ajalt ka mune, sisalikke ja väikseid linde.

Perekond: Cercopithecus - Mona Ahv

Mona ahv (Cercopithecus mona) on vana maailma ahv, kes elab kogu Lääne-Aafrikas. Monaahv elab kuni 35 isendiga rühmades arboreaalsetes piirkondades. See on kõigesööja, kuigi toitub peamiselt puuviljadest, sööb mõnikord putukaid ja lehti.

poksija labori segu suurus

Mona ahvil on valge kintsuga pruun agouti karusnahk. Nende saba ja jalad on mustad ja nägu sinakashall, tumeda triibuga üle näo. Mona Ahv kannab toitu põsekottides.