Päkapiku kaskaar

Teadusliku nimega mälestatakse Austraalia loodusteadlast George Bennetti.



Päkapiku kaskaar klassifitseeritakse lähedal ohustatud (NT) kategooriasse, see on lähedal kvalifitseerumisele või võib lähitulevikus tõenäoliselt kvalifitseeruda ohustatud kategooriasse.

* Casuarius bennetti, kääbuskasvuaar või Bennetti kassassari, leitud Uus-Guineast (Uus-Britannia) ja Yapenist, peamiselt mägismaalt. * Casuarius unappendiculatus, Põhja-Cowowary või Ühekihiline Cassowary, mida leidub Uus-Guinea põhja- ja lääneosas ning Yapen, peamiselt madalikul. Veel



Päkapiku kaskaar levib Uus-Guinea, Uus-Suurbritannia ja Yapeni saare mägimetsades kuni 3300 m (10 800 jalga) kõrgusel. Piirkondades, kus pole muid kasvaariliike, elab ta ka madalikul. Selle dieet koosneb peamiselt langenud puuviljadest ja väikestest loomadest ning putukatest. Üksildane lind, paaritab ta ainult pesitsusajal. Veel



Inglise keeles: Dwarf cassowary, little cassowary, mountain cassowary; Prantsuse keeles: Casoar de Bennett; Saksa keel: Bennettkasuar; Hispaania keeles: Casuario Menor. FÜÜSIKALISED OMADUSED Kõrgus 39–53 tolli (99–135 cm); kaal 39 naela (umbes 18 kg). Väike kaskaar, lameda, madala kaskiga ja vähem värvika kaelaga kui teistel liikidel. Iseloomulik vorm elab Lääne-Irianis asuva Geevinki lahe lääneküljel ja võib väärida tunnustamist liigina C. papuanus. Veel

Kääbuse kaskaar, ehkki kolmest kasvaarliigist väikseim, väärib oma nime vaevalt, kuna ta on selja ülaosas 80 sentimeetri kaugusel (6). See on suures osas must, välja arvatud paljas nahk kurgus ja kaelas, mis on värvitud hiilgavalt sinise värviga, mille kaela külgedelt kulgevad silmatorkavad punased triibud (6). Veel

Päkapiku kaskaar esineb Uus-Guinea saarel ja ümbritsevatel väiksematel Uus-Briti, Cerami ja Japeni saartel (6). - Nagu teisedki kasvaarid, on ka see liik metsa asukas, mis algab merepinnast kuni mägedeni kuni umbes 3 600 meetri kõrguse treiliinini (8). Veel



toitu ja sageli hoitakse teda vangistuses, hinnatakse Päkapiku kaskaari IUCNi ohustatud liikide punasesse nimekirja kui ohustatud lähedal esinemissagedusega 258 000 km2 (100 000 ruut miili). Viited * Avibase * Bennett, George (1860), Loodusteadlase kogunemised Austraalias, John Van Voorst, London * BirdLife International (2008). Casuarius bennetti. 2008 IUCNi ohustatud liikide punane nimekiri. Veel

Kääbuse kaskaar (Casuarius bennetti) lindudes. Damisela. Veel

tea, et nii lõunapoolne kui ka kääbuskasvariit võivad tekitada väga madala sagedusega helisid, mida nimetatakse poomideks, mis aitavad neil tiheda vihmametsa kaudu suhelda, nii et võib-olla aitab kaskist kuidagi. (Kuulake päkapiku kassooni tervitust: kuulete madalat buumi ja siis helisemise hääli.) Emasloomadel on tavaliselt suuremad riiulid kui meestel. Veel



Tuntud üldiselt kääbuse kasvaarina, nimetatakse seda ka Bennetti, mägi või väikeseks kasassariks. See on ainus kassett, millel pole vatti, kuid sellel on punane või lillakas ümmargune laik, kus vattid ühendavad kaela teistes kasvaarides. Selle kiiver on must, vormilt kolmnurkse kujuga ja jätab mulje, nagu oleks seda nüri instrument tagant lamendanud. Pea ja nägu on mustad, mõnikord roosa põseplaastriga. Kael on sügavsinine ja õlad punased või violetsed. Veel

Põhja-Kääbuse ja Kääbuse kaskaar, kuid on kolmest suurim. Lõuna Cassowary kohta leiate lisateavet, pilte, linke ja fakte! Southern Cassowary foto autor Manfred Werner GNU tasuta dokumentatsiooni litsentsi versiooni 1 alusel. Veel

Cassowary keskmistel laiuskraadidel ja Dwarf Cassowary mägises vihmametsas. Elupaikadega on siiski kattumisi ja teravaid eraldusjooni pole; Piirkondades, kus teisi liike ei esine, võib Kääbuse kaskaar laskuda kuni merepinnani. Cassowary Cassowary välimus on suured linnud, täiskasvanud on suuruselt 1,2–1,8 meetrit. Veel

Cassowaryl on üks üksik kääbus ja kääbusel Cassowaryl pole ühtegi. Emane kasassoon muneb kolm kuni kaheksa suurt mürki, millel on sügav türkiissinine värv. Need munad on üsna suured, läbimõõduga 3–5½ tolli. Suuremad on ainult jaanalinnu ja emu munad, mis on maailma suurimad munad. Veel