Ida-madaliku gorillad

Pildi allikas

The Ida-madaliku gorilla (Gorilla beringei graueri) leidub ainult Aafrika idaosa Zaire'i troopilistes metsades.

Ida-madalamaa gorilla omadused

Nagu läänepoolsed gorillaliigid, kõnnivad Ida-madalamaa gorillad neljakäpukil, kuid kasutavad sõrmenukke peopesade asemel oma kätes.

Ida-madalamaa gorillad on välimuselt jõulisemad kui läänepoolsed madalamad gorillad, neil on pikemad hambad, tugevam lõualuu ja laiem keha.



Ida-madalamaa gorilladel on mustad mantlid, mis isastel, nagu teistelgi gorilladel, muutuvad looma küpsemisel tagant hõbedaks.

Nagu teisedki gorillad, on ka idapoolsel madalgorillal väikesed kõrvad ja laiad ninasõõrmed. Täiskasvanud isased on 175 sentimeetrit (69 tolli) pikad ja kaaluvad 165 kilogrammi (360 naela). Isased Ida-madalamaa gorillad on peaaegu kaks korda suuremad kui naised.

Ida-madaliku gorilla käitumine

Ida-madaliku Gorillal on hästi arenenud sotsiaalne struktuur ning nad elavad ja reisivad peregruppides. Igasse peregruppi kuulub tavaliselt domineeriv hõbedase isaga gorilla, kolm üksteisega mitteseotud täiskasvanud naisgorillat ja neli või viis noort gorillat. Rühmadest võib leida ka alluvaid isaseid gorillasid. Salvestatud on ka suuremad rühmad, kus on 15 - 20 liiget ja isegi kuni 30 liiget.

bostoni terjer prantsuse buldogi segu kutsikad

Naiste Ida-madalamaa gorillad lahkuvad oma sünnigruppidest, et liituda teiste rühmade või üksikute isaste gorilladega, kui nad saavad umbes 7–8-aastaselt suguküpseks. Nende mitteseotud täiskasvanud naisgorillade vahelised sidemed on lõdvad ja ainult seotud naissoost gorillad (nt ema / tütar, õed) hoolitsevad üksteise eest.

Ida-madaliku gorilla paljundamine

Isased Ida-madalamaa gorillad küpsevad hiljem kui idapoolsed idamaa madalad gorillad ja sigivad alles 15–20-aastaselt. Ligikaudu pooled kõigist meesgorilladest lahkuvad puberteedieas oma sünnirühmast ja reisivad üksi või koos teiste alluvate isasgorilladega, kuni nad moodustavad oma rühma. Kui isane gorilla on rühma loonud, jääb ta tõenäoliselt selle rühma eluks ajaks, kui mõni teine ​​isane gorilla teda ei tõrju. Naiste gorilladele juurdepääsu võitlus domineerivate hõbedaste ja üksikute isaste seas on intensiivne ja võib lõppeda surmaga.

Täiskasvanud naissoost gorillad sünnitavad ühe lapse umbes iga 4 aasta tagant, kuigi ellujäänud last toodetakse imikute kõrge suremuse tõttu esimese 3 eluaasta jooksul ainult iga 6–8 aasta tagant. Gorillapoeg sünnib kaaludes 1,8–2 kilogrammi (4–4,4 naela) pärast tiinusperioodi 251–295 päeva. Gorillapojad kannavad ema ringi ja hakkavad kõndima 30–40 nädala pärast. Gorilla imikud imetavad last umbes 12 kuud. Gorillapoeg saab roomata umbes 9 nädala vanuselt ja kõndida umbes 35 nädala vanuselt. Imiku gorillad jäävad tavaliselt ema juurde 3–4 aastat ja küpsevad umbes 11–12-aastaselt. Imiku gorillad võõrutatakse 2,5–3-aastaselt.

Gorilla idaosa elutsükkel

Seksuaalse tegevuse sagedus ja kestus gorillades on teiste ahvidega võrreldes madal. Ainult hõbekaanel ehk domineerival isasel gorillal on lubatud paarituda oma rühma täiskasvanud naisgorilladega. Isaste reproduktiivne edu sõltub täiskasvanud emaste ainuõiguste säilitamisest, mille tagavad isased, kes moodustavad püsiva sideme iga naisgrorillaga sotsiaalses rühmas. Nende sidemete moodustumine hoiab täiskasvanud naisgorillasid grupist lahkumast või teiste isaste gorilladega paaritumast. Tavaliselt vaiksed loomad, gorillad on kopulatsiooni (paaritumise) ajal ebatavaliselt valjud. Gorillad elavad looduses 30 - 40 aastat; 40–60 aastat vangistuses.

sinise ja punase pitbulli segu

Ida-madalamaa gorilla dieet

Ida-madalamaa gorillad söövad enamasti lehti ja muud taimestikku, mitte puuvilju. Ida-madalamaa gorillad toituvad tavaliselt hommikul ja pärastlõunal ning puhkavad keskpäeva paiku. Nad teevad öösiti okstest ja lehtedest pesa ning teadlased kasutavad nendelt saitidelt kogutud pesa- ja kärbseteavet, et hinnata rühma kuuluvate gorillade arvu ja määrata nende toitumine.

Ida-madalamaa gorilla hääletamine ja intelligentsus

Ida-madalamaa gorillad suudavad teha kuni 25 häälitsust, nagu nurin, naer, kähvatus, haukumine ja karjumine, millel kõigil on oma konkreetne tähendus.

Ida-madalamaa gorillad on primaatidest kõige targemad. Neid on õpetatud sõnade edastamiseks kasutama viipekeelt ja nad on sõnad isegi lihtsate lausete moodustamiseks kokku pannud.

Ida-madaliku Gorilla kaitse staatus

Ida-madalmaa gorillade populatsiooni arvati 1980. aastal hinnanguliselt 3000–5000. Sellest ajast alates on kodusõda selles piirkonnas põhjustanud salaküttimist ja survet gorilladele ja nende elupaikadele.