Elevandi pitsat

REKLAAM Pildi allikas

Elevanttihendid (Mirounga leonina ja Mirounga angustirostris)

On kahte liiki elevandi pitsat . Nad on perekonna ’Phocidae’ ehk ‘tõeliste hüljeste’ perekonna ’Mirounga’ ainsad liikmed. Põhja-elevandi hülge (Mirounga angustirostris) ja lõuna-elevandi hülge (Mirounga leonina) küttimine toimus 19. sajandi lõpuks peaaegu täielikult väljasuremiseni, kuid arv on sellest ajast peale taastunud.

Põhja-elevandi hüljes, mõnevõrra väiksem kui tema lõunapoolne sugulane, ulatub USA ja Mehhiko Vaikse ookeani ranniku kohale, samas kui Lõuna-elevandi hüljest leidub lõunapoolkeral sellistel saartel nagu Lõuna-Georgia, Macquarie saar ja Uus-Meremaa rannik. , Lõuna-Aafrika Vabariik ja Argentina poolsaarel Valdés, mis on maailmas suuruselt neljas elevandihüljeste koloonia ja ainus kasvav populatsioon.

Elevandihülge omadused



Elevandi hüljes saab oma nime, kuna ta on väga suur ja tal on väikese pagasiruumi sarnase probosiga nina. Isased, keda nimetatakse ka pullideks, kasutavad neid pagasiruume tõuõiguste eest võitlemiseks. Elevanthülged saavad oma raskuse tõttu vaevu maismaal liikuda, kuid lestad muudavad need olendid kiired ja võimsad ujujad, kuid nad pole piisavalt tugevad, et keha maast üles tõsta. Suured kalad, kalmaarid ja aeg-ajalt pingviin langevad elevandihüljeste saagiks, kellel on vähe, kui üldse kiskjaid. Sadades hüljestest koosnevad rannapeod päevitavad koos kallastel.

Elevandi hüljeste nina kasutatakse erakordselt tugeva müristamise tekitamiseks, eriti paaritumisajal. Teadaolevalt suurim pull-elevandi hüljes oli 6,7 meetrit pikk ja kaalus 3400 kilogrammi (umbes neli tonni). Seetõttu on elevandi hüljes Carnivora ordu üks suurimaid liikmeid.

Elevanthülgeid kaitseb nende mull, eriti karusnahk, külma eest. Nahk selle röga peal ja juuksed sulavad. See tuleb uuesti kasvatada mullist läbi ulatuvate veresoonte poolt. Kui see protsess toimub, on hüljes vastuvõtlik külmale ning ta peab puhkama ja möllama maal, kindlas kohas, mida nimetatakse väljaviskamiseks. Elevandihülge läbiv molt on katastroofiline molt. Sel ajal lakkavad pullid tegelikult omavahel võitlemast.

Elevanthüljeste elupaik ja dieet

Elevanthüljes on peaaegu täielikult veekogulane ja tuleb kaldale peamiselt paljunemiseks. Selle levila on enamasti soojades vetes. Elevanthülged toituvad arvatavasti sügavas vees ja söövad kalmaare ning kalu, kaasa arvatud väikesed haid ja kiired. Nad võivad paastuda kuni 3 kuud.

Elevanthüljeste käitumine

Elevanthüljes on võimas ujuja ja kohanenud hästi vee-elustikuga. Hülged võivad merel olla üksikud, kuid rannas muutuvad nad väga sotsiaalseks. Isegi aretusaegadel aastas lebavad nad tihedalt liival. Isased saabuvad rookery kohtadesse detsembri alguses ja jäävad kogu pesitsusaja jooksul ilma merele toituma minemata. Kuna nad liiguvad maismaal aeglaselt ja kohmakalt, ei saa isased kaitsta suuri territooriume ega suurt hulka emaseid. Erinevalt teistest hüljestest, millel võib olla keskmiselt 40 lehma haarem, võib domineerival pull-elevandi hülgel tema territooriumil olla ainult tosin lehma.

Elevanthülged veedavad ookeanis ebatavaliselt palju aega, kuni 80% oma elust. Elevanthülged võivad hinge kinni hoida üle 80 minuti, kauem kui ükski teine ​​vaalaliste imetaja. Lisaks on elevandihülged ka uskumatud sukeldujad, kel on võimalus sukelduda ookeanide pinna alla 1500 meetrini. Nende sukeldumiste keskmine sügavus on umbes 300–600 meetrit, kui nad otsivad oma lemmiksööki.

Elevanthüljeste paljundamine

Elevant-hüljeste emased jõuavad rookiesidesse (paljunemisplatsidele) detsembri lõpus. Elevanthülged sünnitavad nädala jooksul, tavaliselt üksik poeg. Tiinus kestab umbes 350 päeva. Suurim oht ​​noortele poegadele on raske kehaehitusega täiskasvanud isased, kes ignoreerivad poegade olemasolu täielikult ja purustavad nad mõnikord. Emased elevandihülged hammustavad ja mõnikord tapavad poegi, kes pole tema enda omad.

Elevandi hülge eluiga

Naiste elevanthüljeste keskmine eluiga on umbes 20 aastat ja nad võivad sünnitada alates 3–4-aastastest. Isased saavad küpseks 5-aastaselt, kuid tavaliselt saavutavad alfa-staatuse alles 8. eluaastal, esmase aretusega aastat on vanuses 9 kuni 12 aastat. Isase elevant-hülge keskmine eeldatav eluiga on 14 aastat.

Elevanthüljeste kaitse staatus

Üheksateistkümnendal sajandil kütiti elevandihülgeid peaaegu hävimiseni ning kogu põhjaelefantthüljeste populatsioon vähendati väikeseks, vähem kui 100 isendiga karjaks Isla de Guadalupe'is. Selle liigi kaitse kahekümnendal sajandil tõi kaasa järkjärgulise taastumise ning populatsioon levis põhjapoole teistele saartele ja mõnele mandri rannale. Praeguseks rahvaarvuks on hinnatud üle 150 000.