Keiser Pingviin

Pildi allikas

The Keiser Pingviin on 115 sentimeetri (45 tolli) kõrgune ja kaalub 35–40 kilogrammi (77–88 naela) ning on kõigist elusatest pingviiniliikidest kõrgeim ja raskem. See on ainus pingviin, kes paljuneb talvel Antarktikas. Keiserpingviinid elavad tavaliselt 20 aastat, kuid mõned andmed näitavad, et maksimaalne eluiga on umbes 40 aastat. Keiserpingviini ei tohiks segi ajada lähedastega Kuningas Pingviin või Kuninglik pingviin .

Keisripingviini omadused



Keiserpingviinidel on suur pea, lühike, paks kael, voolujooneline kuju, lühike kiilukujuline saba ja pisikesed, flipitaolised tiivad. Nii isased kui ka emased on sarnased, sinakashallide ülemiste osade ja mustjas-siniste peadega on kaunistatud suured valged ja kollased kõrvalaigud.



Nende alaosad on enamasti valged, kuid ülemine rind on kahvatukollane. Keha kuju aitab neil ellu jääda. Keiserpingviinidel on lühikesed tiivad, mis aitavad neil suuremate kalade püüdmiseks kuni 900 jalga sukelduda.

Keiser Pingviinid suudavad tunnis ujuda 10–15 kilomeetrit, mis võimaldab neil pääseda oma peamisest vaenlasest, leopardhüljest.

Keiserpingviinid võivad jääda soojaks, kuna neil on välissulgede all paks kiht allapoole ja mullikiht. Hajus sulgede kiht hoiab kinni õhku, mis hoiab kehasoojust ning külma õhku ja vett välja. Keiserpingviinidel on ka suures koguses kehaõli, mis aitab neid vees kuivana hoida.

Keiserpingviini dieet

Erinevalt enamikust pingviinidest, kes toituvad pinnakrillidest, elavad keiserpingviinid kaladel, kalmaaridel ja koorikloomadel, kes on püütud pika ja sügava jälitussukeldumisega. Nad jõuavad üsna sageli enam kui 700 jala sügavusele ja jäävad vee alla kuni 18 minutiks.

Borderterjeri saksa lambakoera segu

Keiserpingviini käitumine

Keiserpingviinid on seltskondlikud loomad, nii toitu otsides kui ka pesitsedes rühmades. Raske ilmaga pingutavad pingviinid kaitseks kokku. Nad võivad olla aktiivsed päeval või öösel. Suguküpsed täiskasvanud rändavad suurema osa aastast ookeani pesitsusala ja toidupiirkondade vahel.

Jaanuarist märtsini hajuvad keiser Pingviinid ookeanidesse, reisides ja toitudes rühmiti.

Keiserpingviini paljundamine

Keiserpingviinid asutavad Antarktika kontinenti ümbritseval pakkjääl lahtised pesitsuskolooniad. Mais munevad naissoost keisrid pärast 63-päevast tiinusperioodi ühe muna ja annavad siis muna oma kaaslasele, kui ta merele sööma läheb.

Meessoost keiserpingviinid ei saa järgneva 9-nädalase peiteperioodi jooksul süüa. Selle asemel peab ta oma muna soojas hoidma, tasakaalustades selle jalgadel, kus see on isoleeritud paksu naharulli ja sulgedega, mida nimetatakse haudekotiks. Lisasoojuse ja kaitse saamiseks kibeda tuule ja miinuspoolse temperatuuri eest kallistavad isased keiserpingviinid tihedate kimpudena kokku. Pärast munade koorumist jäävad noored tibud lühikeseks ajaks „haudekotti“, kuni nad saavad ise oma kehatemperatuuri reguleerida.

Selleks ajaks, kui emane naaseb tibu söötmise üle võtma, on isane kaotanud kuni kolmandiku oma kehakaalust. Toidu leidmiseks peab ta tegema veel ühe pika matka üle jää, kuni 60 miili. Jaanuariks, kui merejää hakkab puhuma, on tibud kaotanud suurema osa oma pehmest hõbehallist udusulest ja saavad nüüd iseseisvalt avamerele suunduda.

Keiserpingviini kiskjad

Looduses kuuluvad Pingviini röövloomade hulka Antarktika hiiglaslikud petersellid (Macronectes giganteus), Leopardi hülged, orka, skua ja haid. Hüljatud kelgukoerad ja nende järeltulijad saagisid enne pingviinide kasutamist enne koerte Antarktikast väljaviimist.

Keiserpingviinide kaitse

Keiserpingviine ei klassifitseerita IUCNi 2000. aasta punases nimekirjas ohustatuks.