Etioopia hunt

Pildi allikas

The Etioopia hunt (Canis Simensis) on oma vahemikus tuntud paljude nimedega. Kohalikult tuntakse seda kui 'ky kebero', mis tähendab punast šaakalit.

Etioopia hunt on üks haruldasemaid ja ohustatumaid koidikuid.

labradori pitbulli segu kutsikas





Arvukad nimed peegeldavad varasemat ebakindlust nende taksonoomilises asendis, kuid arvatakse, et need on nüüd seotud pigem perekonna Canis huntidega, mitte rebastega, keda nad meenutavad. Arvatakse, et Etioopia hunt võib olla järeltulija Hall hunt .

Etioopia hunt asub Etioopia ja Eritrea Afro-Alpide piirkondades, umbes 10 000 jalga (3000 meetrit) üle merepinna. Järele on jäänud vaid umbes kaksteist populatsiooni, kokku umbes 450 täiskasvanut. Etioopia hundid kipuvad elama avatud nõmmekatel, kus taimestik on alla 0,25 meetri kõrge.

Etioopia hunt on tuntud ka kui:

Simieni šaakal
Abessiinia hunt
Simien rebane
Etioopia šaakal

Etioopia hundi omadused

Etioopia hundid on teistsugused kui teised hundid selle poolest, et neil on koon pikem ja hambad väiksemad. Etioopia isased hundid on emastest oluliselt suuremad, isased kaaluvad 33–42 naela (15–19 kilogrammi) ja emased kaaluvad 24–31 naela (11,2–14,15 kilogrammi). Nende jalad on suhteliselt pikad. Nende kehavärv on punakaspruun, valged alaküljed, jalad ja märgised näol. Etioopia huntide põõsasabad on põhjas valged ja otsast mustad.

Etioopia huntide populatsioon

Alates 2003. aasta septembrist on Bale mägedes marutaudi tõttu surnud vähemalt 38 Etioopia hunti. Veel 20 - 25 on kadunud ja eeldatavasti surnud. Selles piirkonnas elab 300 sellist ohustatud hunti. Teadlaste arvates on maa peale jäänud vähem kui 450 inimest.

Etioopia hundi paljundamine

Etioopia emased hundid kannavad poegi umbes 60 - 62 päeva. Emaslind sünnitab oma pesakonna kaevus, mille ta kaevab kivirahnu alla maasse või kivisse pilusse. Poegade sündides on nad söehallid, neil pole hambaid ja silmad on kinni. Kui poegade vanus on umbes 3 nädalat, hakkab nende karv asenduma tavalise täiskasvanud värviga ja noored hakkavad pesast välja tulema. Etioopia hundi eluiga pole tegelikult teada.

Etioopia hundidieet

Etioopia hunt on kiskja. Etioopia hunt röövib närilisi, mille suurus võib ulatuda jänestest hiidmuttide rottide ja harilike rohurottide omani. Nad söövad ka mune, hanepoegi ja noori sõralisi ning aeg-ajalt uurivad nad korjuseid. Etioopia hundid püüavad oma saaki ka madalates aukudes.

beagle segude tüübid

Etioopia hundikäitumine

Närilistel toitumisel kipuvad etiopiahundid jahti pidama üksi, kuid need on territoriaalsed sotsiaalsed kaniidid, mis moodustavad karja ja kaitsevad territooriume. Pakk, mis sisaldab kuni 12 täiskasvanut, kelle paaritussuhe on mitu isast iga emase suhtes, patrullib ja kaitseb territooriumi. Lisateavet huntide käitumise kohta vt Hundikäitumine .

Ähvardused Etioopia hundile

Etioopia hundile on praegu suurimaks ohuks elupaikade pidev kadumine suurel kõrgusel toimetuleku tõttu. Kuuskümmend protsenti kogu maast, mis on kõrgem kui 3200 meetrit (10 000 jalga), on ümber ehitatud põllumaa ja kõik alla 3700 meetri (12 000 jalga) Etioopia hundipopulatsioonid on elupaikade edasise kaotuse suhtes eriti haavatavad. Elupaikade kadu süvendab kodumaiste kariloomade ülemäärane karjamaade karjatamine ning mõnes piirkonnas ohustab elupaika kaubanduslike lambakasvatusettevõtete ja teede kavandatav arendamine.

Etioopia hundikaitse staatus

Etioopia hunt on liigitatud ohustatud kategooriasse. 1997. aastal avaldas IUCNi Canid-spetsialistide rühm Etioopia hundi kaitse tegevuskava, mille eesmärk on liikide kaitsega kogu riigis edasi liikuda.

Etioopia hundi tegevuskava soovitused sisaldasid Põhja-Etioopias täiendavaid uuringuid, et hinnata liigi ülemaailmset seisundit. 1998. ja 1999. aastal viis Etioopia hundikaitseprogramm (EWCP), WildCRU ettevõtmine, mida toetab Ühendkuningriigis tegutsev MTÜ Born Free (Ühendkuningriigis asuv vabaühendus), eelhindamisi kõigis sobivates afroalpiinide elupaikades Amhara piirkonnas, Rifti orust loodes, viies hinnanguliselt kogu Etioopia hundi populatsiooni suurenemine umbes 400 isendilt 500 kuni 550 isendini.

Kõige olulisemad tulemused saadi Wollo haldustsoonist, kus huntide esinemine ei olnud laialt teada ja kinnitati EWCP uuringute käigus mitmetes elupiirkondades, mille tulemuseks oli hinnanguliselt umbes 80 hunti piirkonnas.