Euraasia hunt

Pildi allikas

The Euraasia hunt (Canis lupus lupus), tuntud ka kui tavaline hunt, Euroopa hunt, Karpaatide hunt, Stepi hunt, Tiibeti hunt ja Hiina hunt on hallhundi (Canis lupus) alamliik. Praegu on see hundi alamliikide seas suurim levila ning on kõige levinum Euroopas ja Aasias, ulatudes läbi Lääne-Euroopa, Skandinaavia, Venemaa, Hiina, Mongoolia ja Himaalaja mägede.

Algselt levinud enamikus Euraasias, Himaalaja, Hindukushi, Koppet Dagi, Kaukaasia, Musta mere ja Alpide lõunapiiril. See on tõrjutud tagasi enamikust Lääne-Euroopast ja Ida-Hiinast, püsides peamiselt Kesk-Kesk Aasia.

Euraasia hundi omadused

Euraasia huntidel on lühem, tihedam karv kui Põhja-Ameerika sugulastel. Nende suurus varieerub piirkonniti, ehkki täiskasvanute õlaosa on 30 tolli (76 sentimeetrit) ja kaal on umbes 70–130 naela (32–59 kilogrammi), emased on tavaliselt meestest umbes kakskümmend protsenti väiksemad. Raskem teadaolev Euraasia hunt tapeti Rumeenias ja kaalus 158 naela (72 kilogrammi).



Euraasia hundi värvus on valge, kreemjas, punane, hall ja must, mõnikord on kõik värvid ühendatud. Hundid Kesk-Euroopas kipuvad olema rikkalikumad värvid kui Põhja-Euroopas.

Euraasia hundikäitumine

Euraasia hundid on väga sotsiaalsed loomad, ehkki territooriumi vähenemise tõttu moodustavad nad väiksemaid karju kui Põhja-Ameerikas. Sotsiaalne käitumine näib piirkonniti olevat erinev, näiteks Karpaatides elavad hundid on enamasti üksikud jahimehed.

Euraasia hundi paljundamine

Euraasia hundi alfa isane ja emane paariline jaanuarist märtsini. Pesakonnad koosnevad tavaliselt kuuest poegast, kes on sündinud 7 nädalat hiljem põõsaste või kivide vahele kaevatud kaevus. Isas toob toitu tagasi koopasse, kas kandes seda tervena või neelates alla ja seejärel uuesti sööma. Poegade kasvades aitavad ema ja teised karja liikmed neid toita.

Euraasia hundidieet

Euraasia huntide toitumine varieerub tohutult kogu vahemikus. Euraasia hundid rüüstavad tavaliselt keskmise suurusega sõralisi nagu mufflon, seemisnahk, saiga, metssiga, punahirv, metskits ja kariloomad. Euraasia hundid söövad aeg-ajalt väiksemat saaki nagu konnad ja jänesed . Euroopas on nende suurim saak targad, Aasias aga jaks.

Loodusliku saaklooma üha suureneva puuduse tõttu on hundid mõnikord sunnitud loobuma oma pakipüügiharjumustest ja külade ümbruses toidu järele. talumajad . Paljudes maakülades on avatud prügimäed, kus kohalik tapamaja oma jäätmeid kõrvaldab. Paljud hundid toituvad seal metsikute või hulkuvate koerte kõrval.

Euraasia hundi kaitse staatus

Norras andis Norra valitsus 2001. aastal loa vastuolulisele hundi tapmisele põhjusel, et loomad olid ülerahvastatud ja vastutavad 2000. aastal enam kui 600 lamba tapmise eest. Norra ametiasutused, kelle esialgsed plaanid tappa 20 hunti vähendati keset avalikku pahameelt. 2005. aastal tegi Norra valitsus ettepaneku teha uus tapmine eesmärgiga hävitada 25% Norra hundi populatsioonist. Hiljutises Skandinaavia laiemas hundipopulatsioonis läbi viidud uuringus jõuti järeldusele, et seal on kõige rohkem 120 isendit, põhjustades suurt muret populatsiooni geneetilise tervise pärast.

Hundid ületavad regulaarselt üle piiri Venemaalt Soome. Ehkki need on ELi seaduste alusel kaitstud, on Soome varem jahipidamislubasid ennetavalt välja andnud, mille tulemusel võttis Euroopa Komisjon 2005. aastal kohtusse. 2007. aasta juunis otsustas Euroopa Kohus, et Soome rikkus elupaikade direktiivi, kuid et mõlemad pooled olid vähemalt ühes oma nõudest läbi kukkunud. Soome hundipopulatsiooni hinnanguliselt on umbes 250. IUCN peab Euraasia hunte praegu kõige vähem murettekitavaks.