Fiordlandi haripingviin

REKLAAM Pildi allikas

The Fiordlandi haripingviin on häbelik ja arg pingviiniliik, kes elab ja paljuneb Uus-Meremaa lõunasaare karmil lääne- ja edelarannikul, sealhulgas kahel avamere saarel Stewartil ja Solanderil. Fiordlandi haripingviini pesitsus- ja haudemisharjumusi on olnud keeruline uurida, sest see elab parasvöötmes.



Pesitsusalasid on pesade paiknemise tiheda taimestiku tõttu raske näha.

Hinnanguliselt on fiordlandi pingviinide populatsioon alla 1000 pesitseva paari. Inimeste poolt kergesti häirituna näib nende populatsioon vähenevat tibude röövimise tõttu sissetoodud liikide, näiteks koerte, kasside, tuhkrute ja karjaloomade poolt.



Fiordlandi pingviini omadused

Fiordlandi harjapingviin on keskmise suurusega, kollase harjaga, must-valge pingviin, mis kasvab umbes 17 tolli pikkuseks ja kaalub 8 naela.

Fiordlandi haripingviinil on tumedama peaga tumedad sinakashallid ülaosad ja osad on valged. Sellel on lai, kollane kulmuriba, mis ulatub üle silma ja langeb alla kaela. Enamiku lindude näol on 3–6 valkjat triipu.

pit saksa lambakoera segu kutsikas

Fiordlandi haripingviinid ja Snares Islandi pingviinid neil on sarnased harjad, kuid Snares Islandi pingviinidel on tavaliselt roosad nahaplaastrid otse arve taga; Fiordlandi pingviinid seda ei tee. Erinevalt Püstise harjaga pingviin , paistavad püsti vaid kõige tagumised osad Fiordlandi harjadest.

Fiordlandi pingviinidieet

Fiordlandi haripingviin toidab kalmaare, kaheksajalga, krilli ja kalu.

Fiordlandi pingviinikäitumine

Fiordlandi haripingviinid pesitsevad lahtistes kooslustes põõsaste all, kivistes lõhedes või puujuurte vahel, üksteise lähedal, kuid silmapiiril.

saksa lambakoera värvid hall

Fiordlandi pingviinide paljundamine

Isased naasevad pesitsuskohtadesse juunis (talve keskel), tavaliselt eelmiste aastate pesapaigale. Emasloom järgneb varsti pärast seda ja juulis munetakse kaks muna. Munad inkubeeritakse 30–36 päeva, kus vanemad vahetavad pesa kordamööda (pikkade 5–12-päevaste vahetustega), samal ajal kui teine ​​läheb merele toituma.

Nagu paljude pingviiniliikide puhul, ei õnnestu tavaliselt esimene muna kooruda ja isegi kui mõlemad tibud kooruvad, ei suuda esimese muna väiksem tibu sageli toidu pärast konkureerida, suri lühikese aja jooksul nälga.

Teadlaste arvates on see geneetiline omadus arenenud kui vahend vähemalt ühe terve järglase kindlustamiseks. Seejärel valvab ellujäänud tibu isane ja toidab emane esimestel elunädalatel. Pärast seda söödavad mõlemad vanemad tibu, jahutades kordamööda toitu.

Rändavad tibud võivad sageli tibusid (moodustada rühmi) teiste tibudega, kui nad on läheduses, kuid nad naasevad toitmiseks pesasse. Tibud lendavad (asendades hallikad udusuled täiskasvanute sulgedega) novembris, kui nad on kümme nädalat vanad ja saavad nüüd ise ujuda ja toitu leida. Nad naasevad kodukolooniatesse paljunema umbes viieaastaselt.

Fiordlandi pingviinikiskjad

Fiordlandi haripingviinide looduslikud kiskjad hõlmavad ka kasukahülged ja mõned suured kalaliigid. Seda ohustavad ka sissetoodud kiskjad, sealhulgas Weka, koerad, kassid, loomad ja rotid.

Fiordlandi pingviinide kaitse

Selle pingviini praegune staatus on haavatav selle väikese elanikkonna tõttu. Praegused populatsiooni hinnangud jäävad vahemikku 2500–3000 paari ja arvatakse, et see on alates 1980. aastate lõpust vähenenud umbes 33%.