Galapagose must otsaga hai

REKLAAM Pildi allikas

The Must otsaga hai (Carcharhinus limbatus) on suur hai, mis on pärit troopiliste ja sooja parasvöötme merede mandri- ja saarte riiulitest kogu maailmas, sealhulgas Galapagose saared. Musta otsaga hai on suur, üsna jäme ha, mis on halli värvusega ja tavaliselt musta otsaga uimedega, sellest ka nimi. Musta otsaga hail on pikk, kitsas, terav ninamik, pikad lõpuste pilud, suur esimene seljauim ja üsna suur teine ​​seljaosa.

Nagu tema lähisugulane ketrushai, on ka must otsaga hai kiiresti ujuv hai. Musta otsaga hai on võimeline mitte ainult purustama (veest välja hüppama), vaid ka mitu korda enne vette uuesti sisenemist pöörlema ​​(pöörlema). Must otsaga hai ei ole agressiivne ja tõenäoliselt ei ründa inimesi ilma, et see oleks provotseeritud.

Musta otsaga haid söödavad peamiselt mitmesuguseid kondiseid kalu, sealhulgas sardiinid, räimed, kolded, tungrauad ja Hispaania makrell. Nad toituvad ka teiste haide poegadest, kaasa arvatud tuhmhaid ja mõned peajalgsed (molluskid) ja koorikloomad, nagu homaarid, krabid, krevetid, vähid ja odrad.



Tiinusperiood on arvatavasti 10–12 kuud ja emaseid arvatakse paljunevat igal teisel aastal. Musta otsaga hai on elujõuline (embrüo areneb ema kehas, erinevalt munas olevast väljast) ja sellel on munakollase koti platsenta, kus pesakonnas on 1 - 10 poega.

Musta otsaga haide kaitsestaatus on klassifitseeritud haavatavaks.

Musta otsaga hai ei tohi segi ajada blacktip riffhai .