Galapagose pruun nunnutirts

Pildi allikas

Pruun Noddy Tern

The Pruun Noddy Tern või Harilik Noddy Tern (Anous stolidus) on troopiliste sugukonnast pärit troopiline merelind. Noodidest suurim, seda saab tihedalt seotud Black Noddy'st eristada suurema suuruse ja sulestiku poolest, mis on pigem tumepruun kui must. Pruunidel noogutitel on hallikasvalge kork. Brown Noddy Tern on veel üks huvitav merelind, keda võib kohata Fernandina, Baltra ja Wolfi Galápagose saartel.

Selle üks huvitavamaid omadusi on see, et noogutavad ahvenad peas pruunid pelikanid püüdes püüda kõiki kalu, mis pääsesid välja kalapüügipelikaani arvelt.

Kuigi merelindude standardite järgi on noogutav tiir keskmise suurusega lind, on siiski pelikaani pea kohal pesitsev üllatavalt suur lind.



Ka tahmast tiir, kes on noogutava tiira lähedane sugulane, elab Galápagos, kuid seda on kohaliku väikese elanikkonna tõttu harva näha.



Nääpsulinnud noogutavad üksteisele tegelikult oma kurameerimisrituaalide raames. Brown Noddy Tern on koloniaalne, tavaliselt pesitseb see kõrgendatud olukordades kaljudel või lühikeste puude või põõsastega. Pruun Noddy Tern pesitseb maas vaid aeg-ajalt. Igal munemisperioodil muneb paari emane üksik muna.

Pruunid Noddy Ternid on sageli ettevaatamatud ja leiavad ohutust tohutult. Meremeeste jaoks olid nad tuntud oma ilmse ükskõiksuse poolest jahimeeste või kiskjate vastu.

Tiiri liikide loetelu:

Perekond Anous

Pruun Noddy või Harilik Noddy, Anous stolidus
Must Noddy, Anous minutus
Väike Noddy, Anous tenuirostris

klass Procelsterna

sinise kannaga segakoerad

Sinine Noddy, Procelsterna cerulea
Hall Noddy, Procelsterna albivitta

Perekond Gygis

Valge tiir, Gygis alba
Väike valge tiir, Gygis microrhyncha



Noddies on väidetavalt toidutoode Nauru saarel (saareriik Vaikse ookeani lõunaosas lõunaosas).