Galapagose Brydes vaal

Pildi allikas

Brydes vaal

Bryde’i vaalad (Balaenoptera brydei) on rokaalidest kõige vähem tuntud ja paljuski kõige ebatavalisemad. Bryde vaalad on rorqual standardite järgi väikesed ja kaaluvad mitte rohkem kui umbes 25 tonni, kuigi nad on Minkest suuremad ja väga voolujoonelised. Isase Bryde'i pikkus on tavaliselt umbes 12 - 14 meetrit ja emastel 13 - 15 meetrit.

Bryde vaalad näitavad veepinnal olles sageli pead, kus on võimalik eristada kolme harja, mis lähevad puhumisaugust punktini.





Bryde vaala seljauim on üsna suur ja vaibunud (selg kumer). Nende tila on kitsas ja kõrge. Sellel on kalduvus oma selga sügavalt kaarduda. Bryde’i vaaladel on väga lai ja lühike pea, 40–70 kõhuõõne ja suhteliselt suured silmad.

Bryde vaal on vaalvaal ja ainulaadne selle poolest, et peas on kolm pikiserva, alates koonu otsast kuni löökauguni. (Teistel roralitel on ainult üks seljandik.)

Rahvusvahelise loomakaitse fondi andmetel on imetajal kurgus ja rinnal voldid või sooned, mis võimaldavad veega täitumisel suu laieneda.

Vaalal on kaks puhumisauku, mille ees on madal pritsmekate. Sellel pole hambaid, kuid sellel on kaks rida baleenplaate. Nende lestad on väikesed ja õhukesed, nende laiad, keskelt sälgutatud sabakõhnad ei murra pinda kunagi.

Bryde vaalade tagakülg on tavaliselt tumehall või sinist kuni mustani, kõhupiirkond heledam kreem, kõhul varjuline kuni hallikaslill. Mõnel on mitmeid valkjas-halli laike, mis võivad olla parasiitide või hai rünnakute armid.

Bryde vaalad eelistavad polaarmeredele troopilisi ja parasvöötmeid, mida eelistavad teised nende pere vaalad. Nad on suures osas pigem ranniku- kui pelaagilised ja kuigi nad säilitavad vaalaluu ​​iseloomulikke plaate, mida vaalvaalad väikeste olendite veest sõelumiseks kasutavad, koosneb nende toitumine peaaegu täielikult kaladest.

Arvatakse, et Bryde vaalad pesitsevad aastaringselt ja nende tiinusperiood on hinnanguliselt 12 kuud. Vasikad on sündides umbes 4 meetrit pikad ja kaaluvad 1000 kilogrammi.

‘Bryde’ hääldatakse „broo-dess“.

Brydes vaalade kaitsestaatust ei ole hinnatud. Rahvusvaheline looduse ja loodusvarade kaitse liit (IUCN) on need loetlenud andmete puudujäägina. Need on loetletud ka ohustatud looduslike looma- ja taimeliikide rahvusvahelise kaubanduse kaitse alal (CITES) I lisas, mis keelab rahvusvahelise kaubanduse.