Galapagos Flamingo

Pildi allikas

Galapagose flamingod või Kariibi mere flamingod (Phoenicopterus Ruber) on kohapealsed kahlulinnud, kes kuuluvad suurte, suurepäraste värvidega veelindude perekonda, kelle elupaigaks on leeliselised või soolased järved. Pikad jalad ja pikk, kõver kael on iseloomulikud kõigile flamingoliikidele. Kõik flamingod asuvad troopilistes ja subtroopilistes piirkondades. Galapagose flamingod elavad soolaveega laguunides, mis on peidetud Galapagose saarte ranniku taha laavaväljadele.

Galapagose flamingo omadused

Galapagose flamingo pikkus on 120–140 sentimeetrit, isased kaaluvad 2,8 ja naised 2,2 kilogrammi. Suurem osa nende sulestikust on roosa, mis on andnud selle varasemale nimele Rosy Flamingo ja eristab täiskasvanuid palju kahvatumast Euroopa liigist. Tiibkatted on punased ning primaarsed ja sekundaarsed lennusuled mustad. Flamingonokk on roosa, piiratud musta otsaga ja jalad üleni roosad. Flamingokõne on hanelaadne torkimine.

Flamingod söödavad soolvee krevette. Nende veidra kujuga nokad on spetsiaalselt kohandatud eraldama tarbitavatest toitudest muda ja setet ning neid kasutatakse ainulaadselt tagurpidi. Toiduainete filtreerimisel on abiks alalõualuude ja suure kareda pinnaga keele karvased struktuurid, mida nimetatakse lamellideks. Flamingod toituvad ka väikestest koorikloomadest (koorega kalad).



Galapagose flamingo dieet ja toitmine

Väikeste veetaimede ja koorikloomade flamingo dieet on täis aineid, mida nimetatakse karotenoidideks. Need karotenoidpigmendid põhjustavad flamingosulgede roosaks muutumist. Nende ilusa roosa värvuse eest vastutab peamiselt koorikloomade pigment. Mida rohkem nende dieet neid aineid sisaldab, seda roosakamaks nad muutuvad. Flamingos filtreerivad väikesed koorikloomad pea tagurpidi välja.

Galapagose flamingo käitumine

Flamingod seisavad sageli ühel jalal. Selle käitumise põhjus pole täielikult teada. Üks levinud teooria on see, et ühe jala keha alla surumine võib keha soojust säästa, kuid seda pole tõestatud. Sageli soovitatakse seda teha osaliselt selleks, et jalad ei saaks märjaks ja lisaks energia säästmisele. Lisaks vees seismisele võivad flamingod oma võrgulised jalad mudasse pista, et põhjast toitu üles ajada.

Flamingos ehitavad mudast, väikestest kividest, õlgedest ja sulgedest pesakünkaid. Nii emased kui isased kasutavad pesa ehitamisel noka. Need künkad võivad olla kuni 12 tolli kõrged, kuna need on kaitseks maapinnal esineva ülisuure kuumuse ja üleujutuste eest.

punane nina kutsikas pitbull

Galapagose flamingo paljundamine

Flamingod munevad tavaliselt vaid ühe suure muna ning nii isased kui ka emased inkubeerivad muna kordamööda pesal istudes. Inkubatsiooniaeg on vahemikus 21-36 päeva.

Kuna regulaarset pesitsusaega pole, kooruvad tibud aastaringselt. Äsja koorunud tibudel on hallid või valged udusuled ja sirge punane nokk. Nende roosad suled hakkavad ilmnema kahe või kolme aasta pärast. Flamingod hakkavad paljunema alles 6-aastaselt.

Flamingod toodavad prolaktiini-nimelise hormooni toimel ‘piima’ nagu tuvipiim. See sisaldab rohkem rasva ja vähem valku kui tuvipiim ning seda toodetakse näärmetes, mis vooderdavad kogu seedetrakti ülaosa, mitte ainult saaki. Mõlemad vanemad põetavad oma tibu ja noored flamingod toituvad sellest piimast, mis sisaldab ka punaseid ja valgeid vereliblesid, umbes kaks kuud, kuni nende arved on sööda filtreerimiseks piisavalt välja töötatud. Looduses võivad flamingod elada kuni 50-aastaseks saamiseni.

Flamingo kaitse staatus

Kariibi mere flamingo on üks liikidest, mille suhtes kohaldatakse Aafrika-Euraasia rändveelindude kaitse lepingut (AEWA). Kariibi mere flamingod on praegu klassifitseeritud kui „vähim mure“.

Hämmastavad Flamingo faktid

  • Flamingod saavad süüa ainult pea tagurpidi. Nende nokadel on lamellid (õhukesed, lamedad membraanid), mida kasutatakse muda filtreerimiseks.

  • Flamingod võivad puhata kas istudes, jalad allavajutatuna, või seistes ühel jalal.

    saksa lambakoerte värvid
  • Flamingod on lind, kellel on keha suurusega võrreldes kõige pikem kael ja kõige pikemad jalad.

  • Flamingod on väga seltskondlikud linnud. Levinud on kümnete tuhandete lindude kolooniad.

  • Flamingodel on hea kuulmine, kuid lõhnataju on väike või puudub üldse.