Galapagose lennuvaba kormoranide merelind

Pildi allikas

Lennuvaba kormoranide merelind

The Lennuvaba kormoran (Phalacrocorax harrisi), tuntud ka kui Galapagose kormoran , on Galapagose saartelt pärit kormoran ja näide sealsest äärmiselt ebatavalisest loomastikust.

Lennuvaba kormoran on ainulaadne selle poolest, et see on ainus kormoran, kes on kaotanud lennuvõime.

Kui see oli paigutatud oma perekonda Nannopterum või Compsohalieus, ehkki praegune taksonoomia paigutab selle perekonda koos enamiku teiste kormoranidega, Phalacrocorax.



Ainult 1500 hinnangulise isendiga on see üks maailma haruldasemaid linde ja see on aktiivse looduskaitseprogrammi objekt.

Nagu kõigil kormoranidel, on ka sellel linnul võrguga jalad ja võimsad jalad, mis liigutavad teda ookeani vees, kui ta otsib oma kalade, angerjate, väikeste kaheksajalgade ja muude väikeste olendite saaki. Lennuvõimeteta kormoranid toituvad põhja lähedal ja mitte kaugemal kui 100 meetrit avamerest.

Lennuvaba kormoran on oma perekonna suurim liige. Selle pikkus on 89–100 sentimeetrit (35–40 tolli) ja kaal 2,5–5,0 kilogrammi (5,5–11 naela). Tema tiivad on umbes kolmandiku suurused, mis oleks vajalik tema proportsioonidega linnu lendamiseks. Samuti väheneb kõvasti rinnakorvi kiil, kuhu linnud kinnitavad lendamiseks vajalikke suuri lihaseid.

Ülemised osad on mustjad ja alused on pruunid. Nende pikk nokk on otsast haakunud ja silm on türkiissinine. Nagu kõik kormoranide perekonna liikmed, ühendab kõiki nelja varba võrgunahk. Mehed ja naised on välimuselt sarnased, kuigi isased kipuvad olema suuremad. Noorkalad on tavaliselt sarnased täiskasvanutega, kuid erinevad selle poolest, et neil on tumeda silmaga läikiv must värv. Täiskasvanud toodavad madalat urisevat häälitsust.

Lennuta kormoranide suled pole veekindlad. Pärast iga sukeldumist veedavad nad aega oma väikeste tiibade päikesevalguses kuivatamisel. Nende lend- ja kontuursulged sarnanevad palju teiste kormoranide omadega, kuid keha suled on palju paksemad, pehmemad, tihedamad ja karvasemad. Lennuvaba kormoran toodab nende õrnadest näärmetest väga vähe õli. Just nende tihedasse sulestikku kinni jäänud õhk takistab neid vett läbi laskmast.

See ainulaadne kormoran on endeemiline Ecuadori Galapagose saartele, kus levila on väga piiratud. Lennuvõimetu kormoran on vaid kahel saarel: Fernandinal, kus teda leidub peamiselt idarannikul, samuti Isabela põhja- ja läänerannikul. Lennuvõimetute kormoranide populatsioonis on toimunud tõsised muutused. 1983. aasta El Nino sündmus viis elanikkonna 50% -ni vähenemiseni vaid 400 inimeseni. Elanikkond paranes aga kiiresti ja 1999. aastal hinnati arvatavasti 900 inimest.

shepard lab mix koerad

Lennuvaba kormoran asustab vulkaaniliste saarte kiviseid kaldaid, millel ta esineb. Ta otsib toitu madalas rannikuvees, kaasa arvatud lahed ja väinad, ning harva harrastatakse pesitsusaladest kaugemal kui üks kilomeeter.



Pesitsemine toimub kõige külmematel kuudel (juuli - oktoober), kui mereande on kõige rohkem ja tibude kuumastressioht on väiksem. Sel ajal moodustuvad pesitsuskolooniad, mis koosnevad umbes 12 paarist. Selle liigi kurameeriv käitumine algab merest. Isane ja emane ujuvad üksteise ümber ussitaolisse asendisse painutatud kaelaga.

Seejärel kolivad lennukita kormoranid maale. Kohe mõõnajälje kohal asuvat mahukat merevetikapesa täiendatakse kingitustega, sealhulgas esemetega nagu köis ja pudelikorgid, mille isane emasele kingib.

Emaslind muneb siduri kohta tavaliselt kolm valkjat muna, kuigi tavaliselt jääb ellu ainult üks tibu. Nii mehel kui naisel on inkubatsioon. Kui munad on koorunud, jagavad mõlemad vanemad endiselt vastutust söötmise ja haudamise eest (tibude kaitsmine kuumuse ja külma eest), kuid kui tibud on piisavalt vanad, et olla iseseisvad ja kui toiduvarusid on palju, lahkub emane mees edasise vanemluse teostamiseks ja ta lahkub uue kaaslase leidmiseks. Emased saavad ühe aasta jooksul sigida kolm korda. Ehkki nende populatsioon on väike, saavad lennuvõimetu kormoranid keskkonnakatastroofidest üsna kiiresti taastuda.

airedale terjeri bokseri segu

Lennuvaba kormoran arenes saarte elupaigas, mis oli kiskjatest vaba. Kuna tal ei olnud vaenlasi ja ta võttis toitu peamiselt sukeldudes mööda toidurikkaid rannajooni, muutus lind lõpuks lennuvõimetuks. Kuid pärast seda, kui saared avastasid inimese, pole saared kiskjatest vabad olnud. Aastate jooksul on saartele tutvustatud kasse, koeri ja sigu. Lisaks pole neil lindudel hirmu inimese ees ja neile saab hõlpsasti läheneda ja neid peale võtta.

Asjaolu, et seda ainulaadse kohanemisega lindu leidub nii väikeses levilas ja nii väikeses koguses, suurendab oluliselt tema haavatavust juhuslike sündmuste suhtes, nagu keskkonnakatastroofid (eriti naftareostus), äärmuslikud kliimasündmused ning haiguste või kiskjate sissetoomine. Kahjuks muutuvad sellised merehäired nagu El Niño * sündmused, üha äärmuslikumaks. Sellegipoolest võib selle kiire paljunemisvõime lubada tal katastroofidest taastuda seni, kuni elanikkond jääb kriitilisest tasemest kõrgemale.

Nende tegurite tõttu on lennukita kormoran üks maailma haruldasemaid linde. Charles Darwini uurimisjaama 2004. aastal läbi viidud uuring näitas, et nüüd on selle liigi populatsioon umbes 1500 isendit.

Kõik selle liigi populatsioonid asuvad Galapagose rahvuspargis ja merekaitsealal.

* El Niño - globaalne seotud ookeani-atmosfääri nähtus. Vaikse ookeani allkirjad, El Niño ja La Niña on olulised temperatuuri kõikumised Vaikse ookeani troopilise idaosa pinnavees