Galapagose suur fregattlind

Pildi allikas

Suur fregattlind ja suurepärane fregattlind

The Suur fregattlind meenutab tohutut musträsta, kes hõljub laisalt taevas. Fregati linnud kuuluvad perekonda Fregatidae, mis sisaldab viit liiki kogu maailmas. Galapagosel on kaks liiki: suur-fregattlind ja uhke-fregattlind. Neist kahest on fregattlinnul suurem levik kogu maailmas, seda leidub peamiselt kogu Vaikse ookeani troopilises piirkonnas ja India ookeanis.

Lind Magnificent Fregate on leitud Kariibi merelt ning Ameerika Vaikse ookeani ja Atlandi ookeani rannikult. Magnificent Fregate'i lindude Galapagose populatsiooni peetakse endeemiliseks alamliigiks.

saksa lambaliha rottweileri segu

Galapagosel võib neid kahte liiki näha kõrvuti pesitsemas, kuid kui fregattlinde õhus nähakse, on nad tavaliselt suurepärased fregattlinnud, kuna suure fregati linnud kipuvad toitu saama palju kaugemale merest. Nagu kolmel sarnasel Booby linnuliigil, väldivad sarnased Fregate Birdi liigid konkurentsi, toitudes erinevates kohtades.



Fregattlindude kahte liiki saab eristada nende helide järgi - suur-fregattlind teeb kalkuni moodi ‘ahmivat’ häält, samas kui suurepärane fregattlind teeb ragisevat või trummeldavat häält.

Suur-fregati linnud on suured, sillerdavate mustade sulgedega (emastel on kõhualune valge), pikkade tiibadega (isaste tiibade siruulatus võib ulatuda 2,3 meetrini) ja sügava kahvliga sabadega. Isastel on täispuhutavad punase värvusega kurgukotid, mille nad paaritumise ajal emaste ligimeelitamiseks üles paisutavad.

Mõlemal Fregate linnuliigil on äärmiselt kõrge tiibade siruulatus kehakaalu suhtes, mis võimaldab neil hõlpsalt lennata, lennata ülihästi ja suurepärase juhtimisega. Selle tõrjevahendi abil varastavad Fregati linnud tavapäraselt teistelt lindudelt toitu, haarates neil sabasulgedest kinni ja raputades neid seni, kuni nad oma toitu uuesti üles oksendavad.

Fregati linnud on aga võimelised tabama ka omaenda saaki. Kuna fregattlindudel on ainult väike õlinääre ja nende tiibadel on väga vähe veekindlust, ei saa fregattlindudel sukelduda ning nad peavad lootma oma suurepärasele vigurlennukile, et lendavaid kalu õhust välja kiskuda.

Fregattlinnud ei uju ega oska hästi kõndida ega saa tasapinnalt õhku tõusta. Nende tiibade siruulatuse ja kehakaalu suhe on suurem kui kõigil lindudel, nad on peamiselt õhust, suudavad jääda kõrgemale kauemaks kui nädalaks, maandudes ainult puude või kaljude ääres pesitsema või sigima.

Emaslindude ligimeelitamiseks lasevad isased fregattlinnud oma erkpunase kurgukoti õhku ja kõnnivad valjult, kui emased pea kohal mööduvad. Seejärel valivad emased sobiva isase ja maanduvad tema kõrvale. Isane vastab sellele, levitades oma tohutuid tiibasid emase ümber, et teda teiste isaste eest kaitsta. Allpool saate vaadata lühivideot Galapagose fregattlinnu paaritusrituaalist.

Pärast paaritumist munetakse seejärel üks muna ja kuigi Fregati linnupoeg võib lennata umbes viie kuu pärast, jääb ta vanematele ja on neist umbes aasta sõltuv. Selle pika investeeringu tõttu igasse tibusse saavad fregattlinnud paarituda vaid üks kord igal teisel aastal.

Tüüpiline on näha nii suuri alaealisi kui nende vanemad, kes ootavad toitmist. Kui nad istuvad lõputuid tunde kuuma päikese käes oodates, võtavad nad energiatõhusa kehahoia, milles nende pea ripub, ja nad istuvad nii paigal, et tunduvad surnuna. Aga kui vanem naaseb, ärkavad nad, ajavad pead ja karjuvad, kuni vanem suu lahti teeb. Nälga surnud alaealine surub pea vanemate kurku ja sööb viimaks toitu.




Foto viisakalt Dr Hays Cummins, Miami ülikool

brindle Ameerika pitbullterjer

Emased suurepärased fregattlinnud on mustad, kuid neil on valge rinna- ja kaelaosa küljed ning tiibadel pruun riba. Naiste suurepärastel sõrmelaudadel on sinise silmaga rõngas. Noorlindudel on valge pea ja osade all valge.

Fregattlinnud toituvad peamiselt kaladest ja ründavad ka teisi merelinde, et sundida neid oma sööki eemaletõmbama. Fregattlinnud ei mahu kunagi veele ja võtavad alati oma toiduained lendu.