Galapagose mõõkvaal

The Mõõkvaal või Mõõkvaal (Orcinus orca) on ka vähem tuntud kui 'mustmursk' või 'merihunt'. See on ookeani delfiinide perekonna (Delphinidae) suurim liik. Seda leidub kõikides maailmameredes, alates väga külmadest Arktika ja Antarktika piirkondadest kuni soojade troopiliste merede ja troopiliste külmade Galapagose saarte meredeni.

Orkad tulevad Galapagose saarestikku jahisõitudega ja sageli leiate neid merelõvide leiduvate kohtade lähedalt. Orcasid on nähtud jahtimas delfiine ja isegi Bryde vaalu. Orcad rändavad tuttavates rühmades või kaunades, kus domineeriv mees on kauna juht, kaasas kaks kuni neli emast ja noor Orca või kaks.





Orkad on mitmekülgsed ja oportunistlikud kiskjad. Mõned populatsioonid toituvad peamiselt kaladest, teised jahivad mereimetajaid, sealhulgas merilõvisid, hülgeid ja isegi suuri vaalu. Orca tüüpi on kuni viis, millest mõned võivad olla eraldi alamliigid või isegi liigid.

Orcad on väga sotsiaalsed. Mõned populatsioonid koosnevad matrilineaalsetest perekonnarühmadest (süsteem, kus inimene kuulub ema suguvõsasse), mis on kõigi loomaliikide seas kõige stabiilsemad. Orcase keerukat sotsiaalset käitumist, jahitehnikaid ja vokaalset käitumist on kirjeldatud kui kultuuri ilminguid.

Ehkki Orcas ei ole ohustatud liik, peetakse mõnda kohalikku populatsiooni ohustatuks või ohustatuks reostuse, saakliikide ammendumise, kalapüügi ja laevadega seotud konfliktide, elupaikade kadumise ja vaalapüügi tõttu. Metsikuid Orcasid ei peeta tavaliselt inimesele ohuks. Siiski on olnud üksikuid teateid vangistuses elavate orkade ründamisest oma käitlejaid mere teemaparkides.

Orca on oletatavasti üks vanimaid delfiiniliike, kuid tõenäoliselt pole see sama vana kui perekond (Delphinidae) ise, mille arvatavasti pärineb vähemalt viis miljonit aastat.

Nime Orca (mitmuses Orcas) andsid neile loomadele algselt vanad roomlased. Mõistet „ork” on kasutatud suure kala, vaala või merekoletise kirjeldamiseks. Nüüd peetakse seda Orca jaoks vananenud vasteks.

valged ja pruunid pitbulli kutsikad

Nime ‘tapjavaal’ kasutatakse laialdaselt inglise keeles. Kuid alates 1960. aastatest on ‘Orca’ populaarsus selle liigi tuvastamiseks üldnimetusena pidevalt kasvanud ja nüüd kasutatakse mõlemat nimetust. Liiki nimetatakse enamikus teistes Euroopa keeltes Orcaks.

Orcasid nimetatakse mõnikord mustaks, rühmaks, kuhu kuuluvad pilootvaalad, pügmeed ja valemõrvarad ning melonipäised vaalad. Liigi endine nimi on grampus. Seda kasutatakse nüüd harva ja seda ei tohiks segi ajada Grampuse perekonnaga, mille ainus liige on Risso delfiin.

Orca omadused

Orkad on selgelt tähistatud, musta selja, valge rinna ja külgedega ning silma kohal ja taga valge laik. Orka vasikad sünnivad kollaka või oranži varjundiga, mis pleegib valgeks. Orkadel on raske ja jässakas keha ning suur seljauim, mille uimede taga on tumehall ‘sadulaplaan’. Isaste Orcade pikkus võib olla 6–8 meetrit (19–26 jalga) ja kaal üle 6 tonni; on teatatud, et eriti suured isased on jõudnud lähemale 8 tonnile. Emased orkad on väiksemad, kasvades 5–7 meetrilt ja kaaluga umbes 5 tonni. Suurim Orca, mis on kunagi registreeritud, oli Jaapani ranniku lähedal olnud mees, mõõtmetega 9,8 meetrit (32 jalga) ja kaalus üle 8 tonni. Sündinud vasikad kaaluvad umbes 180 kilogrammi ja on umbes 2,4 meetrit pikad (8 jalga). Orcase suur suurus ja tugevus teevad neist kiireimad mereimetajad, kelle kiirus ületab sageli kiirust üle 56 km / h (35 miili tunnis).

Erinevalt enamikust delfiinidest on Orca rinnauim suur ja ümar ning seda kasutatakse rohkem aeruna kui teistes delfiiniliikides. Isastel on rinnauimed oluliselt suuremad kui emastel. Umbes 1,8 meetri kõrgusel on isase seljauim rohkem kui kaks korda suurem kui emastel ja see on pigem kolmnurkse kujuga, kõrge, pikliku võrdhaarse kolmnurgaga, samas kui emase seljauim on lühem ja üldiselt kõveram.

Täiskasvanud isased orkad on väga iseloomulikud ja neid ei segata tõenäoliselt teiste mereelukatega. Parasvöötmes eemalt vaadates võib täiskasvanud emaseid ja noorukeid segi ajada paljude teiste liikidega, näiteks valetapja vaalaga või Risso delfiiniga.

Orca vaalade paljundamine

Emased Orcad saavad küpseks umbes 15-aastaselt. Seejärel on neil polüestroosse tsükli perioodid (korduvad füsioloogilised muutused, mis on põhjustatud reproduktiivhormoonidest), kusjuures mittetsüklilised perioodid on kolm kuni kuusteist kuud. Rasedusperiood varieerub viieteistkümnest kaheksateist kuuni. Emased sünnitavad ühe järglase umbes kord viie aasta jooksul. Sünnid toimuvad igal aastaajal, kõige populaarsemad kuud on talvel. Vasikad põetavad kuni kaks aastat, kuid hakkavad tahket toitu võtma umbes kaksteist kuud. Noorte vaalade hooldamisel osalevad kõik Orca podi elanikud, sealhulgas igas vanuses isased.

Lehmad (emased orkad) pesitsevad kuni 40. eluaastani, see tähendab, et keskmiselt kasvatavad nad kogu elu jooksul kokku viit järglast. Tavaliselt elavad naised viiekümne eluaastani, kuid võivad erandjuhtudel ellu jääda ka kaheksakümnendate või üheksakümnendateni. Mehed saavad suguküpseks 15-aastaselt, kuid paljunevad tavaliselt alles 21. eluaastani. Mehed elavad keskmiselt umbes 45 ja erandjuhtudel kuni 90 aastat. Vangistuses elavate Orcade eluiga on oluliselt lühem, tavaliselt alla 25 aasta.

Orca vaalade levitamine

Orke leidub kõigis ookeanides ja enamikus meredes, sealhulgas (vaalaliste puhul ebaharilikult) Vahemeres ja Araabia meres. Kuid nad eelistavad jahedamat parasvöötme ja polaarpiirkonda. Ehkki mõnikord täheldatakse neid sügavas vees, eelistatakse rannikualasid tavaliselt pelaagilistele keskkondadele.

Orca vaalade käitumine

Orcas suudab ellu jääda enamikus veetemperatuurides. Indoneesia ja Filipiinide vetes nähakse harva. Hinnangut kogu maailma elanikkonna kohta pole. Kohalike hinnangute kohaselt on Antarktikas 70 000–80 000, Vaikse ookeani troopilises piirkonnas 8 000 (ehkki troopilised veed ei ole Orca eelistatud keskkond, tähendab selle piirkonna suur suurus, 19 miljonit ruutkilomeetrit, Orcasid on tuhandeid), kuni 2000 Jaapan, 1500 jahedama Vaikse ookeani kirdeosa ja 1500 Norra lähistel. Lisades uurimata alade kohta väga ligikaudsed hinnangud, võib kogu elanikkond olla umbes 100 000.

Orcase rändemustreid ei mõisteta piisavalt. Igal suvel ilmub Briti Columbia ja Washingtoni osariigi rannikule sama elanik Orcas. Pärast aastakümneid kestnud uuringuid pole siiani teada, kuhu need loomad ülejäänud aasta lähevad.

chiwawa terjerite segu kutsikad

Orkad tõstavad oma keha sageli veest välja käitumisega, mida nimetatakse spioonihüppeks. Orcase igapäevane käitumine jaguneb üldjuhul neljaks tegevuseks: toidu otsimine, reisimine, puhkamine ja suhtlemine. Orkad on oma suhtlemisel tavaliselt entusiastlikud, tegutsedes näiteks rikkumiste, spioonide hüppamise ja sabalöögiga.

Orcasid võib näha ka pringlite, teiste delfiinide, hüljeste ja merilõvidega ujumas, mis on mõnikord tavaline saak. Orcad on pidevalt liikvel, mõnikord sõidavad nad päevas kuni 160 km (100 miili), kuid neid võib üldises piirkonnas näha kuu või kauem. Orca kaunade ulatus võib olla kuni 1300 km (800 miili) või nii väike kui 320 km (200 miili).

Orkad murduvad tavaliselt, tõstes sageli kogu keha veest välja.

Orca tipukiskja

Orca on tipukiskja (kiskjad, keda täiskasvanuna looduses tavaliselt ei röövita). Mõnikord nimetatakse neid ‘mere huntideks’, kuna nad jahivad hundidena salkades. Keskmiselt sööb Orca päevas 227 kilogrammi (500 naela) toitu.

Orcad röövivad mitmekesist liiki. Konkreetsed populatsioonid näitavad siiski konkreetsete saakliikide kõrget spetsialiseerumist. Näiteks on mõned Norra ja Gröönimaa mere populatsioonid spetsialiseerunud heeringale ja järgivad igal sügisel rändeteed Norra rannikule. Teised piirkonna populatsioonid röövivad hülgeid. Vaikse ookeani kirdeosas asuvate vaalade välivaatlustel oli lõhe 96% loomade toidulauast, 65% lõhest oli suur ja rasvane Chinook. On täheldatud, et nad ujuvad läbi väiksemate lõheliikide koolkondi, rünnates ühtegi neist.

Kuigi Orcas elanikelt ei ole kunagi täheldatud, et nad sööksid teisi mereimetajaid, on nad teadaolevalt põhjuseta kiusanud ja tapnud pringleid ja hülgeid.

Kalasööjad Orcad röövivad 30 kalaliiki, eriti lõhet (sh Chinook ja Coho), heeringat ja tuunikala, aga ka peesitsevaid haid, ookeanilisi valgeid haid ja siledaid vasarapäid. Uus-Meremaal on täheldatud ka tapjavaalade jahti. Samuti on sihtmärkideks peajalgsed, näiteks kaheksajalad ning lai valik kalmaare ja roomajaid, näiteks merikilpkonnad.

Orkade rühmad ründavad isegi suuremaid vaalalisi nagu Minke vaalad, hallid vaalad ja väga harva kašelottid või sinivaalad. Orkad otsustavad rünnata enamasti noori või nõrku vaalu. Viie või enama orkaga rühm võib aga rünnata terveid täiskasvanud vaalu. Pulli kašelottidest välditakse, kuna nad on orkade tapmiseks piisavalt suured, võimsad ja agressiivsed.

Noorvaala jahtides jälitab rühm Orcasid teda ja tema ema, kuni nad mõlemad on kulunud. Lõpuks õnnestub orkadel paar eraldada ja ümbritseda noor vaal, mis takistab tal hingamisele naasmist pinnale. Vaalad uputatakse tavaliselt sel viisil. Emaste kašelottide kaunad võivad mõnikord end kaitsta orkade rühma eest, moodustades vasikate ümber kaitseringi nii, et helbed on suunatud väljapoole. See moodustis võimaldab neil kasutada Orcade tõrjumiseks oma võimsaid nõtkeid. Suurte vaalade küttimine võtab aga palju aega, tavaliselt mitu tundi. On teatatud ka Orca kannibalismist.

sinise koonuse puugikoer

Teiste mereimetajate saakliikide hulka kuulub enamik hülge- ja merilõviliike. Morsaseid ja merisaaraid võetakse harvemini ja jääkarusid võetakse harva.

Vaikse ookeani põhjaosas asuvatel kalasöövatel Orcadel on keeruline, kuid äärmiselt stabiilne sotsiaalse grupeerimise süsteem. Erinevalt teistest imetajaliikidest, kelle sotsiaalne struktuur on teada, elab mõlema soo elanik Orcas kogu elu oma emaga. Seetõttu põhinevad Orca ühiskonnad matriliinidel, mis koosnevad ühest naisest (matriarhist) ja tema järeltulijatest. Matriarhi pojad ja tütred moodustavad osa liinist, nagu ka nende tütarde pojad ja tütred. Matriliini keskmine suurus on üheksa looma.

Kuna naised võivad elada kuni üheksakümmend aastat, pole haruldane, et neli või isegi viis põlvkonda reisivad koos. Need rühmad on väga stabiilsed. Isikud eralduvad matrilineaalsest rühmast paarituseks või söödaks ainult kuni paar tundi korraga. Matriliinist pole kunagi registreeritud üksikisiku püsivat väljaajamist.

Orca hääletamine

Nagu teised delfiinid, on ka Orcad väga häälekad. Nad toodavad mitmesuguseid klikke ja vilesid, mida kasutatakse suhtlemiseks ja kajamiseks. Häälestuse tüübid varieeruvad sõltuvalt tegevusest. Puhkamise ajal on nad palju vaiksemad, helistades aeg-ajalt kõnet, mis erineb aktiivsema käitumise korral kasutatavatest kõnedest.

Orca emasid on täheldatud poegade dialektis treenimas. Ema kasutab vasika koolitamisel kaunade murde lihtsustatud versiooni, omamoodi beebijuttu. See viitab sellele, et Orca häälitsusel on lisaks instinktsele ka õpitud alus.

Orkad on hästi tuntud oma vaimse võimekuse poolest. Uuringud on näidanud, et Orcal on silmapaistev mälu.

Orca looduskaitse

Keskkonna halvenemine, saakloomaliikide ammendumine, konfliktid kalapüügiga ja elupaikade kadumine on praegu Orcase jaoks kõige olulisemad ohud kogu maailmas.

must Austraalia lambakoera laborisegu

Vaikse ookeani kirdeosas asuva Orcase elanike peamise toiduallika enamiku lõheliikide varud on viimastel aastatel dramaatiliselt vähenenud. Alaska ja Aleuudi saarte läänerannikul on hüljeste ja merilõvide populatsioon samuti oluliselt kahanenud. Kui toitu on vähe, peab Orcas oma mullist energia saamiseks ammutama, mis veelgi suurendab saasteainete mõju. 2005. aastal loetles Ameerika Ühendriikide valitsus Orcase lõunapoolsete elanike kogukonna ohustatud liikide seaduse kohaselt ohustatud populatsioonina.

Laevandusest, puurimisest ja muust inimtegevusest tulenev müra võib häirida Orcase akustilist suhtlust ja kajamist. 1990. aastate keskel kasutati hüljeste peletamiseks lõhefarmide valju veealust müra. Seejärel vältis Orcas ümbritsevaid veekogusid. Lisaks on kõrge intensiivsusega merelokaar saanud Orcase uueks hädaallikaks. Orcad on vaalavaatlejate seas populaarsed, mis võib muuta Orca käitumist ja Orcase stressi tekitada, eriti kui paadid lähevad Orcasele liiga lähedale või blokeerivad nende sõiduliini.

Orkad ja inimesed

Metsikute Orcade rünnakuid inimeste vastu on vähe. Kaks sellist registreeritud juhtumit hõlmavad poissi, keda süüdistatakse Alaskal ujudes, ja Orcas, kes üritab kallutada jääkihte, millel seisis Terra Nova ekspeditsiooni fotograaf.

Inimesi ründavad metsikud orkad on palju levinumad vangistuses elavad orkad, kes ründavad inimesi, kas nende käitlejaid või sissetungijaid. ABC News on teatanud, et Orcas on alates 1970. aastatest rünnanud ligi kaht tosinat inimest.

Nime “Killer Whale” võib eeldada ebaõiglasena, orkadel on halb maine, kuid see pole siiski nii halb kui inimese maine. Orkad tapavad ellujäämise ja ellujäämise nimel, kuid inimesed tapavad sportimiseks või vaaladest leitud ainetest kasu saamiseks.

Orkad on väga uudishimulikud vaalad ja kui ujute või snorgeldate, siis ärge jätke kasutamata võimalust neid näha või isegi neist pilti teha, hoidke lihtsalt ettenägelikku distantsi, et nad ei segaks neid kõiges, mida nad teevad. Muidugi ei ole soovitatav minna vette, kui nad söövad. Kui inimesed on vees, võiksid nad läheneda, et kontrollida ja jätkata. Noored on uudishimulikumad kui täiskasvanud.