Galapagose maa Iguana

REKLAAM Pildi allikas

The Galapagose maa Iguana meenutab mineviku-lohe müütilisi olendeid pikkade sabade, küüniste jalgade ja okaste harjadega. Maa-iguaanidel on terav seljahari, mis kulgeb mööda kaela ja selga. Nad on tugeva kehaga, paksude tagajalgade ja väiksemate esijalgadega.



Maa-iguaanadel on lühike nüri pea ja pleurodont-hambad (kui hambad on külgedelt kinnitatud lõualuu siseküljele, nagu mõnel sisalikul). Selle saba on pagasiruumist üsna pikk. Tegelikult on need kahjutud sisalikud tänapäeval elus, kuid ohustatud oma kodumaal.



Galapagose saartel leidub kahte Iguana liigi liiki - ‘Conolophus subcristatus’ on kodustatud kuuele saarele ja ‘Conolophus pallidus’ leidub ainult Santa Fe saarel. Nende kollakasoranž kõht ja pruunikaspunane selg muudavad nad värvilisemaks kui nende nõod Marine Iguana . Nende pikkus on üle meetri (3 jalga), selle liigi isane kaalub 13 kilogrammi.

Maa-iguaanad elavad saarte kuivemates piirkondades ja hommikuti leitakse neid ekvatoriaalse päikese all. Keskpäikese kuumuse eest pääsemiseks otsivad nad aga kaktuse, kivide, puude või muu taimestiku varju.

Öösel magavad nad oma keha soojuse säilitamiseks maasse kaevatud urgudes. Maa-iguaanad näitavad põnevat suhtlemist Darwini Finchidega, tõstes end maast üles ja võimaldades väikestel lindudel puuke eemaldada.

Maa-iguaanid toituvad peamiselt madalakasvulistest taimedest ja põõsastest, nagu kaktus, samuti langenud viljadest ja kaktusepadjadest, sealhulgas taimede okastest. Need mahlakad taimed pakuvad neile pika ja kuiva perioodi jooksul nii vajalikku toitu kui ka niiskust.

Maa-iguaanid saavad küpseks 8–15-aastaselt. Mehed on territoriaalsed ja kaitsevad agressiivselt konkreetseid piirkondi, kuhu tavaliselt kuulub rohkem kui üks naine. Territoriaalsed väljapanekud hõlmavad kiiret pea noogutamist ja mõnikord hammustamist ja saba viskamist.

Pärast paaritumisperioodi rändavad emased iguaanid pesitsemiseks sobivatele aladele ja munevad liivasesse pinnasesse kaevatud urgu 2–25 muna. Emaslind kaitseb uru lühikest aega, et vältida teiste emaste pesitsemist samas kohas.

husky ja kuldne retriiver

Noored iguaanid kooruvad 3-4 kuud hiljem ja pesast välja kaevamiseks kulub umbes nädal. Kui nad elavad üle esimestel rasketel eluaastatel, kui toitu on sageli vähe ja kiskjad on ohuks, võivad maa-ijuaanid elada üle 50 aasta.

Osa kuivama keskkonnaga kohanemisest sisaldab energia säästmist aeglase liikumisega. See muudab loomad tunduvad laisad või rumalad. Iguaanide maa kaevub maasse, luues tunneleid, mis pakuvad pesitsuskohta, päeval varju ja kaitset öösel.

Charles Darwin külastas Galapagost 1835. aastal, ta kirjutas maa-iguaanide rohkusest. Kui vaalapüüdjad ja asunikud hakkasid 1800-ndate alguses Galapagost külastama, tõid nad endaga kaasa kitsed, sead, koerad, kassid ja muud koduloomad. Aja jooksul põgenesid need loomad või hüljati drastiliste tulemustega. Kassid jahivad noori iguaanasid ja koerad täiskasvanuid. Kitsed hävitavad terved taimestikualad, millest iguaanid toiduks sõltuvad. Täna on rikkalikud iguaanid, millest Darwin kirjutas Santiago saar on välja surnud. Mõnel teisel saarel on need peaaegu kadunud.