Galapagose pingviin

REKLAAM Pildi allikas

The Galapagose pingviin on Galápagose saarte endeemiline pingviin. See on ainus pingviin, kes elab troopilises keskkonnas ekvaatoril.

Galápagose pingviin jääb ellu tänu Humboldti hoovusest tulenevatele jahedatele ookeanitemperatuuridele ja Cromwelli hoovuse poolt tekitatud suurtele jahedatele vetele. ( Vaadake Galapagose ookeani ).



Galapagose pingviinide lähimad sugulased on Aafrika pingviin , Magellanic Pingviin ja Humboldti pingviin .



Galapagose pingviin esineb peamiselt Fernandina saarel ja Isabela saare läänerannikul, kuid väikesed populatsioonid on hajutatud teistel saartel Galapagose saarestikus.

Galapagose pingviini omadused

Galápagose pingviin on sooja ilmaga pingviinidest väikseim. Selle kõrgus on ainult 16–18 tolli (40–45 sentimeetrit) ja kaal on vaid 5 naela (2–2,5 kilogrammi). Galapagose pingviinidel on õhuke valge riba, mis jookseb nende lõua all. Nende kõhu ümber on must tagurpidi hobuseraua kuju. Ehkki Galapagose pingviinidel on lindistamise muster sarnane omaga Magellani pingviinid , on Galapagose pingviinid tunduvalt väiksemad ja nende peamine must riba nende esiosa ümber on palju õhem.

Galápagosi pingviinide nokk on teiste parasvöötme nõbude nokast pikem ja peenem. Täiskasvanud pingviinidel on uuena sinakasmust pea, selg ja rüüstad. Vanemad kulunud suled, tuhmid kuni pruunid ja välimuselt mõnevõrra räsitud.

Galapagose pingviinidieet

Galapagose pingviinid söövad enamasti väikseid kalu, näiteks mullet ja sardiini. Nad sõltuvad ookeani hoovustest, et tuua kalad oma toitumisalale. El Nino (ülemaailmne seotud ookeani-atmosfääri nähtus) ränk ilm põhjustas umbes 20 aastat tagasi tõsise toidupuuduse. Sel ajal suri üle 70% Galapagose pingviinidest.

Galapagose pingviinikäitumine

Galapagose pingviinid pole rändavad, nad püsivad parasvöötmes aastaringselt. Selle pingviini üks peamisi probleeme on jaheduses hoidmine. Ekvaatori lähedal elades võivad temperatuurid päeval tõusta üle 100 kraadi Fahrenheiti (38 kraadi). Galapagose pingviinid hoiavad jahedust, ujudes ja päeval Vaikse ookeani Cromwelli voolu külmas vees toitu jahtides.

Jahedatel öödel nad magavad ja pesitsevad maal. Galápagose pingviin hoiab oma lestad välja, et kuumus nende kehast pääseks. Nad kaitsevad oma jalgu päikesepõletuse eest, hoides maal olles lesta üle jala.

Galapagose pingviini paljundamine

Galapagose pingviinid kasutavad auke ja tavaliselt munetakse kaks muna. Nad paarituvad ja paljunevad ainult siis, kui toitu on palju. Sageli kasvatatakse ainult ühte tibu. Mõlemad vanemad hoiavad mune 38–40 päeva. Tibude eest hoolitsevad nii isased kui ka emased. Tibu valvatakse pärast koorumist umbes 30 päeva. Seejärel tibud moltuvad ja saavad oma täiskasvanud suled ning muutuvad iseseisvaks umbes 60–65 päeva jooksul.

Galapagose pingviinikiskjad

Kiskjate hulka kuuluvad Galapagose hai ja aeg-ajalt pitsat. Kaldal on pingviinimunad ja tibud kiskluse all Galapagose kull ja tutvustas rotte.

Galapagose pingviinikaitse

Galapagose pingviin on ohustatud, populatsiooni suurus on 2004. aastal hinnanguliselt umbes 1500 inimest, selgus Charles Darwini uurimisjaama uuringust. Elanikkond langes 1980ndatel murettekitavalt 65%, kuid taastub aeglaselt. Seetõttu on tegemist haruldasema pingviiniliigiga (staatus, mis omistatakse sageli ekslikult Kollasilmne pingviin ).

Elanikkonna taset mõjutavad El Niño lõunapoolse võnkumise mõjud, mis vähendab madalate kalade kättesaadavust, põhjustades vähest paljunemist või nälga. Antropogeensed tegurid (nt naftareostus, kalapüügi kaaspüük ja konkurents) võivad aga selle liigi käimasolevale hukkumisele lisanduda. Isabela saarel võivad asustatud kassid, koerad ja rotid rünnata pingviine ja hävitada nende pesad.