Galapagose raudteelind

Pildi allikas

Perekonna ‘Rallidae’ linde nimetatakse rööbasteks. The Galapagose raudteelind on Galapagose saartele endeemiline väike raudtee. See sarnaneb tihedalt seotud ameeriklaste Black Railiga. Seda on ohustanud asustatud liigid, näiteks kitsed ja kassid, ning seda peetakse haavatavaks.

Galapagose raudteelind on väike (15 sentimeetrit) peaaegu lennuvõimetu maa peal elav lind. Sellel on tume sulestik, must ja hallima pea ja rinnaga kombinesoon ning seljal valged laigud. Sellel on punakasilm, must arve ja lühikesed, peaaegu kasutud tiivad. Nad on väga häälekad ja paljude kõnedega.

Galapagose raudteelinnud toituvad selgrootutest, enamasti tigudest, isopoodidest, sudukestest, putukatest, sipelgatest, võttes ka marju ja mõnda seemet. Nad toituvad päeval, liikudes mööda maad lehti visates ja uurides lehepraaki.



Raudteelindude keha on tavaliselt piisavalt kitsas, et võimaldada neil libiseda läbi tiheda taimestiku, näiteks soodes, kus nad tavaliselt elavad.

Galapagose raudteelinnud jäävad tavaliselt maapinnale ja neid on raske näha. Nad on salajased ja mõnikord öösel harjumuspärased. Tavaliselt pigem kuuldud kui nähtud, tekitavad nad liigile omaseid teatud kõnesid ja kräunumisi.

Nendel väikestel ja keskmise suurusega lindudel on mõõdukad kuni pikad jalad ja pikad varbad, mis on eeliseks pehme maa peal kõndimisel või jooksmisel.

Galapagose raudteelinnud nipsutavad sageli oma lühikesi saba, mis on ülespoole kukkunud. Raudteelinnud on tavaliselt, kuid mitte alati halli värvi, mõnikord on nad pruunid ja tuhmid punased. Nende sulestik on tavaliselt lõdva tekstuuriga ning mees- ja naissoost välimus on sarnane.

Raudteelindude nokad varieeruvad sõltuvalt liigist kangekaelsest kuni piklikuni. Rööpad on kõigesööjad, kuid paljud liigid söövad valdavalt väikeloomi. Raudteelindude pesad on üldiselt hästi peidetud ja hästi eraldatud. Sidurid sisaldavad sageli 6–12 muna ning nende inkubeerimisel osalevad tavaliselt nii isased kui ka emased. Koorumisel katab poegi enamikul liikidel must või pruunikas udusulg ja nad lahkuvad pesast kohe pärast koorumist.

Tunnustatakse umbes 132 liiki, millest mõned on olulised jahilinnud.

Galapagose saarte liikidel on lennuvõimetus iseseisvalt arenenud.