Galapagose lühikõrvane öökull

REKLAAM Pildi allikas

The Lühike kõrvakull (Asio flammeus) on perekonda Asio kuuluv liik-öökull. Neid tuntakse kui „kõrvakullid”, kuna neil on sulgedest kimbud, mis sarnanevad imetajatega kõrvadele. Nende kõrvakimbud on mõnikord nähtavad ja mõnikord mitte. Need öökullid kuvavad tavaliselt oma kimbud, kui nad on kaitsepoos. Lühikõrvane öökull on avatud maal ja rohumaadel.

Lühikõrvane öökull on keskmise suurusega öökull, mille pikkus on keskmiselt 34–43 sentimeetrit (13–17 tolli) ja kaal 206–475 grammi (11–13 untsi). Sellel on suured silmad, suured pead, lühikesed kaelad ja laiad tiivad. Selle nokk on lühike, tugev, konksuline ja must. Selle sulestik on laigult punakas- kuni pruunikas, trellitatud saba ja tiibadega. Ülemine rind on oluliselt triibuline.

Lühikese kõrvaga öökulli tiibade siruulatus jääb vahemikku 85–103 sentimeetrit (38–44 tolli). Emased on isastest veidi suuremad. Kollakasoranžid silmad on liialdatud mõlemat silma ümbritsevate mustade rõngastega ja silmi ümbritsevad suured, valkjad sulgede kettad kui mask.





Lühikõrvalist öökulli leidub kõigil mandritel, välja arvatud Antarktika ja Austraalia. See on üks suurimaid lindude levikuid. Lühikõrvane öökull aretub Euroopas, Aasias, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, Kariibi merel, Hawaiil ja Galápagose saartel. Lühikõrvane öökull on osaliselt rändav, liikudes levila põhjaosast talvel lõunasse. On teada, et lühikõrvane öökull kolib näriliste populatsioonide piirkondadesse. Lühikõrvane öökull pesitseb maapinnal preeria, tundra, savanni või heinamaa elupaikades.

Pesasid varjab madal taimestik ja neid võib kergelt umbrohi, rohi või suled vooderdada. Tüüpilises siduris leidub umbes 4–7 valget muna, kuid siduri suurus võib jõuda kümmekonna munani aastail, kui hernes on rikkalik. Aastas on üks poeg. Munad inkubeeritakse emase poolt enamasti 21 - 37 päeva. Järeltulijad lendavad veidi üle nelja nädala. Teadaolevalt meelitab see öökull kiskjaid pesast minema, kuna näib, et neil on sanditud tiib.

Lühikõrvalise öökulli suguküpsus saavutatakse ühe aastaga. Pesitsusaeg kestab põhjapoolkeral märtsist juunini, tipp on aprillis. Sel ajal võivad need öökullid koguneda karjadesse.

Pesitsushooajal teevad isased emaste ligimeelitamiseks lennult endast suurepäraseid vaatemänge. Isane heidab kurameerimisväljakul tiibadega lehvitava pesa kohale. Need öökullid on üldiselt monogaamsed (neil on suhtes vaid üks paariline).

Jaht toimub enamasti öösel, kuid see öökull on ööpäevane (päeval aktiivne ja öösel puhkab) ja krepuskulaarne (peamiselt hämaras aktiivne), samuti öine (päeval magab ja on öösel aktiivne). See kipub lagedatel põldudel ja rohumaadel lendama ainult maapinnast kõrgemale, kuni kõigepealt langeb saaklooma jalgadele.

Samal lagedal alal võib jahti pidada mitu öökulli. Selle toit koosneb peamiselt närilistest, eriti mädanikest, kuid see sööb teisi väikseid imetajaid ja mõnda suurt putukat. Mõnikord kipub see sööma isegi väiksemaid linde. Selle lend on ebaregulaarsete tiivalöökide tõttu iseloomulikult floppy.

Lühikõrvalistel öökullidel on kriimuline kooretaoline kõne. Raspy ’waowk, waowk, waowk’ või ‘toot-toot-toot-toot-toot-toot’ helid on levinud. Aretusaladel kostab ka valju ‘eeee-yerp’. Lühikõrvalised öökullid vaikivad aga talvistel aladel.

kuldse retriiveri kääbuspuudli segu