Galapagose vaalahai

Pildi allikas

The vaalhai (Rhincodon typus) on aeglane filtritoit (loomad, kes toituvad veest hõljuvate ainete ja toiduosakeste kurnamise teel) hai, mis on suurim eluskalaliik, ulatudes kuni 18 meetrini. Vaalhaid on kogu Galapagosel harva ja neid leidub peamiselt avavees. Need on hallikaspruuni värvusega pleekinud kahvatumaks alaküljeks ja neil on valge täpiline muster.

Filtrisööturina on sellel avar suu, mille laius võib olla kuni 1,5 meetrit (4,9 jalga) ja mis sisaldab 300-350 rida pisikesi hambaid. Sellel on viis suurt paari lõpuseid. Kaks väikest silma asuvad haide laia ja lameda pea ees.

Vaalhaide nahk võib olla kuni 10 sentimeetrit (3,9 tolli) paks. Hail on paar seljauime ja rinnauime. Noorvaalhaide saba ülemine uim on suurem kui alumine, samas kui täiskasvanud saba muutub poolkuukujuliseks (või poolkuu kujuliseks). Vaalhaide spiraalid (kaubanduskeskuse avad mõnede loomade pinnal, mis tavaliselt viivad hingamissüsteemi) on just silmade taga.



Vaalhai ei ole tõhus ujuja, kuna kogu keha kasutatakse ujumiseks, mis on kalade jaoks harjumatu ja aitab keskmiselt kiirendada vaid umbes 5 kilomeetrit tunnis (3,1 miili tunnis).

Arvatakse, et vaalhai on tekkinud umbes 60 miljonit aastat tagasi. Nimi „vaalhai' tuleneb kalade füsioloogiast; see tähendab sama suur ha kui vaal, kellel on sarnane filtrisööturi söömisrežiim.

Lõuna -Aafrika marmorkoer

Vaalhai elab maailma troopilistes ja parasvöötmes. Kui arvatakse, et see on peamiselt pelaagiline (avameri või ookean, mis ei asu ranniku lähedal), siis haide hooajalised söötmiskogumid esinevad mitmes rannikualal, näiteks Galapagos.

Vaalhai on üksildane ja teda nähakse rühmades harva, välja arvatud juhul, kui ta toitub rohke toiduga kohtades. Isasloomad jäävad kaugemale kui naised (mis näivad eelistavat konkreetseid asukohti).

Vaalhai on filtrisöötjana üks kolmest teadaolevast filtriga toituvast hailiigist (koos peesitushai ja megamouthhai). Toitub fütoplanktonist, makrovetikatest, planktonist, krillist ja väikestest nektoonilistest eludest, näiteks väikestest kalmaaridest või selgroogsetest.

Vaalahai paljunemisharjumused on ebaselged. Arvatakse, et vaalhaid on munarakud (munevad loomad, kelle emasloomal ei ole embrüonaalset arengut vähe või üldse mitte), kuid emase kinnipüüdmine 1996. aasta juulis, kes oli rase 300 kutsikaga, näitab, et nad on munasööjad. Munad jäävad kehasse ja emased sünnitavad elusalt noori, kelle pikkus on 40–60 sentimeetrit. Arvatakse, et nad saavad suguküpseks umbes 30-aastaselt ja eluiga on hinnanguliselt vahemikus 70 kuni 180 aastat.

Vaalhai on suunatud kutselisele kalapüügile mitmel alal, kus nad hooajaliselt kokku saavad. Populatsioon on teadmata ja IUCN peab liiki haavatavaks. Filipiinidel on 1998. aastal keelatud vaalhaide igasugune kalapüük, müük, import ja eksport ärilistel eesmärkidel, millele järgnes Taiwan 2007. aasta mais.