Gentoo pingviin

Pildi allikas

The Gentoo pingviinid on kiireim veealune ujumislind, saavutades kiiruse 36 kilomeetrit tunnis (22,3 miili tunnis). Gentoo pingviinid pesitsevad suurtes ja lärmakates pesitsuskolooniates, mis asuvad liivarandade või sindelirandade kõrval Falklandi saarte ümbruses enam kui 80 kohas. Saartel on umbes 300 000 pesitsevat paari.

The Gentoo pingviin on kergesti äratuntav laia valge triibuga, mis läheb üle nende pealae ühest silmast teise. Gentoo pingviinidel on väga erkoranž nokk. Tibudel on hallide esiosadega hall seljaosa. Täiskasvanud Gentoo pingviinid jõuavad 75–90 sentimeetri kõrgusele. Gentoo pingviinid on jäiga sabaga perekonna suurimad esindajad.





Isaste maksimaalne kaal on vahetult enne moltimist umbes 8 kilogrammi ja miinimumkaal umbes 5,5 kilogrammi vahetult enne moltimist. Naiste maksimaalne kaal on vahetult enne moltimist 7,5 kilogrammi, kuid pesas tibusid valvates langeb nende kaal alla 5 kilogrammi. Gentoo pingviinid on kõige arglikumad pingviiniliigid.

lühikesed sinised nina pitbullid

Gentoo pingviinidieet

Gentoo pingviinid on oportunistlikud toitjad ja Falklandi ümbruses on teadaolevalt umbes võrdne osa kaladest, koorikloomadest ja kalmaaridest. Gentoo pingviinid elavad peamiselt koorikloomadest, näiteks krillidest, kusjuures kalad moodustavad toidust vaid umbes 15%.

Gentoo pingviinikäitumine

Täiskasvanud Gentoo pingviinid võtavad oma tibudele toitu otsides ette kolooniast umbes 24 kilomeetri (15 miili) kaugusel. Keskmiselt sukeldutakse sügavamale kui Lõuarihmaga pingviinid ja Adelie pingviinid konkurentsi vältimiseks. Erinevalt teistest pingviinidest, näiteks Adelies , Saavad Gentoo pingviinid muneda asendussiduri, kui kaotavad algse siduri.

Gentoo pingviinide paljundamine

Septembris või oktoobris munevad Gentoo pingviinid tavaliselt kaks muna üksteisest kolm päeva eraldi. Teine muna on sageli väiksem kui esimene. Seejärel valvavad vanemad innukalt mõlemat muna, kuni nad umbes 5 nädalat hiljem kooruvad.

Tibude ellujäämine sõltub sageli toidu kättesaadavusest ja kiskjate puudumisest. Kui toitu napib, söödavad vanemad eelistatavalt kahest tibust tugevamat, ohverdades nõrgema.

Tibud viibivad pesas umbes kuu, sel ajal moodustavad nad lasteaiarühmad või sõimed, samal ajal kui nende vanemad toitu peavad. Umbes 3 kuu pärast (tavaliselt jaanuaris) kasvavad tibud oma täiskasvanud suled ja suudavad ise välja minna.

Gentoo pingviinikiskjad

Gentoo pingviinimune võtavad skuad (merelinnud perekonnast Stercorariidae). Noori pingviine röövivad kaitsekarbid, karakarad (pistrikud), kaljakajakad, hiid-petelsid ja metsikud kassid, vanemaid linde aga leopardhülged. Kolooniate ümber liikudes tasandavad pesasid sageli ükskõiksed elevandihülged.

Gentoo pingviinide kaitse

Hinnanguliselt on üle 250 000 paari gentoo-pingviine ja IUCN-i 2000. aasta punane nimekiri on need loetletud kui madalama riskiga - peaaegu ohustatud.