Hiiglaslik pandakaru

Pildi allikas

The Hiiglaslik Panda (must-valge kassijalg) (Ailuropoda melanoleuca), on karu perekonda Ursidae klassifitseeritud imetaja, kes on pärit Hiinast kesk- ja edelaosas. Hiidpandad on üks haruldasemaid imetajaid maailmas. Pandad on kergesti äratuntavad nende silmade, kõrvade ja ümmarguse keha suurte eristatavate mustade laikude järgi.

Hiidpandad elavad mõnes Kesk-Hiina keskkonnas Sichuani, Shaanxi ja Gansu provintsides. Kunagi elasid pandad madalikul, kuid põlluharimine, metsaraie ja muu areng piiravad hiiglaslikke pandasid mägedesse.

Hiina mägimetsadega kaetud udu on viimase sajandi jooksul aeglaselt kadunud. Paljud bambusepiirkonnad, mis on pandade dieedi ja ellujäämise seisukohast üliolulised, on raiutud inimeste poolt, kes seejärel sinna farme ehitavad. Hiidpanda on ohustatud liik. Viimase aruande kohaselt on Hiinas vangistuses 239 hiidpandat (neist 128 Wolongis ja 67 Chengdus) ning veel 27 pandat, kes elavad väljaspool riiki. Samuti arvati, et looduses elab umbes 1590 pandat.



Hiidpanda omadused

wheaton terjeri puudlisegu

Hiidpandal on mustvalge mantel. Täiskasvanud pandad on õlal umbes 1,5 meetri pikkused ja umbes 75 sentimeetri pikkused. Isased on 10–20% suuremad kui emased. Isased pandad võivad kaaluda kuni 115 kilogrammi (253 naela). Emased pandad on tavaliselt meestest väiksemad ja võivad aeg-ajalt kaaluda kuni 100 kilogrammi (220 naela).

Hiidpandal on karudele tüüpiline keha. Pandadel on kõrvadel must karv, silmalaigud, koonud, jalad ja õlad. Ülejäänud pandakarv on valge. Pandade paks villane karv hoiab teda oma elupaiga jahedates metsades soojana.

Hiidpandadel on suured molaarhambad ja tugevad lõualihased sitke bambuse purustamiseks. Paljud inimesed leiavad, et need kaisulised välimusega karud on armastusväärsed, kuid hiiglaslikud pandad võivad olla sama ohtlikud kui kõik teised karud.



Pandadel on kõigist kiskjalistest imetajatest kõige suuremad molaarid. Panda esikäppadel on ekstra „pöial”, mida nimetatakse „vastandatavaks pseudopöidlikuks”, mida kasutatakse koos selle nimetissõrmega ja mis võimaldab pandal isegi väikestest bambusvõrsetest täpselt kinni haarata.

Laiskkaru järel on pandal karuperekonna kõige pikem saba, mille pikkus on 4–6 tolli. Hiidpandad võivad vangistuses elada tavaliselt 20–30 aastat.

Hiidpanda dieet

Kuigi pandad söövad enamasti bambust, liigitatakse nad ikkagi kiskjaks. Pandadel on kiskja seedesüsteem, kuid nad on oma suure bambusetarbimisega kohanenud taimetoiduga. Pandase seedesüsteem ei suuda bambuses olevat tselluloosi seedida, seetõttu peavad nad sööma nii palju ja pika päeva jooksul.

Keskmine Hiiglaslik Panda sööb päevas 20–30 naela bambusevõrseid. Kuna pandad tarbivad vähe toitu, on oluline, et nad hoiaksid seedetrakti täis. Pandad võivad süüa muid toite nagu mesi, munad, kala, jamss, põõsaslehed, apelsinid ja banaanid.

Pandad ei maga talveunne, kuna nad ei suuda bambusest dieedil piisavalt talve toita.

Hiidpanda käitumine

Pandad oskavad puu otsas ronida ja oskavad ka ujuda. Looduses on pandasid raske välja näha, kuna nad elavad vanade metsade paksude tihedate bambusetaimede seas, mis on nende lemmik elupaik. Pandad on väga üksikud olendid ja elavad üksi ning kohtuvad teiste pandadega ainult paaritumisajal.

sinine nina pitbulli segu

Hiiglaslikud pandakarud on enamasti vaikivad olendid, kuid nad võivad siiski bluusi teha. Pandad ei kärise nagu teised karud, kuid neil on 11 erinevat kõnet, neist nelja kasutatakse ainult paaritumise ajal.

Hiidpanda on aktiivne hämaruses ja öösel. Kogu päeva jooksul teeb see koobastes, õõnsates puudes ja tihedates tihnikutes tihedusi. Et vältida konkurentsi toidu üle teiste pandadega ja anda märku oma kohalolekust, märgistab Panda oma territooriumi, asetades kividele ja puutüvedele oma päranäärmetest terava sekretsiooni.

Isaste hiidpandade kodukasvatus võib kattuda mitme naisterritooriumiga ja kui paljunemisperiood saabub kevadisel ajal, üritab ta paarituda nende kohalike emastega.

Emased pandad teatavad tavaliselt oma valmisolekust paljunemiseks, muutudes häälekamaks ja jättes erilised lõhnajäljed, et isastel oleks võimalik neid jälgida. Emased sünnitavad poegad sügisel ja nad jäävad püsivateks kaaslasteks järgmised 18 kuud või kauem.

Pandad tähistavad agressiooni, langetades pead ja vahtides vastaseid. Alistumusest märku andmiseks paneb panda pea esijalgade vahele ja varjab sageli oma silmalaike käppadega. Selle seisukoha omavad paaritumise ajal ka emased ning vangistuses olevad loomad, keda inimesed kiusavad. Läheduses on agressiivsusest märku käpaga pühkimine või madala häälega urisemine või koor, mis saadab vastase lähima puu külge.

Hiidpanda paljundamine

Hiidpandadel on väga aeglane paljunemiskiirus, mis kahjuks aitab kaasa nende arvu vähenemisele. Hiidpandad paarituvad kevadisel ajal. Emaspanda rasedusaeg varieerub vahemikus 112 kuni 163 päeva. Selle aja möödudes sünnitab ta ühe poisi. Harvadel juhtudel annab ta 2–3 poega, kuid tavaliselt jääb ellu vaid üks.

Emaspanda võib rasestuda ainult 72-tunnise estrusperioodi jooksul, mis juhtub ainult kevadisel pesitsusperioodil.

vene karukoera suurus

Selle emase raseduse piiratud aja tõttu kopuleeruvad mõned paarituspaarid sageli mitu tundi, teised paaritumispaarid aga ainult üks kord. Isased pandad on seksuaalselt aktiivsemad kauem ja üritavad sel ajal paarituda mitme naispandaga. Paaritumispaarid ei näita muul aastaajal üksteise vastu huvi.

Emane panda sünnitab sügisel. Pandapojad on väga väikesed, kaaluvad 3,5–6 untsi. Neil on vähe karusnahku, värvus on roosakasvalge, pime ja väga abitu. Ükski teine ​​imetaja ei sünnita nii väikest beebit, välja arvatud sellised kangelased nagu känguru, kes hoiab oma lapsi kotis seni, kuni nad on täielikult arenenud. Pandaema kannab oma poega süles ja hoolitseb selle iga kapriisi eest pidevalt. Pandapojad nutavad täpselt nagu inimlapsed, kui nad vajavad toitmist või vajavad ema hoolt. Nad nutavad piima järele umbes iga 2 tunni tagant. Söötmise vahel hoiab emapanda oma poega pidevalt väga õrnalt.

See tähelepanelik käitumine jätkub seni, kuni poeg saab umbes 3 kuu vanuselt ise ringi liikuda. Selles vanuses jätkab poeg oma ema jälgimist ja kuue kuu pärast võib ta hakata bambust sööma. Lõpuks võõrutatakse nad emast umbes 9 kuu vanuselt. Poegade võõrutamine kevadel pärast nende sündi on ideaalne aeg, kuna saadaval on uusimad kõige valguga täidetud bambusevõrsed. See annab poegadele parima võimaliku alguse dieedil, mille toitainekvaliteet on kõige parem. Umbes aastaselt võivad poegad kaaluda 75 naela, mis on umbes kolmandik täiskasvanud pandade kaalust.

Emased pandad saavad suguküpseks alles 5–6-aastaselt. Kuid isegi noortel kogenematutel naispandadel on emainstinkt ja nad teavad koheselt, kuidas noori hooldada, ilma et neil oleks vaja mingit tava. See on väga oluline, sest „kohmakas vanemluses“ ei raisata ühtegi pesitsusperioodi. Kuna emased pandad hakkavad paljunema üsna hilja ja kasvatavad iga 2 aasta tagant ainult ühe noore poegi, kasvatab ta oma elu jooksul kokku ainult umbes 7 järglast. 22. eluaastaks peetakse naispanda ‘vanaks’ ja võib-olla ka ’sigimisjärgseks’. Hiidpandade madal sigimissagedus muudab hiidpanda populatsiooni arvukuse langusest taastumiseks väga raskeks.

Tänapäeval on paljude looduskaitseprogrammide abil Panda meeleheitlikult väljasuremisest päästetud. See oleks üks suurimaid tragöödiaid loomariigis, kui see suur karu hävitatakse täielikult.

Hiidpandakaitse staatus

Tõenäoliselt on hiiglasliku pandakaru ellujäämise suurim oht ​​nende looduslike elupaikade hävitamine koos suurenenud inimpopulatsiooni ja salaküttimisega. Bambuse erinevad sordid läbivad oma uuenemistsükli osana perioodiliselt surma. Ilma võime liikuda uutesse piirkondadesse, mida see pole mõjutanud, juhtub hiidpanda kindlasti nälga ja surma. Sellised bambuse surmad panevad hiidpandad ka põllumeeste ja salaküttidega otsesesse kontakti, kuna karud püüavad leida uusi alasid, kus toita.

Hiljutine teade, et Hiina valitsus kahekordistab hiiglaslike pandade kaitsealad Qinlingi mäeahelikus, luues viis uut pandavarusid ja viis koridori (ühendades kaitstud piirkonnad), peaks panda tulevikule suurt kasu tooma. Paljud organisatsioonid toetavad pidevalt ja püüavad leida viise selle erilise, jumaliku karu olemasolu päästmiseks ja säilitamiseks.