Kuld, hõbe ja sinised ahvid

Pildi allikas

Perekond: Cercopithecus - hõbedane ahv

Hõbedased ahvid (Cercopithecus doggetti) leidub Aafrikas, Lõuna-Aasia keskosas, Jaapanis ja Indias. Hõbedased ahvid elavad vihmametsa, saari, steppe, mägesid ja savannit, olenevalt liigist. Hõbedased ahvid on oma olemuselt kokkuhoidlikud ja taimsed, söövad peamiselt puuvilju ja lehti. Lisaks söövad nad ka väikseid putukaid.

Hõbedastel ahvidel on tavaliselt kitsas nina, kitsas vahesein, ettepoole või alla suunatud tihedalt kinnitatud ninasõõrmed, kondised kõrvakäigud, kummagi lõualuu mõlemas pooles kaks premolaari ja tuharatel kõvad palja naha laigud (ishiaalsed kallused). Neil on ka põskekotid.

Hõbedased ahvid on ööpäevased ja arboreaalsed. Nagu enamik nende sugulasi Cercopithecidae perekonnast, elavad nad ka rühmades, kus on üks domineeriv mees ja tema emane haarem. Hoolitsemine arendab sidemeid järglaste ja naissoost täiskasvanute vahel.



Emased hõbedased ahvid alustavad isasega paaritumist. Emane hõbeahv sünnitab 5-kuulise tiinusperioodi jooksul ühe järglase. Aretusperiood toimub aastaringselt. Imikud võõrutatakse 6-kuuliselt. Nii isased kui emased hõbedased ahvid saavad suguküpseks 3-aastaselt. Sarnaselt oma sugulastele on ka hõbeahvide eluiga umbes 20–25 aastat.

Nagu ka teiste metsas elavate ahvide puhul, satuvad hõbeahvid leopardide saagiks. Muud potentsiaalsed kiskjad hõlmavad madusid ja röövlinde.

Saakliigina on hõbedastel ahvidel kiskjate populatsioonidele tõenäoliselt mingit mõju. Lisaks on nad oma kokkuhoidlikkuse tõttu tõenäoliselt olulised seemnete levitamisel.

Perekond: Cercopithecus - kuldahv

The Kuldne ahv (Cercopithecus kandti) on tuntud ka kui Sichuani ninaga ahv. Kuldahv on üks ilusamaid ja haruldasemaid loomi maailmas. Ehkki väidetavalt on see ainulaadne Hiinale, elab see tegelikult Aafrikas Albertine Riftis. Suur org, mis kulgeb põhjast lõunasse umbes 5000 kilomeetri kaugusel Süüria põhjaosast Edela-Aasias Mosambiigi keskosani Ida-Aafrikas.

Kohalikud inimesed on juba ammu uskunud, et Kuldse Ahvi karusnahk kaitseb reumat ja varem lubati ainult mandžuuria ametnikel kanda kaelast mantleid. Albertines Rifti endeemiline kuldahv on piiratud Virunga vulkaanidega. Ta elab kõigi primaatide kõrgeimal kõrgusel (üle 10 000 jala) ja on üks ohustatumaid loomi kogu maailmas, kus looduses elab killustatud populatsioonides ainult 1500 isendit. Kuldahvid elavad peamiselt puudes, ehkki kuldahvid veedavad palju aega ka maas.

Kuldahvil on pehme kest, ümmargune pea, lühikesed kõrvad ja saba, mis on pikk või pikem kui keha pikkus. Kuldahvide pikkus varieerub vahemikus 57–76 sentimeetrit ja saba pikkus on kuni 72 sentimeetrit. Paar säravaid ja ilusaid silmi sätendab taevasinisel näol. Selle suunurgas on väike nina ja sarkoom, mis aja jooksul muutub suuremaks ja raskemaks. Selle pikad tressid meenutavad läikivat kuldvilla.

Kuldahvid elavad väga suurtes rühmades, kus on kuni 600 isendit, jagunedes talvel 60–70 isendi ribadeks. Mehed ja naised teevad erinevaid kõnesid, samal ajal kui on teada, et sama rühma liikmed laulavad koos. Hoolitsemine arendab sidemeid järglaste ja naissoost täiskasvanute vahel.

Kuldahvid elavad karmis keskkonnas, mistõttu on nad kohanenud mitmekülgse toitumisega, ulatudes puulehtedest, männi- ja kuusenõeltest, bambusevõrsetest, pungadest, puuviljadest, samblikest, puukoortest, putukatest, ussidest, väikestest lindudest ja nende munadest.

Emased kuldahvid küpsevad umbes 4–5-aastaselt ja saavad umbes 7–8-kuulise tiinuse järel ühe järglase. Kuldahvide eluiga on sarnane sugulastele - 20-25 aastat.

Kuldahv on ohustatud liik ja teda ootavad ees mitmed jätkuvad ohud ning varasemate häirete püsivad mõjud, sealhulgas elupaikade kadu, inimeste röövloom ja kogu liigi esinemisega seotud bioloogiline haavatavus esinevad üksteist väikest isoleeritud populatsiooni. Nagu ka teiste metsas elavate ahvide puhul, langevad kuldahvid leopardide saagiks. Muud potentsiaalsed kiskjad hõlmavad madusid ja röövlinde.

Perekond: Cercopithecus - sinine ahv

The Sinine ahv ehk Diademed Monkey (Cercopithecus mitis) on guenoni liik, mis on pärit Aafrika ida-, kesk- ja lõunaosast, sealhulgas Kongo jõgikonnast.



Sinist ahvi leidub vihmametsades ja mägistes bambusemetsades ning ta elab suures osas metsa võrades ja tuleb harva maapinnale. See sõltub väga niisketest, varjulistest ja rohke veega aladest.

Vaatamata nimele ei ole Sinine Ahv märgatavalt sinine. Selle näol on vähe juukseid ja see annab mõnikord sinise välimuse, kuid kunagi pole näiteks näiteks mandrilli erksat sinist välimust. Siniste ahvide karusnahk on lühike ja peamiselt näost pruuni värvi (mis on tumedat värvi, otsmikul on kahvatu või kollakas laik - diadem, millest liik saab oma üldnime) ja mantlist, mis varieerub alamliik. Tüüpilised suurused on 50–65 sentimeetrit (välja arvatud saba, mis on peaaegu sama pikk kui ülejäänud loom), emased kaaluvad veidi üle 4 kilogrammi ja isased kuni 8 kilogrammi. Sinised ahvid on katarriin - ninasõõrmed on lähestikku ja näoga allapoole. Iga numbri nael on lamestatud ja pöial on vastupidi.

Sinine ahv sööb peamiselt puuvilju ja lehti, kuid selleks on vaja mõnda aeglasemalt liikuvat selgrootut. Sinisel ahvil on põsekotid, kuhu toitu otsides toitu sisse kanda.

Sinised ahvid on ööpäevased ja arboreaalsed. Sinised ahvid elavad rühmades, mis jäävad vahemikku 10–40 isendit ja sisaldavad ainult ühte täiskasvanud isast. Sinist ahvi leidub sageli rühmades koos teiste ahviliikidega nagu punase sabaga ahv ja mitmesugused punase kolobuse ahvid. See on tõenäoliselt kiskjate vastu täiendavaks kaitseks. Rühmadel on ühetaoline sotsiaalne süsteem. Alfa-isane saab kõik kopulatsioonid väeosastelt. Samuti valvab ta vägesid teiste liigikaaslaste ja isaste eest. Emased sinised ahvid kipuvad ühinema vastasseisudes teiste konkreetsete vägedega. Ülevõtmise korral tõrjutakse endine alfaisane sageli rühmast välja.

Emased sinised ahvid on need, kes alustavad isasega paaritumist. Emane sinine ahv sünnitab 5-kuulise tiinusperioodi jooksul ühe järglase. Aretusperiood toimub aastaringselt. Imikud võõrutatakse 6-kuuliselt. Nii isased kui ka emased ahvid saavad suguküpseks 3-aastaselt. Noored on sündides suhteliselt hästi arenenud, avatud silmade ja võimega oma emast kinni haarata ning oma kaalu toetada. Emased annavad poegadele piima umbes 6 kuud. Emade hoolitsus toimub naisväelaste seas. Selle liigi pikaealisust ei ole teatatud, kuid kui sinised ahvid on sarnased teiste perekonna Cercopithecus liikmetega, on maksimaalne eluiga tõenäoliselt umbes 20 aastat.

saksa shepardi bordercollie segu

Saakliigina mõjutavad need ahvid tõenäoliselt kiskjate populatsioone. Lisaks on nad oma kokkuhoidlikkuse tõttu tõenäoliselt olulised seemnete levitamisel.

Sinised ahvid on IUCNI nimekirjas nii haavatavad kui ka USA föderaalnimekirjas kui ohustatud. Ellujäämise ohud sinihakidele hõlmavad elupaikade hävitamist, näiteks vihmametsade puhastamist. Siniseid ahve hävitatakse ka kultuurkultuuride söömise või eksootiliste puude hävitamise tõttu. Nagu ka teiste metsas elavate ahvide puhul, satuvad sinised ahvid leopardide saagiks. Muud potentsiaalsed kiskjad hõlmavad madusid ja röövlinde.