Kuldne faasan

Pildi allikas

Kuldfaasan (Chrysolophus pictus), tuntud ka kui 'Hiina faasan', on üks populaarsemaid faasaniliike, mis on pärit Lääne- ja Kesk-Hiina mägistest metsadest.



Kuldfaasanit tutvustati Ühendkuningriiki umbes 100 aastat tagasi ja suvel on umbes 101-118 paarituspaari. See vastupidav, uluklind kuulub seltsi: Galliformes ja on väiksem faasaniliik.

Kuldne faasan koos leedi Amhersti faasaniga (Chrysolophus amherstiae) moodustavad räsitud faasanide rühma, mis on nimetatud nende kortsude tõttu, mis on kurameerimise ajal levinud üle näo ja kaela.



poksikutsikad segunevad pitbulliga

Kuldfasaani omaduste, elupaiga, toitumise, käitumise ja paljunemise kohta lisateabe saamiseks kasutage allolevat teavet.

Kuldfaasani omadused

Meeste ja naiste kuldfaasanid näevad välimuselt erinevad välja. Isaste pikkus on 90–105 sentimeetrit, saba moodustab kaks kolmandikku kogu pikkusest. Emased on veidi väiksemad, pikkusega 60–80 sentimeetrit, saba moodustab poole kogupikkusest. Nende tiibade siruulatus on umbes 70 sentimeetrit ja nad kaaluvad umbes 630 grammi.



Isaseid kuldfaasaneid saab hõlpsasti tuvastada nende ereda värvuse järgi. Neil on punase otsaga kuldne hari, mis ulatub pea otsast alla kaela. Neil on helepunane alaosa, tumedat värvi tiivad ja kahvatupruun, pikk, trellitatud saba. Nende kännud on samuti kuldsed, ülaselg on roheline ja neil on erekollased silmad väikese musta pupilliga. Nende nägu, kurk ja lõug on roostevärvi ning vattid ja orbiidi nahk on kollased. Ka nokk, jalad ja jalad on kollased.

Naiste kuldfaasanid on vähem värvilised ja tuhmimad kui isased. Neil on laiguline pruun sulestik, kahvatupruun nägu, kurk, rind ja küljed, kahvatukollased jalad ning välimuselt peenem.

Kuldfaasani elupaik

Kuldfaasani eelistatavad elupaigad on tihedad metsad ja metsamaad ning hõreda alustaimestik.

Kuldfaasani dieet



Kuldfaasanid toituvad maapinnal peamiselt teraviljast, selgrootutest, marjadest, pungadest ja seemnetest ning muud liiki taimestikust.

labradori kuldse retriiveri segu

Kuldne faasanikäitumine

Kuldfaasanid on väga arglikud linnud ja peidavad end päeval pimedas, tihedas metsas ja metsas ning ööbivad väga kõrgel puudel. Kuldsed faasanid otsivad vaatamata lennuvõimele maas sageli toitu, võib see olla seetõttu, et nad on lennult üsna kohmakad. Kuid kui nad ehmatavad, on nad võimelised startima äkilise kiire ülespoole liikumisega, millel on iseloomulik tiibheli.

Nende käitumisest looduses on vähe teada, sest kuigi isased on väga värvikad linnud, on neid raske märgata. Parim aeg kuldfasaani jälgimiseks on väga varahommikune aeg, kui neid võib näha lagendikel.



Häälestuste hulka kuulub „chack chack” heli. Isastel on pesitsusperioodil iseloomulik metallikõne. Samuti levitab ta isaste väljatöötatud kurameerimise ajal oma kaela suled pea ja noka kohal nagu keep.

cavalier king charles spanjel ja puudli segu

Kuldfasaani paljundamine

Emased kuldfaasanid munesid aprillis umbes 8–12 muna. Inkubatsiooniaeg on umbes 22 - 23 päeva. Tibud lendavad 12 - 14 päeva pärast. Isased omandavad oma erksad värvid teisel eluaastal, kuid on esimesel aastal suguküpsed. Kuldfaasani eluiga on 5 - 6 aastat.

Kuldfaasani kaitse staatus

IUCN klassifitseerib kuldfaasanid kategooriasse „Vähim mure“.