Suur mõru

Pildi allikas

The Suur mõru lind (Botaurus stellaris) on kahvellind heinaliste sugukonnast Ardeidae. Suur-kibe lind on suur, turske, pruun lind, väga sarnane ameerika kibedaga (Botaurus lentiginosa). Suure kibe linnu pikkus on 69 - 81 sentimeetrit (24 - 34 tolli), tiibade siruulatus on 100 - 130 sentimeetrit.



Suur-kibe lind on tavaliselt hästi varjatud Phragmites roostikes (suur rohi, mis on pärit märgaladest kogu maailma parasvöötmes ja troopilistes piirkondades).

Suur-kibe lind on üksik lind ja kõnnib varjatult kahepaiksete ja kalade otsimisel, mis on tema peamine dieet. Kui ta tunneb, et seda on nähtud, muutub ta liikumatuks, veksel ülespoole suunatud, põhjustades selle sulamist roostikku. Suur mõru on enamasti tegev koidikul ja õhtuhämaruses.



Suurte kibedate rahvapäraste nimede hulka kuuluvad „tünnivalmistaja”, „rabapull”, „rabakana”, „rabatrott” ja „võirull”. Need nimed viitavad enamasti isase paaritumiskutsele, mis on sügav „udusarve” või „härjasarnane” poom, mis on rahulikul ööl hõlpsasti kuuldav 2 miili kauguselt. Kibe ladina keeles ‘Botaurus’ viitab ka pullile. Selle teadusliku nimetuse „stellata” teine ​​osa on ladina keeles täheline, viidates sulestikule.

Suur-kibe lind on vähenemas suures osas tema parasvöötme Euroopa ja Aasia levilast. Ta elab pehmemas läänes ja lõunas, kuid rändab lõuna poole piirkondadest, kus vesi külmub talvel.

Suur-kibe lind on üks liikidest, kelle suhtes kohaldatakse Aafrika-Euraasia rändveelindude kaitse lepingut (AEWA).