Suured valged Aafrika pelikanilinnud

Pildi allikas

Suur valge pelikan (Pelecanus onocrotalus) on üks maailma suurimaid linde, mida leidub Aafrika madalates soodes.



Suur valge pelikan pesitseb Lõuna-Euroopas ja Aasias. Suure Valge Pelikani alaliike pole.

Suured valged pelikanid on tuntud ka kui valge pelikan või idaosa valge pelikan.



Pelikanid ja nende sugulased moodustavad sordi ‘Pelecaniformes’ ning neid saab teistest lindudest eristada, kuna neil on kõigi nelja varba võrkudega jalad, mida tuntakse kui totipalmate.

Kasutage allolevat teavet, et saada rohkem teada hallilouri linnu omaduste, elupaiga, toitumise, käitumise ja paljunemise kohta.

Suure valge Pelikani omadused



Isased suured valged pelikanid on veidi suuremad kui naised. Isaste pikkus on 175 sentimeetrit ja emastel 148 sentimeetrit. Isastel on ka veidi pikem nokk / arve, mille mõõtmed on 35–47 sentimeetrit, samas kui emasel on 29–40 sentimeetrit. Isase Pelikani kaal on 9 - 15 kilogrammi ja emase 5 - 9 kilogrammi. Mõlemal on tohutu kuni 3 meetri laiune tiibade siruulatus.

Suured valged pelikanid on valget värvi mustade ja hallide esmaste sulgedega. Nende keha on suur, kinnitatud pikkade ja laiade tiibadega. Neil on lühike saba, lühikesed roosakad jalad ja võrguga jalad. Nende silmade ümber on paljas roosa / kollane näolapp. Nende tähelepanuväärsed arved on ülaosas taevasinisega ja all kollase all, kus on suur kott. Arvel on keskne punane triip ja see lõpeb väikese punase konksuga.

Suure valge pelikani rinnal ja kurgul võib olenevalt pesitsusajast olla roosakas või kollakas / oranž värvus. Aretusseisundis on isasel näonahk roosakas ja emasel kollakas / oranž nahk.

Suure Valge Pelikani tohutut, pikka arve / nokka kasutatakse kalade veest üles kaevamiseks. Noka all olev kott on veniv ja mahutab mitu liitrit vett. Kui Pelican surub oma arve vee alla, kummardub alumine arve välja, luues suure koti, mis täidab vett ja kalu. Kui lind pead tõstab, tõmbub kott kokku, sundides vett välja, kuid hoides tervena alla neelatud kalu.

Suur valge Pelikani elupaik



Suuri valgeid pelikansi võib leida Aafrika (Aasia ja Euroopa) soodest, mageveekogude järvedest, riimjärvedest, soodest ja deltadest.

Suur valge Pelikani dieet

Suured valged pelikanid toituvad peamiselt sellistest kaladest nagu karpkalad ja siklid, kuid söövad ka väikseid selgrootuid. Need veelinnud ei pea saagi püüdmiseks sukelduma, vaid kasutavad oma suuri arveid kalade suhu tõmbamiseks, kastes pea vette.

Söötmine toimub mõnikord koostöös, kusjuures mitmed pelikanid liiguvad ringi, et kalu kontsentreerida ja kastavad pead ühtselt vette, et kala kätte saada. See teeb eduka kalapüügi. Iga Pelican vajab iga päev umbes 1,2 kilogrammi (2,6 naela) kala.

Tansaanias Rukwa järvel asub Pelicanite suurim koloonia, kus elab üle 80 000 linnu, ja nälja kustutamiseks vajab see igal aastal 35 miljonit kilogrammi kala.



Pelikanid ei piirdu kaladega ja on sageli oportunistlikud söödikud. Mõnikord söövad nad teiste lindude tibusid. Dasseni saare kolooniast pärit pelikanid saagivad kuni 2 kilogrammi kaaluvaid tibusid Malgase saare Cape Ganneti kolooniast. Suured valged pelikanid söövad ka koorikloomi, kulleseid ja isegi kilpkonni. Nad võtavad hõlpsalt vastu inimeste jagatavaid materjale ja nende toidulaual on registreeritud mitmeid ebatavalisi esemeid. Perioodidel, kui toitu napib, söövad pelikanid ka kajakaid ja pardipoegi ning varastavad ka teiste lindude saaki.

Suur valge Pelikani käitumine

Ehkki suured valged pelikanid on maismaal üsna tülikad, on nad suurepärased graatsilised lendajad, kes suudavad pidevalt terve päeva ja öö lennata, läbides vahemaad kuni 300 miili ilma peatumata. Pelikanid reisivad sageli V-kujuline rühmades, mis on suurepärane vaatepilt.

Suur valge pelikan on vee-elustiku jaoks hästi kohanenud. Vees on linnud täpselt sama graatsilised kui lennates. Nad on kiired, tugevad ujujad, kes suudavad saavutada kiiruse kuni 6 kilomeetrit tunnis (3,7 miili tunnis), kui nende tugevad jalad ja võrgulised jalad ajavad neid kohati kohmakate stardide ettevalmistamiseks läbi vee.

Suured valged pelikanid on tavaliselt vaiksed, kui pesitsevad pesitsusajal.

Suur valge Pelikani paljundamine

Suured valged pelikanid pesitsevad suurtes kolooniates. Pesitsusajal annavad täiskasvanud pelikanid välja madala, käheda ekraanikõne. Pesad tehakse maapinnal olevate jääkide kujul ja neid vooderdavad taimestik, rohi, pulgad, suled ja muud kättesaadavad materjalid. Emasloom muneb pesadesse 2 suurt kriidist valget muna, mida inkubeeritakse 29–36 päeva.

Pelikani tibud on hallid ja neil on tumedad lennusuled. Nende eest hoolitsevad mõlemad vanemad. Tibud saavad noorukiteks umbes 65–75 päeva. Pelikanid saavad suguküpseks 3 - 4 aastat. Suure valge pelikani eluiga võib olla üle 16 aasta vana.


Suure valge Pelikani kaitse staatus

Suur valge pelikan kuulub IUCNi 2006. aasta punasesse nimekirja kui vähim mure. Inimesed on aga suurte valgete pelikanide peamised kiskjad. Suur valge pelikan on üks liikidest, kelle suhtes kohaldatakse Aafrika-Euraasia rändveelindude kaitse lepingut (AEWA).

Pelikanid on reostuse suhtes väga haavatavad ja teatud piirkondades ülepüügi tõttu on nad sunnitud lendama pikki vahemaid, et leida piisavalt toitu.

Suuri valgeid pelikaane kasutatakse paljudel põhjustel. Nende kotist valmistatakse tubakakotte, nende nahk muudetakse nahaks, guanot (merelindude, hüljeste või nahkhiirte väljaheited) kasutatakse väetisena ja noorte pelikanide rasv muudetakse Aasias traditsioonilise meditsiini õlideks. Inimeste häirimine, toitumisega seotud elupaikade ja paljunemiskohtade kadumine ning reostus aitavad kõik kaasa Valge Pelikaani allakäigule.

must malta shih tzu