Suur hiirekõrvaline nahkhiir

REKLAAM Pildi allikas

The Suur hiirekõrvane nahkhiir (Myotis myotis) on Suurbritannias haruldane nahkhiireliik. Usuti, et liik on väljasurnud, kuni viimastel aastatel avastati mitu isendit. Hiire kõrvaga nahkhiir kuulutati välja surnuks umbes 12 aastat tagasi, kui eeldatav viimane isane suri Suurbritannias Sussexis. Umbes kaks aastat tagasi on Suurbritannia ümbruses siiski inimesi leitud.

Ühe eaka daami leidis Bognorist, kuid kahjuks see suri. Eelmisel aastal avastati Chichesteri lähedalt tunnelist talveunest üksik isane.

Nahkhiired on väga valesti mõistetud imetajad, nad pole tegelikult pimedad, nagu öeldakse, ja nad on väga osavad lendajad. Nahkhiired lendavad peamiselt öösel ja tekitavad kõrgeid kõnesid ning kuulavad tagasipöörduvaid kajasid, mis annavad neile selge „heli” pildi oma ümbrusest.

malta yorkie shih tzu segu

Suurhiirega nahkhiir on Suurbritannia suurim nahkhiireliik. Karvkate on lühike ja tihe, seljal on hallikaspruunid värvid ja alaosadel kahvatumad. Nende nägu on paljas ja roosa. Nende kõrvad on heledat värvi ning pikad ja laiad. Nende tragus on pikk, põhjas lai, kuid otste lähedal kitsenev. Suur-hiireklõpsuga nahkhiire suurus pole tingitud mitte ainult selle suurest tiibade siruulatusest, vaid ka seetõttu, et tema keha on suhteliselt suur. Nende tiivad on suured ja laiad ning halli värvusega. Selle lend on aeglane, kuid tugev.

sinikarvaline saksa lambakoer

Suur-hiirekõrvaline nahkhiir on avatud metsa ja pargimaa nahkhiir. Euroopa lõunaosas elab ta suvekuudel koobastes, kuid põhja pool elab soojades pööningutes, tornides ja keldrites. Talveunne jääb koobastes, kaevandustes või keldrites, mille temperatuur on vahemikus 7–12 Celsiuse kraadi. Hernernaculasse (talveosadesse, talveunestunud looma moodi) koguneb 100–1000 nahkhiirt.

Suur-hiirekõrvaline nahkhiir eelistab pigem avatud maastikke, kus ta saab hõlpsasti jahti pidada. See tekib pärast päikeseloojangut ja küttib niitudel ja põldudel, aedades ja metsamaa servadel. Mõnikord on see rändaja, kes sõidab sobivate talveunde leidmiseks kuni 100 kilomeetrit. Hiirekõrvane nahkhiir jääb talveunne oktoobrist märtsini. Suur hiirekõrvane nahkhiir sõidab regulaarselt 20 kilomeetrit edasi, et jõuda nende jahialadele oma ööbimispaigast.

Suurbritanniasse jäänud 16 nahkhiireliigist on kuus ohustatud või haruldased ning kuut teist peetakse haavatavaks.

Ehkki hiirekõrvaga nahkhiir võib olla raskesti jälgitav tegelane, võib meie kõige tavalisemat liiki pipistrelle nahkhiirt leida rohkesti Hampshire'i suurimas nahkhiirekojas - seal elab kuni 800 nahkhiirt. Igal suvel kihab väljaspool oma peamist paika suur hulk nahkhiiri. Miks nad seda teevad, pole teada, kuid arvatakse, et see võib olla viis kutsuda teisi nahkhiiri roostile.

aussie blue heeler mix

Kuigi paljud inimesed kardavad nahkhiirt - paljuski tänu selle väljamõeldud vampiiriühendustele -, on nad tegelikult meile väga kasulikud.

Pipistrelle nahkhiir on vaid neli sentimeetrit pikk ja kaalub vähem kui kaks penni münti, kuid suudab ühe öö jooksul ära süüa kuni 3000 kääbust. Isegi suhteliselt tavaline pipistrelle nahkhiir on 1970. aastatest alates vähenenud 70 protsenti, peamiselt intensiivse põllumajanduse, eriti pestitsiidide kasutamise ja hekkide eemaldamise tõttu. Hiljutised uuringud on näidanud, kui haavatavad on meie nahkhiireliigid.

Nahkhiirte kaitseorganisatsiooni ja RSPB uuringust selgub, et arendajad kahjustavad või hävitavad nahkhiirte kaste regulaarselt. Enamik neist õigusrikkumistest toimub siis, kui ehitajad vahetavad majadel puitlaudu või renoveerivad mahajäetud hooneid, näiteks lautu.